ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία - Καμπανάκι για τις γιορτές

Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία - Καμπανάκι για τις γιορτές
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αυστηρή τήρηση των μέτρων για να μην ξεφύγουμε τις ημέρες των γιορτών, γιατί οι γιορτές είναι επικίνδυνες για συναθροίσεις, ζήτησε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει μια μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εφιστώντας, ωστόσο, την προσοχή, για την ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ μέχρι και σήμερα.

Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση των πιο σκληρών δεικτών, δηλαδή των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων, σημείωσε στην αρχή της ενημέρωσης η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 νέα κρούσματα την ημέρα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουμε περίπου 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα, εξηγώντας ότι πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 εισαγωγές κάθε μέρα.

«Επίσης, την τελευταία εβδομάδα είχαμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών γεγονός ευοίωνο γιατί ξέρουμε ότι η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν» είπε η καθηγήτρια ιατρικής.

«Η πολύ αργή, και στ’ αλήθεια μη αναμενόμενη, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε τις ΜΕΘ στη χώρα μας με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα φέτος», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια. Αυτό θα συμβεί εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά αριθμό αύξησης κρουσμάτων».

Στη συνέχεια εξήγησε ποιοι είναι οι δύο βασικοί λόγοι που προβληματίζουν την επιτροπή και μας εμποδίζουν να συστήσουμε άρση των μέτρων. Αυτοί όπως είπε είναι οι εξής:

  1. Η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ μέχρι και σήμερα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid ήταν 82% στην επικράτεια, και 77% και 91% αντίστοιχα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη
  2. Μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων στη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε τώρα σε σχέση με την 4η Μαΐου όταν άρθηκε το πρώτο lockdown, η κ. Παπαευαγγέλου υπενθύμισε ότι «είχαμε μια τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας εκείνη την ημέρα, 4 Μαΐου, είχαμε σε όλη την επικράτεια 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα. Τότε είχαμε 280 νοσηλευόμενους σε όλη την επικράτεια έναντι 3.300 σήμερα περίπου και 35 διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα έναντι 583 ασθενών σήμερα. Τέλος, στις 4 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2 θανάτους ενώ σήμερα είχαμε 102 θανάτους».

«Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, στις 4 Μαΐου είχε μόλις 1 ασθενή διασωληνωμένο λόγω covid ενώ σήμερα έχουμε 186 ασθενείς» διασωληνωμένους, συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Συνεπώς, είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμες. Τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας «δεν έχουμε περιθώριο, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων». «Θα επανέλθω στην ανάγκη να επανακαθορισουμε τη φούσκα μας».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.

Μαγιορκίνης: Διατηρείται η επιβάρυνση στα βόρεια

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η πανδημία έχει προσεγγίσει πλέον τα 71 εκατομμύρια διαγνώσεις εκ των οποίων τα 49,5 έχουν αναρρώσει ενώ οι ενεργές λοιμώξεις παραμένουν σταθερές σε περίπου 20 εκατομμύρια».

Επιπλέον, αναφορικά με τους θανάτους σε διεθνή κλίμακα «1,6 εκατ. συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας», ενώ «ο ρυθμός των διαγνώσεων φαίνεται σταθεροποιημένος εντός της προηγούμενης εβδομάδας στο επίπεδο των 680 χιλιάδων ανά ημέρα και ομοίως ο αριθμός των ατόμων που καταλήγει φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε και αυτός λίγο κάτω από τις 12,5 χιλιάδες ανά ημέρα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ τόνισε ότι «στην Ευρώπη η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης».

Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «βάση των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα όπως καταγράφονται από τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

«Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με το ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό του 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων φτάνοντας ως και το 30% μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

«Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες μέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα».

«Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι στα νότια της χώρας «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

«Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών συνέχισε την πτωτική πορεία και πλέον βρίσκεται περίπου στα επίπεδα που είχε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ενώ το επίπεδο των νέων διαγνώσεων βρίσκεται περίπου μια εβδομάδα πίσω, δηλαδή στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου».

Σχετικά με τα επίπεδα της θετικότητας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «το ποσοστό της θετικότητας έχει μεγάλη διακύμανση από ημέρα σε ημέρα και αυτό γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα, σε παγκόσμια κλίμακα διενεργούνται λιγότερες εξετάσεις, ως συνδυασμός δύο στοιχείων. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι λιγότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται να κάνουν την εξέταση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν και λιγότερα διαγνωστικά εργαστήρια, αλλά και λιγότερο χρόνο. Το ποσοστό όμως των θετικών είναι υψηλότερο διότι προσέρχονται οι ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι θετικοί και κατά προτεραιότητα εκτελούνται οι επείγουσες, πιο ύποπτες εξετάσεις».

Επίσης, «πολύ σημαντικό είναι ότι ο ακριβής τρόπος υπολογισμού της θετικότητας πρέπει να γίνεται με την ημερομηνία δειγματοληψίας η οποία στα μοριακά τεστ μπορεί να είναι από αυθημερόν μέχρι και τρεις ημέρες πίσω» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «για αυτούς τους λόγους από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το ποσοστό της θετικότητας θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα δειγματοληψίας.

Χαρδαλιάς: Στο κόκκινο η Δυτική Αττική

«Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και έκανε αναφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν για το τι θα ισχύσει το προσεχές διάστημα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οι οποίες ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τα δεδομένα δεν αφήνουν καθόλου περιθώρια εφυσηχασμού είπε και αναφέρθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Δυτική Αττική, όπου τα ενεργά κρούσματα όπως είπε ανέρχονται σε 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη ενώ από την ιχνηλάτηση εντοπίστηκαν και μπήκαν σε κατ οίκον απομόνωση 764 άτομα στενές επαφές των κρουσμάτων.

Τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς και προσαρμόζονται ανάλογα, ανέφερε και συμπλήρωσε πως μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας ίσως επιτρέψει μεγαλύτερο άνοιγμα.

102 θάνατοι, 583 διασωληνωμένοι, 1.395 νέα κρούσματα

Νέα άνοδο καταγράφουν οι θάνατοι, ενώ συνεχίζονται οι μικρές αυξομειώσεις στους αριθμούς διασωληνωμένων και κρουσμάτων που σχηματίζουν την εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122.648, εκ των οποίων το 52,6% άνδρες.

5076 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34.774 (28,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1392 (40,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ