Το CNN Greece στο Δαμάσι ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Νύχτα δοκιμασίας για τους σεισμόπληκτους

Σεισμός Ελασσόνα: Νύχτα δοκιμασίας για τους σεισμόπληκτους
CNN Greece/ Κώστας Πλιάκος

Ανταπόκριση: Κώστας Πλιάκος

Σκηνές προκειμένου να κοιμηθούν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είτε κατέρρευσαν είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, έστησε ο στρατός στο Δαμάσι Τυρνάβου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που έπληξε την Ελασσόνα λίγο μετά τις 12, το μεσημέρι της Τετάρτης. 

«Είναι πραγματικά μια δύσκολη κατάσταση, αλλά πήραμε συνολικά την απόφαση οι κάτοικοι να μην πάνε απόψε στα σπίτια τους λόγω πιθανών μετασεισμών» λέει στο CNN Greece o δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας.

«Έχουμε φθορές σε αρκετά σπίτια, κυρίως παλαιάς κατασκευής περτρόχτιστα ή λιθόχτιστα. Δώσαμε την εναλλακτική στον κόσμο είτε να κοιμηθούν σε σκηνές, είτε να μετακινηθούν σε συγγενικά πρόσωπα και στείλαμε και αρκετούς σε ξενοδοχεία. Ήδη έχουμε ναυλώσει λεωφορεία -έχουν φύγει τέσσερα για να πάει ο κόσμος να κοιμηθεί με ασφάλεια απόψε το βράδυ- γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αν υπάρχει κυκλοφορία στο χωριό μέσα με κάποιον μετασεισμό να πέσει κάποιος τοίχος και ναθρηνήσουμε θύματα»

Κατολισθήσεις και ζημιές σε σπίτια έχουν καταγραφεί στα χωριά Δαμάσι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι που ήταν κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού.

«Δεν μπορώ να αφήσω το σπίτι του πατέρα μου που το έβλεπα να πέφτει», λέει κάτοικος του χωριού Δαμάσι που θα κοιμηθεί στις σκηνές.

«Να λέμε δόξα τω Θεώ που δεν ήταν νύχτα, αν ήταν νύχτα θα θρηνούσαμε θύματα», συμπληρώνει.

Κλιμάκια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην περιοχή για να συνδράμουν στις προσπάθειες στήριξης των κατοίκων, καθώς επίσης και μονάδα της Κυνοφιλικής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης.

Τρόφιμα και κουβέρτες έχουν διανεμηθεί στους κατοίκους σε Δαμάσι και Μεσοχώρι, ενώ στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης. Οκτώ κάτοικοι από το Μεσοχώρι και πέντε από το Δαμάσι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στην Ελασσόνα.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης, όπως τονίζουν οι εθελοντές διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προϋπόθεση είναι να έχει σταματήσει η αισθητή μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο εθελοντής διασώστης και υπεύθυνος της Μονάδας Έρευνας και Διάσωσης με τα Κ-9 σκυλιά διασώστες, Ζεγκίν Μεμεταλί, ανέφερε στο CNN Greece ότι σε όλα τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει γίνονται έρευνες και με τη συμμετοχή των σκύλων – διασώστες, παρόλο που δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα καθώς νέος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε στις 20:24 και σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ.

Σημειώθηκε σε απόσταση 240 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 22 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Το γεωγραφικό πλάτος είναι 39.7179 Βόρεια και το γεωγραφικό μήκος 22.0802 Ανατολικά.

Κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας

Σε συνέχεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 12:16, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας, άμεση ήταν η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας για την παροχή κάθε συνδρομής προ τους κατοίκους.

Άμεσα συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, καθώς και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, εθελοντές), σε διαρκή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από το σεισμό.

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την επιδιόρθωση των ζημιών.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Απεγκλωβισμοί ατόμων και ζημιές σε σπίτια

Στον απεγκλωβισμό έξι ατόμων από το Μεσοχώρι αλλά και την περιοχή της Μαγούλας -μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας με αναπηρία προχώρησαν σωστικά συνεργεία, μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα. Σε ανοιχτούς χώρους καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες οι πολίτες, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυροί μετασεισμοί.

Εξάλλου, ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια αλλά και στο σχολείο στην περιοχή Δαμάσι. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «η αντίδραση της περιφέρειας ήταν άμεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός».

Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι, ενώ ζημιές έχει υποστεί και μία εκκλησία στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, στο Δαμάσι κατέρρευσε ένας τοίχος σε σχολείο που ευτυχώς δεν λειτουργεί ενώ μικροζημιές έχουν σημειωθεί και σε οικήματα στη Λάρισα.

Ζημιές σε πολιτιστικά μνημεία

Εξάλλου οι πρώτες εκτιμήσεις από τις αυτοψίες στις οποίες προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά το σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα, είναι οι εξής:

1. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο.

2. Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).

3. Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.

4. Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση.

Αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους. Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία ώστε να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών.

«Προέρχεται από γνωστό ρήγμα»

Μιλώντας στο CNN Greece, o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια ισχυρή δόνηση, που προέρχεται από γνωστό ρήγμα.

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός, ήταν επιφανειακός και προέρχεται από πολύ γνωστό ρήγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 10 χλμ. δυτικά της πόλης του Τυρνάβου, στην Λάρισα. Ήταν επιφανειακός και γι' αυτό τον λόγο έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές στην Αττική. Εγώ για παράδειγμα που ζω στην Αγία Παρασκευή τον κατάλαβα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ελασσόνα - Πολιτική Προστασία: Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σεισμός Ελασσόνα: Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου - «Έτοιμη να βοηθήσει» δηλώνει η Τουρκία

«Ο κόσμος παραμένει στους δρόμους»: Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Δήμου Λάρισας στο CNN Greece

Σεισμός Ελασσόνα – Σεισμολόγοι: Υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα

Σεισμός Ελασσόνα – Βορίδης στο CNN Greece: Σε ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ