ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα, οι εικόνες συνωστισμού και το ενδεχόμενο νέου lockdown

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα, οι εικόνες συνωστισμού και το ενδεχόμενο νέου lockdown
Φωτογραφία αρχείου ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, με λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση να διαμηνύουν ότι οι επόμενες 10 ημέρες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες.

Με τον αριθμό των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η ανησυχία για την «επόμενη μέρα» -όταν ο κορωνοϊός και η εποχική γρίπη θα συνυπάρχουν- έχει χτυπήσει «κόκκινο» για την Αττική και τις άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- και περιμένει να δει εάν θα επιφέρουν καρπούς τα νέα αυστηρότερα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο.

Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργούν οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται ακόμη και σήμερα σε πλατείες και άλλους ανοιχτούς χώρους.

Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα που κατέγραψε το κανάλι OPEN σε Νέα Σμύρνη και Παγκράτι, το βράδυ του Σαββάτου.

Αναφερόμενος στις εν λόγω εικόνες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον ΣΚΑΪ:

«Μας απασχολεί και μας στεναχωρεί η εικόνα συμπολιτών μας που δεν αναλογίζονται τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό».

Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα και δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, τότε ο «εφιάλτης» της καραντίνας θα επιστρέψει.

Σε συνέντευξή της στο CNN Greece, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις συγκοινωνίες -όπως για παράδειγμα να πολλαπλασιαστούν τα λεωφορεία.

Εξέφρασε δε, την άποψη ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα μπορούσαν να εξεταστούν είναι και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 20:00, σε νεαρές κυρίως ηλικίες.

«Είναι στο κίτρινο προς πορτοκαλί»

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι:

«Είναι υψηλά τα νούμερα, αλλά ακόμη η Αττική δεν έχει πατήσει την κόκκινη γραμμή.

Θα έλεγα ότι είναι στο κίτρινο προς πορτοκαλί. Γι’ αυτό η ψυχραιμία και η σωστή ενημέρωση του κόσμου με οδηγίες που θα τον καθοδηγούν πώς να συμπεριφερθεί έχουν μεγάλη σημασία».

Πρόσθεσε δε, ότι ο στόχος είναι η πανδημία να παρουσιάσει σημάδια πτώσης στις νέες διαγνώσεις, ει δυνατόν σε διψήφια νούμερα, ώστε μετά να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Προς το τέλος της εβδομάδας που αρχίζει αύριο, θεωρούν οι ειδικοί ότι θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν την αντίδραση που επιθυμούν.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τα κρίσιμα δεδομένα, δηλαδή τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, τα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί τόσο οι επιστήμονες στην Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση ξεδιπλώνονται ανάλογα με τα ημερήσια κρούσματα, το πού βρίσκεται το «R», πόσο εκθετική είναι η αύξηση και συνυπολογίζονται οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Πρέπει να υπάρχει το μαξιλάρι ελεύθερων κλινών. Τώρα έχουμε πίεση του συστήματος στην Αθήνα, αλλά υπάρχουν και ελεύθερες κλίνες. Είμαστε στην κόψη του μαχαιριού. Σε μία επιδημία που μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο ενός ολιγοήμερου lockdown φαίνεται απομακρυσμένο όπως διαβεβαιώνουν διαρκώς όλοι οι υπεύθυνοι.

Δύο είναι τα μέτρα που μοιάζουν να ακολουθούν, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ευρύτερα στους εξωτερικούς χώρους, πιθανόν καθολικά για το Λεκανοπέδιο και η εφαρμογή ενός συστήματος δικαιολόγησης των μετακινήσεων μέσω SMS για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Πάντως, πιθανό θεωρείται να αποφασιστεί και το μέτρο των οριζόντιων περιορισμών μετακινήσεων για συγκεκριμένες ώρες (τις βραδινές).

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε την Κυριακή ότι εξετάζεται και το μέτρο «μάσκες παντού».

Με τη σειρά του, ο Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποκάλεψε σήμερα πως στο «τραπέζι» έχει πέσει και το ενδεχόμενο περιορισμού μετακινήσεων για τα άτομα άνω των 65 ετών.

Τι ισχύει από το Σάββατο

Σύμφωνα με την απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ισχύει έως τις 4 Οκτωβρίου, αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες και υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρεται ζωντανή μουσική:

(α) Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο (ΚΑΔ 56301001).

(β) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ (ΚΑΔ 56301009).

(γ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο (ΚΑΔ 56301010).

(δ) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ (ΚΑΔ 56301011).

(ε) Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ (ΚΑΔ 56301012) και

(στ) Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009).

Σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας στις παραπάνω επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού.

Για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αναστολή και όροι λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων

Στις παραπάνω περιοχές η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 π.μ.

Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Οι δραστηριότητες επιτρέπονται μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery), για τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) τηρουμένης της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών, καθώς και drive-through και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της παρούσας.

Η απόφαση καταλαμβάνει και τις όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 4 άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα 6 άτομα.

Aναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων αγορών αλλά επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών ως ακολούθως:

α) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

β) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

γ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο μέχρι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας μέχρι και 20 ημερολογιακές ημέρες. Στα φυσικά πρόσωπα για κάθε παράβαση το διοικητικό πρόστιμο είναι 150 ευρώ.

Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών

Η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ, κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Η αναστολή δεν καταλαμβάνει τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.

Επιτρέπονται οι εργασίες προετοιμασίας, παραγωγής και συντήρησης από το προσωπικό εργασίας των επιχειρήσεων όταν είναι κλειστές και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση της νομοθεσίας επιβάλλεται για κάθε παράβαση, πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αναστολή πραγματοποίησης εκδηλώσεων

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε εκδηλώσεων διασκέδασης συνεπάγονται την παρουσία κοινού.

Στις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα που οργανώνουν εκδηλώσεις διασκέδασης, κατά παράβαση της απόφασης, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ