ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα των 18 και άνω με Johnson & Johnson

Εμβόλιο κορωνοϊός: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα των 18 και άνω με Johnson & Johnson
AP Photo

Άνοιξε πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού στο emvolio.gov.gr, η οποία αφορά στους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας από 18 έως 29 ετών έναντι της Covid 19, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε ήδη ανοίξει η πλατφόρμα, αλλά για πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson).

Την ίδια στιγμή, βάσει των όσων είχε πει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την περασμένη Τετάρτη 26/5, η ηλικιακή ομάδα των 30 ως 34 ετών θα μπορούν από αύριο το πρωί να επιλέξουν μεταξύ των σκευασμάτων της Pfizer, της Moderna, της Astrazeneca και της Johnson & Johnson.

Μαγιορκίνης: Δεν θα αρχίσει σύντομα ο εμβολιασμός στα παιδιά

Τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν φαίνεται ότι θα εμβολιαστούν σύντομα, καθώς δεν έχουν διαδραματίσει ρόλο στη διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Παρασκευής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η ερώτηση ειδικότερα, αφορούσε την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ για την καταλληλότητα του εμβολίου για παιδιά 12 έως 15 ετών.

Όπως επεσήμανε σήμερα ειδικότερα ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής του ΕΜΑ, το εμβόλιο της Pfizer κρίθηκε ασφαλές και για παιδιά 12 - 15 ετών. Ο καθηγητής Μαγιορκίνης ήταν σαφής:

«Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός στα παιδιά σύντομα».

Όπως σαφέστατος ήταν και όσον αφορά τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, σημειώνοντας ότι όσοι είναι πάνω από 65 έτη πρέπει να εμβολιαστούν και γενικότερα, να μην υπάρχει ούτε ένας ανεμβολίαστος σε αυτήν την ηλικία.

Νωρίτερα, ο καθηγητής είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να είμαστε για μερικούς μήνες ακόμη προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες και να πραγματοποιούμε αυτοδιαγνωστικά τεστ.

«Η ανοσία θέλει χρόνο να χτιστεί, ωστόσο το καλοκαίρι προσφέρεται για να χτιστεί η ανοσία μέσα από τον εμβολιασμό και τον ερχόμενο χειμώνα να είμαστε περισσότερο έτοιμοι», πρόσθεσε.

Κοντοζαμάνης: Μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες στα νησιά

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ερώτηση αναφορικά με τους εμβολιασμούς πολιτών που επιλέγουν τα νησιά γιατί προτιμούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στις δομές υγείας των 19 αυτών νησιών, από πολίτες- μη κατοίκους- που επιλέγουν τον εμβολιασμό τους στη νησιωτική χώρα με το εμβόλιο της J&J. Εφόσον βρουν ραντεβού οι πολίτες, μπορούν να υλοποιήσουν εκεί τον εμβολιασμό τους».

ΕΟΔΥ: 1.585 νέα κρούσματα, 40 θάνατοι και 521 διασωληνωμένοι

Κατά τα λοιπά, την πορεία αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού επισφραγίζουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο ιός εντούτοις παραμένει «εδώ», όπως τονίζουν σε όλους τους τόνους κυβέρνηση και ειδικοί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων αυτοπροστασίας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.585, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 398.898(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.995 θάνατοι. Το 95.1% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.411 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +12.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 227 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ