ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν τα δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν τα δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών
INTIME NEWS / © Intime p.a.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ανάπτυξη δύο παραλλήλων συστήματα εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι ξεκινούν τα ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 60-64 και 75-79.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξέλιξη του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμών έναντι της Covid 19, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε:

  • Η πλατφόρμα "το ραντεβού" για την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα διενεργηθούν τη Δευτέρα 15/02.
  • Η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών θα ανοίξει την Παρασκευή 12/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί για αυτήν την κατηγορία αρχίζουν από τη Δευτέρα 15/02 με την ενεργοποίηση εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και «ως εκ τούτου αυξάνουμε τον αριθμό των ραντεβού» σημείωσε.

Οι δύο παραπάνω ηλικιακές ομάδες (αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατ. πολίτες) θα έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως εκτίμησε ο ίδιος.

«Επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δύο παράλληλα συστήματα: το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούμε εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή (στις ηλικίες από 80+ και από την Παρασκευή στις ηλικίες 75-79) και το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνον με το εμβόλιο της AstraZeneca», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως τα δύο αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπολοίπων κατηγοριών.

Μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των νεότερων ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ανέφερε πως το Φεβρουάριο αυξάνεται και η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμών, με την ενεργοποίηση περισσοτέρων από 750 εμβολιαστικών κέντρων και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Τέλος, είπε πως τη Δευτέρα η χώρα μας ξεπέρασε τους 410.000 εμβολιασμούς, επιτυγχάνοντας ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 3,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ