ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το «στοίχημα» του ανοίγματος στη «σκιά» του υγειονομικού συναγερμού

Κορωνοϊός: Το «στοίχημα» του ανοίγματος στη «σκιά» του υγειονομικού συναγερμού
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η χώρα, καθώς από την επιτυχία της επαναλειτουργίας της αγοράς, αλλά και της πιστής τήρησης των μέτρων, θα κριθεί η εκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων καθώς επίσης το περαιτέρω «άνοιγμα» που θα προσφέρει «ανάσες» σε κοινωνία και οικονομία. Ωστόσο, πρόκειται για μια ισορροπία απόλυτης ακρίβειας, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης και τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση.

Σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.866 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε σύνολο μόλις 16.333 τεστ, κάτι που ανεβάζει τον δείκτη θετικότητας στο 11,4% -την ώρα που χθες το ποσοστό βρισκόταν στο 8,39% και το όριο συναγερμού στο 4%.

Την ίδια ώρα τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 27.000 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται τους 5.100. Στην Αττική, οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής ξεπέρασαν για πρώτη φορά, την Κυριακή, τους 400. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι 75 από αυτούς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ.

Σήμερα, οι διασωληνωμένοι στην επικράτεια είναι 759, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία νέων ασθενών είναι 438, με μέσο όρο επταημέρου τους 493. Παράλληλα, σταθερά τα τελευταία 24ωρα -κατά μέσο όρο- 70 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν δείχνει προς το παρόν σημάδια αποκλιμάκωσης. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη, η επιδημιολογική εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική -για τον λόγο αυτόν άλλωστε «πάγωσε» το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο, κυβέρνηση και επιστήμονες συνομολογούν ότι με προσεκτικά και σταδιακά βήματα θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων. Σε αυτήν την προσπάθεια η «φαρέτρα» έχει ενισχυθεί με δύο «όπλα»: τα self test και την εντατικοποίηση του ρυθμού των εμβολιασμών.

Στα φαρμακεία τα self test

Οι πρώτες παρτίδες των self test –περίπου 1 εκατoμμύριο- παρελήφθησαν το Σάββατο και στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. Η διανομή των τεστ στα φαρμακεία της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, Τρίτη 6 Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης την περασμένη εβδομάδα, ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, 4 το μήνα, ενώ με κάθε τεστ που θα διατίθεται, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ενημερωτικό φυλλάδιο.

Σε περίπτωση κρούσματος, θα πρέπει να δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα στην πλατφόμα selftesting.gov.gr, η οποία είναι ήδη στον αέρα και θα λειτουργήσει από την Τετάρτη. Από εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα έρχεται γραπτό μήνυμα (SMS) για τη δωρεάν διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης, οι υποβληθέντες σε self test θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση, ενώ για λογαριασμό των μαθητών τη δήλωση θα συμπληρώνουν και υπογράφουν οι γονείς-κηδεμόνες.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα για τους μαθητές, οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Στη συνέχεια ο γονέας θα εκδίδει και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση από την πλατφόρμα και ο μαθητής θα την επιδεικνύει στον καθηγητή της τάξης.

Οδηγός self test: Τι είναι - Πότε είναι υποχρεωτικό - Πώς γίνεται

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έκανε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, «μέχρις τέλους της ημέρας πιθανόν να ξεπεράσουμε τις 53.000 δόσεις, γεγονός που θα πρόκειται για ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών». Συνολικά έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000, ποσοστό 11,56% και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.

Αναφέρθηκε επίσης στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων που προχωρά κανονικά, όπως είπε. Η Pfizer έχει δώσει πλάνο με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η Johnson & Johnson 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η AstraZeneca από 450.000 δόσεις τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η Moderna έχει επιβεβαιώσει 100.000 δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ήδη έχουν γίνει 1.395.000 δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer στη χώρα μας, 128.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna και 346.876 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Aπό τα ραντεβού που έχουν κλείσει ως τώρα για εμβολιασμό, το 67% αφορά το εμβόλιο της Pfizer, το 25% το εμβόλιο της AstraZeneca και 8% το εμβόλιο της Moderna.

Όπως ανέφερε επίσης, από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, το ποσοστό εμφάνισης πολιτών για εμβολιασμό είναι 97% για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna και 94% για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όσον αφορά τις ακυρώσεις των ραντεβού, αυτές φτάνουν στο 1% για τα εμβόλια της Pfizer και Moderna και 3% για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ μέσα στο Μάιο θα έχουν κάνει το εμβόλιο και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Επιπλέον ανέφερε ότι στα τέλη Μαΐου επιδιώκεται να «ανοίξει» ο εμβολιασμός για το γενικό πληθυσμό -ηλικίες 18 έως 59 ετών- και στην φάση εκείνη θα εξεταστεί και εάν θα προτεραιοποιηθούν κάποιες επαγγελματικές ομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ