ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αιχμές Θεοδωρίδου για το ανεμβολίαστο προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»

Κορωνοϊός: Αιχμές Θεοδωρίδου για το ανεμβολίαστο προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Rich Pedroncelli

Ως δυσάρεστη έκπληξη χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου το γεγονός ότι το ποσοστό του εμβολιασμού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, ήταν εξαιρετικά χαμηλό μεταξύ του υγεινομικού προσωπικού, όπως αποκαλύφθηκε μετά την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού

«Μόλις χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την πανδημία του κορωνοϊού παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

«Εντός ολίγων μηνών, σε έναν χρόνο, υπό τη σκιά εκατομμυρίων θανάτων και κρουσμάτων κορωνοϊού η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα βέβαια ο εχθρικός ιός μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο, φρόντισε να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: να προσαρμοστεί για να μπορεί να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, μέσα σε ένα δυσάρεστο κλίμα μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε.

«Στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, όπως γνωρίζετε, η πρώτη ομάδα είναι το υγειονομικό προσωπικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των μαχητών όπως λέμε κατά της Covid-19 αλλά και για την προστασία των ασθενών», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως είπε, «αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη -ας ελπίσουμε ότι είναι και εξαίρεση- το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας όπως το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, στην Πάτρα, παρουσιάστηκε μια ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήταν ανεμβολίαστο».

«Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες κυρίως και λιγότερο γιατροί να εμβολιαστούν;», διερωτήθηκε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι η παροιμία "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" εδώ δεν έχει περιθώρια, δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και θα πρέπει όλοι -μα όλοι- να επωφεληθούμε από το "δώρο" που μας δίνεται και είναι το εμβόλιο», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε στην Πάτρα όπου συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων, με πολλά από αυτά να αφορούν την βρετανική μετάλλαξη. Σημειώνεται ότι 11 άτομα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού του «Αγίου Ανδρέα» εντοπίστημαν με τη «βρετανική» μετάλλαξη, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν είχαν εμβολιαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ