ΕΛΛΑΔΑ

Σε νοσοκομείο Covid μετατρέπεται το Θριάσιο - Νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Σε νοσοκομείο Covid μετατρέπεται το Θριάσιο - Νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με μετατροπή του Θριασίου Νοσοκομείου σε Covid από 7 Απριλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Επίσης δημιουργούνται 51 νέες ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Στόχος είναι να διαθέτει 130 απλές κλίνες για covid ασθενείς και 33 κλίνες ΜΕΘ για τον ίδιο σκοπό και με προοπτική τα κρεβάτια συνολικά να φτάσουν σύντομα τα 180. Τα περιστατικά που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα εφημερεύουν ώστε να υποστηριχθεί ο επιπλέον υγειονομικός όγκος είπε ο Β.Κικίλιας.

Λόγω των αυξημένων αναγκών, θα χρησιμοποιηθούν καρδιολογικές κλινικές αρνητικής πίεσης και χειρουργεία ώστε να δημιουργηθούν 51 νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Από αυτά 16 θα αναπτυχθούν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ.Γενηματάς», 5 στον Ευαγγελισμό, 5 στο Λαϊκό, 7 στο Ιπποκράτειο, 4 στο Ελπίς, 10 στο Κωνσταντοπούλειο και 4 στο Αττικό.

Ο υπουργός είπε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα, όπως είπε. Συνέστησε προσοχή, και ευλαβική τήρηση των μέτρων, μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό.

Σημείωσε ακόμα ότι η Θεσσαλονίκη μας ανησυχεί πλέον και έχω ζητήσει από τον κ. Χαρδαλιά να την επισκεφτεί.

«Οι άνθρωποι της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σας φρόντιζαν και σας φροντίζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, για πάνω από ένα χρόνο τώρα», είπε. «100.000 υγειονομικοί επιτέλεσαν και επιτελούν ύψιστο καθήκον», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μικρές ανάσες στήριξης και βοήθειας στην κοινωνία, ώστε να μπορέσουμε όλοι να εφαρμόσουμε ευκολότερα τα μέτρα και κάλεσε όλους «να αντέξουν τις επόμενες εβδομάδες» παρότι -όπως είπε- «έχουν κουραστεί».

Μίλησε, ωστόσο, για τη μάχη που δίνεται από εδώ και στο εξής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητώ από όλους προσοχή, ό,τι κι αν κάνουν, όπου κι αν πάνε, όπως κι αν μετακινηθούν να φορούν μάσκα να τηρούν τις αποστάσεις και να έχουν μαζί τους αντισηπτικό».

Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές με δεκάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά, είπε ο κ. Κικίλιας και κάλεσε τους πολίτες «να παραμερίσουμε την κούραση μας μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η ζωή των δικών μας ανθρώπων».

«Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών μας ανθρώπων»

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, είπε ότι προχωρούν κανονικά. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.691.000 δόσεις, ενώ λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία στελεχώνονται από 3.500 υγειονομικούς. Τον Απρίλιο πηγαίνουμε για 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, τόνισε. Στους επόμενους μήνες θα διατεθούν πολλαπλάσιες ώστε «όλοι όσοι θέλουν και χρειάζεται να εμβολιαστούν, θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα».

«Ο εμβολιασμός μας βοηθά να αισιοδοξούμε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση», είπε και σημείωσε ότι η προσέλευση στα ραντεβού για εμβολιασμό είναι 97%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Υγείας τόνισε, ότι όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά εξυπηρετούνται κανονικά από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Το νέο μείγμα μέτρων

Το νέο μείγμα μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση παρουσίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων προχωράει σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο, σημείωσε.

Όπως είπε, αυτή η νέα ανακατομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς που θα δώσει μικρές ανάσες και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα μέτρα δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση.

Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 5 Απρίλιου θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση».

Ανακοίνωσε επίσης πως από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια. Το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων γίνεται πιλοτικά, επεσήμανε, και θα ανακληθεί εφόσον παρατηρηθούν φαινόμενα μεγάλου συγχρωτισμού.

«Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. 'Αρα από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και κυρίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ με μέτρο με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών λόγω νέων συνωστισμών. Ας βγούμε λοιπόν από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ούτως ή άλλως το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού».

Όσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στόχος, είπε, είναι κάποιες τάξεις να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

Ακόμη, διεμήνυσε ότι προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη, η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτυ, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού.

Για τα self test, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι θα αρχίσει η διάθεσή τους από τα φαρμακεία από την επόμενη εβδομάδα.

«Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της, υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας γι αυτό χρειάζεται προσοχή σε αυτό το τελευταίο μίλι της δύσκολης διαδρομής. Καμία χαλάρωση», υπογράμμισε ενώ προσέθεσε: «Τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί ναι έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, ήδη έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών, υπάρχουν δωρεάν πλέον αξιόπιστα τεστ τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα, και είμαστε πλέον στην άνοιξη, ο καιρός όπως οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι παραδέχονται έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους».

Τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ καταδεικνύουν το υψηλό ιικό φορτίο, ωστόσο δεν είναι αριθμοί - ρεκόρ, όπως χθες.

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.616, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.511 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.31 - 1.5).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.701 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 479 (ημερήσια μεταβολή +19.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ