ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός-Θεοδωρίδου: «Δάσκαλε που δίδασκες... δεν είχε εμβολιαστεί το προσωπικό στο Άγιος Ανδρέας»

Κορωνοϊός-Θεοδωρίδου: «Δάσκαλε που δίδασκες... δεν είχε εμβολιαστεί το προσωπικό στο Άγιος Ανδρέας»
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ζήτημα των εμβολιασμών αλλά και των μεταλλάξεων απασχόλησαν τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου να στηλιτεύει την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, κα τον  γ.γ.Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να δίνει τη συνολική εικόνα για την επιχείρηση «Ελευθερία», προαναγγέλοντας προσλήψεις 1.000 ατόμων για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Για την αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού στο Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας

Από την πλευρά της η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και ας ελπίσουμε πως είναι έξαιρεση, πως στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας παρουσιάστηκε ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού, λόγω μη εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών. "Δάσκαλε που δίδασκες...". Θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το "δώρο" του εμβολίου».

«Το ζήτημα του εμβολιασμού των υγειονομικών έχει σαν σκοπό και να παραδειγματίσει όλους εμάς για την αναγκαιότητα του εμβολίου. Τα όσα συνέβησαν στην Πάτρα θα πρέπει να ίσως να είναι και μια υπενθύμιση προς όλους τι συνεπάγεται η αποφυγή του εμβολιασμού, ιδίως για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε ότι σύντομα αναμένεται η διαδικασία έγκρισης άλλων δύο εμβολίων. Ο ιός προσαρμόστηκε, για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, την Παρασκευή ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για εφαρμογή σε ηλικίες από 18 και άνω.

«Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις διατύπωσαν για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών (λόγω μικρού δείγματος ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας κατά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου)», σημείωσε.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος «αθώος» ιός, ο οποίος παράγει μια πρωτεΐνη που δημιουργεί ανοσοανταπόκριση στον ανθρώπινο οργάνισμό. Το εμβόλιο αυτό δεν παρεμβαίνει στο DNA του ανθρώπου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περίπου 60%, ωστόσο με τη χορήγηση της β' δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες φτάνει ακόμη και το 82%. Είναι απλό εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου», πρόσθεσε.

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

«Προστασία δεν σημαίνει μόνο η ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν θα πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός ως προς τις μεταλλάξεις», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Έως το τέλος της ημέρας θα έχουν γίνει 22.000 εμβολιασμοί

Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ έχουν κλειστεί πάνω 680.000 ραντεβού (236.000 αφορούν την πρώτη δόση, 444.000 αφορούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου), δήλωσε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, είπε ότι τα κλεισμένα ραντεβού για το Φεβρουάριο ξεπερνούν τις 450.000.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως είπε, πάνω από 290.000 εμβόλια έχουν γίνει συνολικά στον πληθυσμό της χώρας.

«Τον Ιανουάριο έγιναν 271.000 εμβολιασμοί (αρκετοί περισσότεροι σε σχέση με τον αρχικό στόχο), έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» απασχολεί 1.500 άτομα - Ενισχύεται περαιτέρω το ΕΣΥ με 1.000 άτομα

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην επιχείρηση «Ελευθερία» απασχολούνται μέχρι στιγμής 1.500 άτομα (1.000 άτομα από το ΕΣΥ, 250 από τις Ένοπλες Δυνάμεις και 250 άτομα από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πολιτική Προστασία καθώς 70 επιτελικά στελέχη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό.

«Πέρα από τις 7.000 προσλήψεις που έχουν γίνει στο ΕΣΥ, θα προσληφθούν περισσότερα από 1.000 άτομα, για να βοηθήσουν το έργο του εμβολιασμού. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή από τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί ήδη και εργάζονται για το ΕΣΥ 500 άτομα αποκλειστικά για το έργο των εμβολιασμών».

Αυξάνονται κατά 300 τα εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το Φεβρούαριο αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα, γεγονός που θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό τους σε 700. Τα νέα αυτά κέντρα θα αναπτυχθούν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ένω 80 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην Helexpo Αθηνών και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Για τις παραδόσεις των εμβολίων

Όπως επισήμανε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Ελλάδα έλαβε από την Pfizer σήμερα 90.000 δόσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πρόκειται να παραδώσει στη χώρα μας συνολικά 1.415.000 δόσεις εμβολίων, μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα αναμένονται 240.000 δόσεις από τη Moderna.

Από την AstraZenaca περιμέναμε 410.000 - 430.000 δόσεις το Μάρτιο και σε σημερινή επικοινωνία με την εταιρεία, ενημερωθήκαμε ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 δόσεις. Μετά και την εξέλιξη αυτή, το Μάρτιο θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις.

«Τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις, άρα δεν ανησυχούμε για το θέμα των μεταλλάξεων», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Κατά τα λοιπά, αύξηση παρουσιάζουν καθημερινά οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που στάθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής, ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ