ΕΛΛΑΔΑ

Ο κρίσιμος ρόλος των νοσηλευτών στην πανδημία στο 47ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΣΝΕ

Ο κρίσιμος ρόλος των νοσηλευτών στην πανδημία στο 47ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΣΝΕ
ΙΝΤΙΜΕ

Η πανδημία ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει και στο δεύτερο κύμα, τον ρόλο των νοσηλευτών. Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.

Το μήνυμα αυτό, θα στείλουν οι διοργανωτές του 47ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΣΝΕ (Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος) το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από 7 έως 10 Οκτωβρίου.

Αξιοποιώντας την πλέον προηγμένη τεχνολογία, το επιστημονικό πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί για τη δια ζώσης διοργάνωση στην Τήνο, θα είναι δυνατόν να παρακολουθηθεί από τους εγγεγραμμένους στο συνέδριο από το σπίτι ή το γραφείο τους, αφού προηγουμένως θα λάβουν σχετικό κωδικό πρόσβασης και να λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης και μοριοδότησης από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών με ICNECs (International Continuing Nursing Education Credits).

Χωρίς αμφιβολία η πανδημία άλλαξε άρδην πολλές εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητάς όλων μας και πολύ περισσότερο των νοσηλευτών, ακόμα και της τόσο αναγκαίας δια βίου εκπαίδευσής τους.

Στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα, οι νοσηλευτές έδωσαν ένα βροντερό «παρών». Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, ήταν εκείνοι που βρίσκονταν όλη την ώρα δίπλα στους ασθενείς με κορωνοϊό, που τους κράτησαν το χέρι, στο μοναχικό ταξίδι της νοσηλείας. «Οι νοσηλευτές ήλθαν αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες εν μέσω της πανδημίας: Είχαν την αποστολή να φροντίσουν τους ασθενείς με COVID-19, να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά τους, αλλά και να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Είχαν τον φόβο να μην κολλήσουν, αλλά εισέπρατταν και τον φόβο, ακόμη και τον ρατσισμό του κοινωνικού τους περίγυρου», τονίζει η πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας, κυρία Ελένη Κυρίτση- Κουκουλάρη, με αφορμή το επερχόμενο συνέδριο. «Ήταν ευτύχημα που στην Ελλάδα δεν είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού σε γιατρούς και νοσηλευτές και πιστεύω πως οι νοσηλευτές μας θα τα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα και σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα. Οι νοσηλευτές μας είναι άριστα εκπαιδευμένοι –ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας έχουμε από τις καλύτερες σχολές νοσηλευτικής- και ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι στις ανάγκες των ασθενών», προσθέτει η ίδια.

Η κατάσταση αυτή ας μην επιτρέψουμε να είναι κάτι παραπάνω από μια σύντομη παρένθεση.

Οι Νοσηλευτές, από την πρώτη στιγμή, στάθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων για την αναχαίτιση αυτής της πανδημίας και όπως αποδείχθηκε θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος. Στα πλαίσια αυτού του "αγώνα", η ενδυνάμωση του νοσηλευτικού προσωπικού με την πλέον σύγχρονη γνώση αποτελεί ένα ακόμη "'όπλο".

Το φετινό συνέδριο που θα το παρακολουθήσουν οι σύνεδροι διαδικτυακά καθισμένοι με ασφάλεια στο χώρο που θα επιλέξουν δεν υστερεί σε τίποτα από πλευράς εκπαιδευτικής σημασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://esnecongress2020.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ