ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Δοκιμασία για τους κατοίκους σε Δαμάσι και Μεσοχώρι - Σκηνές στήνει ο στρατός

Σεισμός Ελασσόνα: Δοκιμασία για τους κατοίκους σε Δαμάσι και Μεσοχώρι - Σκηνές στήνει ο στρατός
CNN Greece/ Κώστας Πλιάκος

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και άλλα κτήρια στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι, μετά τον τον σεισμό των 6 ρίχτερ που έπληξε την Ελασσόνα στη Θεσσαλία. Από τα χαλάσματα απεγκλωβίστηκαν έξι άνθρωποι στο Μεσοχώρι, μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας με αναπηρία.

Αυτές τις ώρες, με τη συνδρομή του στρατού στήνονται σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των σεισμόπληκτων, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έδωσε τη διαβεβαίωση στη Βουλή ότι η Πολιτεία θα συνδράμει άμεσα τόσο για την οικονομική κάλυψη των πρώτων έκτακτων αναγκών όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών που δημιούργησε ο σεισμός.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, βρίσκεται στη πληγείσα περιοχή, προκειμένου να έχει μια πρώτη εκτίμηση για τις συνέπειες του Εγκέλαδου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό αλλά και τους τοπικούς βουλευτές της περιοχής ώστε να ενημερωθεί για την έκταση των ζημιών και προσέθεσε ότι είναι σε εξέλιξη επιτόπιοι έλεγχοι, κυρίως σε σχολεία και γέφυρες.

Τέλος ανέφερε ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με όλους τους συναρμόδιους φορείς θα υπάρξει και η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης με συγκεκριμένα μέτρα.

Στις δύσκολες περιστάσεις οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν με πράξεις ότι βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας, τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Απεγκλωβισμοί ατόμων και ζημιές σε σπίτια

Στον απεγκλωβισμό έξι ατόμων από το Μεσοχώρι αλλά και την περιοχή της Μαγούλας -μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας με αναπηρία προχώρησαν σωστικά συνεργεία, μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα. Σε ανοιχτούς χώρους καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες οι πολίτες, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυροί μετασεισμοί.

Εξάλλου, ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια αλλά και στο σχολείο στην περιοχή Δαμάσι. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «η αντίδραση της περιφέρειας ήταν άμεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός».

Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι, ενώ ζημιές έχει υποστεί και μία εκκλησία στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, στο Δαμάσι κατέρρευσε ένας τοίχος σε σχολείο που ευτυχώς δεν λειτουργεί ενώ μικροζημιές έχουν σημειωθεί και σε οικήματα στη Λάρισα.

Ζημιές σε πολιτιστικά μνημεία

Εξάλλου οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες στις οποίες προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά το σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα, είναι οι εξής:

1. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο.

2. Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).

3. Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.

4. Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση.

Αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους. Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία ώστε να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών.

Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοιχτούς χώρους και συστήνεται προς όλους ψυχραμία. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν.

Η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δόνηση να υπολογίζεται στα 5 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως η μετασεισμική δραστηριότητα θα είναι έντονη και παροτρύνουν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Προέρχεται από γνωστό ρήγμα»

Μιλώντας στο CNN Greece, o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια ισχυρή δόνηση, που προέρχεται από γνωστό ρήγμα.

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός, ήταν επιφανειακός και προέρχεται από πολύ γνωστό ρήγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 10 χλμ. δυτικά της πόλης του Τυρνάβου, στην Λάρισα. Ήταν επιφανειακός και γι' αυτό τον λόγο έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές στην Αττική. Εγώ για παράδειγμα που ζω στην Αγία Παρασκευή τον κατάλαβα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Συνεχής η ενημέρωση του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στην περιοχή που επλήγη από τον Εγκέλαδο.

Σε ανοιχτή γραμμή με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων ενημερώνεται για την εν εξελίξει επιχείρηση των δυνάμεων που έχουν σπεύσει στην περιοχή αλλά και για την εφαρμογή του σχεδιασμού περαιτέρω ενίσχυσης των αρχών που βρίσκονται στο σημείο.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ελασσόνα - Πολιτική Προστασία: Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σεισμός Ελασσόνα: Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου - «Έτοιμη να βοηθήσει» δηλώνει η Τουρκία

«Ο κόσμος παραμένει στους δρόμους»: Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Δήμου Λάρισας στο CNN Greece

Σεισμός Ελασσόνα – Σεισμολόγοι: Υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα

Σεισμός Ελασσόνα – Βορίδης στο CNN Greece: Σε ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ