ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Ημερήσιο ρεκόρ με 100.000 εμβολιασμούς - Τέλος Μαΐου θα αγγίξουν τα 5 εκατομμύρια

Κικίλιας: Ημερήσιο ρεκόρ με 100.000 εμβολιασμούς - Τέλος Μαΐου θα αγγίξουν τα 5 εκατομμύρια
INTIME NEWS

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα μας κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ με 100.000 εμβολιασμούς, ενώ προανήγγειλε ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 5 εκατ. άτομα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Κικίλιας τόνισε:

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η νόσος της Covid 19 είναι ακόμη εδώ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς τον τρόπο που διασφαλίζουμε τα μέτρα χαλάρωσης έναντι της πανδημίας. Τα κομμάτια ελευθερίας πρέπει να δίνονται με προσοχή: μάσκες, μέτρα υγιεινής, αποστάσεις».

«Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 30-34 και 40-44, δηλαδή στις ενεργές ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις ομάδες των νέων που εμφανίζουν, όπως είπε, «υψηλή κινητικότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς, καθώς σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα. Μέσα στο μήνα Μάιο θα έχουμε κάνει 2,3 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ έως το τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5 εκατ. εμβολιασμούς. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του Ιουνίου οδεύουμε στο στόχο όλοι οι ενήλικες να μπορούν να εμβολιαστούν.

«Οι εμβολιασμοί είνα ένα δώρο που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε», πρόσθεσε, απευθύνοντας για ακόμη μία φορά έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Συνέχισε λέγοντας ότι «σε πείσμα κάποιων, το ΕΣΥ άντεξε και στάθηκε όρθιο στα πόδια του».

«Ο εμβολιασμός και το self test είναι τα δύο σημαντικά εργαλεία στη μάχη έναντι της Covid 19», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Θεοδωρίδου: Ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι ξεκινά και στη χώρα μας η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Όπως είπε, «πρόκειται για εμβόλιο με ιικό φορέα ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26, το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη, η οποία έγινε και στις ΗΠΑ και στη Νότιο Αφρική αλλά και στη Βραζιλία ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα. Στην πολυκεντρική μελέτη που έγινε σε χιλιάδες ανθρώπους δεν συμπεριλήφθησαν έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένοι. Το εμβόλιο αυτό συστήνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών».

Σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού για μέτρια προς σοβαρή νόσο φτάνει το 66% μετά από 28 ημέρες από τον εμβολιασμό, ενώ για τις σοβαρές μορφές της νόσου φτάνει το 77-80%.

Όπως είπε, είναι μονοδοσικό, χρησιμοποιείται σε συνθήκες συντήρησης ψυγείου και έχει συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτά τα δεδομένα καθιστούν, όπως είπε, το συγκεκριμένο εμβόλιο εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση.

«Το ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μονοδοσικό δεν θα πρέπει να παρασύρει τη σκέψη των συμπολιτών μας ότι και τα υπόλοιπα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά με μία δόση», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

«Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό», προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού θα υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εφόσον καταγραφούν τα δεδομένα επί των εμβολιασμών.

Για τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της ένα εικοσιτετράωρο μετά τον εμβολιασμό της

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο περιστατικό θανάτου μιας γυναίκας, η οποία έχασε τη ζωή της, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον εμβολιασμό της έναντι της Covid 19 με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Αφού συλλυπήθηκε τους οικείους της, είπε ότι το περιστατικό μελετάται με προσοχή, ωστόσο τόνισε ότι στη σορό της γυναίκας έγινε νεκροψία - νεκροτομή και πρόσθεσε:

«Ο θάνατος της εκλιπούσης δεν συνδέεται με θρομβώσεις, αλλά υπήρξε έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρου [εμφράγματος], ωστόσο το περιστατικό αυτό θα μελετηθεί σχολαστικά».

Όπως αναφέρει το grtimes.gr η γυναίκα η οποία ήταν μητέρα δύο παιδιών ζούσε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Η 44χρονη ανέβασε πυρετό το απόγευμα της Δευτέρας, αφού εμβολιάστηκε και κατέληξε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σχετικά με πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό της, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι δεν υπήρξε κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση ενώ θα χρειαστούν περαιτέρω ιστολογικές εξετάσεις για την μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα αναμένονται.

Θεμιστοκλέους: Έως τις 31/05 θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3.201.212 εμβολιασμοί (+64.421 την 04/05/2021).

Παράλληλα, έχουν γίνει 2.214.660 εμβολιασμοί 1ης δόσης (+23.200 την 04/05/2021), ενώ και με τις δύο δόσεις έχουν πραγματοποιηθεί 986.552 εμβολιασμοί (+41.221 την 04/05/2021).

ΕΟΔΥ: 2.093 νέα κρούσματα, 765 διασωληνωμένοι, 96 θάνατοι

Την Τετάρτη 5 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96 (95%Crl: 0.37 - 1.43).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ