ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης για στέλεχος ΔΕΛΤΑ: Ασπίδα ο πλήρης εμβολιασμός

Μαγιορκίνης για στέλεχος ΔΕΛΤΑ: Ασπίδα ο πλήρης εμβολιασμός
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Ο άμεσος και πλήρης εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις, φαίνεται ότι αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για το μεταδοτικό στέλεχος ΔΕΛΤΑ του κορωνοϊού, όπως δήλωσε την Τετάρτη στην ενημέρωση στο υπ. Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τα μαθηματικά μοντέλα δεν δείχνουν αύξηση στην κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά το «φρενάρισμά» του, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι πολίτες.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, είχε επισημάνει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίζει αυξημένη διεισδυτικότητα, αλλά δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τις άλλες μεταλλάξεις- variant of concern- και η καλύτερη κάλυψη, θα επιτευχθεί με τον πλήρη εμβολιασμό όλων μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης και στην εκρηκτική αύξηση που εμφανίζει το στέλεχος στην Ινδία -όπου και ξεκίνησε- με μία αύξηση μάλιστα στην συνέχεια στη Βρετανία, στην Πορτογαλία και στο Ισραήλ.

Από την Ινδία, μέχρι τη Βρετανία και τη Μόσχα

Ειδικότερα, η μεταδοτικότητα στη Βρετανία φαίνεται να είναι πολύ ισχυρή, με αποτέλεσμα ο Μπόρις Τζόνσον να έχει αναβάλλει την άρση του απαγορευτικού.

Το στέλεχος ΔΕΛΤΑ καθίσταται πλέον κυρίαρχο και στην Πορτογαλία, ενώ τοπικές εξάρσεις καταγράφονται σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Όμως και η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεταδοτικό στέλεχος.

Ο δήμαρχος της Μόσχας απέφυγε να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις:

«Κατά την άποψη μου η κατάσταση θα είναι δύσκολη, γενικά ούτε πρέπει να χαλαρώσουμε, ούτε να κάνουμε τις οποίες αισιόδοξες προγνώσεις».

Ο Σομπιάνιν δήλωσε ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί «στα όρια του μετά την έξαρση των νέων κρουσμάτων», εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκαν πιο αυστηροί περιορισμοί στη ρωσική πρωτεύουσα των 13 εκατ. κατοίκων.

Να θυμίσουμε, ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Τρίτης 22 Ιουνίου, εξέφρασε και η ίδια την ανησυχία της για το στέλεχος ΔΕΛΤΑ, και κατά πόσο ενδεχομένως θα σηματοδοτήσει ένα 4ο πανδημικό κύμα.

Η κυρία Θεοδωρίδου ωστόσο είπε, ότι το 4ο πανδημικό κύμα θα είναι ήπιο και θα επηρεάσει μόνο τους ανεμβολίαστους.

Οι γιατροί του ΕΚΠΑ για το στέλεχος ΔΕΛΤΑ

Εξάλλου, όπως αναφέρεουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), το νέο αυτό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος άλφα, ή αλλιώς στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε επικρατήσει τον τελευταίο καιρό, σε ποσοστό από 30% έως 100%.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί το στέλεχος αυτό είναι τόσο πιο μεταδοτικό, και το αποδίδουν πιθανά σε αλλαγές στην πρωτεΐνη spike που διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

Το στέλεχος άλφα έγινε το επικρατών μέσα σε ένα με δύο μήνες, ως πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, και οι ειδικοί θεωρούν ότι το ίδιο θα ισχύσει και με το νεότερο στέλεχος δέλτα. Αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό στην ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός, ιδίως αν τα άτομα δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή αν έχουν κάνει μόνο μία δόση. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενάντια στο δέλτα στέλεχος για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις ενός COVID-19 εμβολίου (79% μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 92% για την AstraZeneca).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν με το νέο αυτό στέλεχος, και έχουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος άλφα. Στην Κίνα η έως τώρα εμπειρία με το νέο στέλεχος δείχνει ότι τα συμπτώματα είναι βαρύτερα στους ασθενείς και η κλινική τους εικόνα επιδεινώνεται γρήγορα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, καταρροή και εμπύρετο, ενώ σπανιότερα πλέον οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα και απώλεια όσφρησης.

Συνοψίζοντας, όσο απειλητικό και αν φαίνεται αυτό το νέο στέλεχος, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του, τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην προστασία που παρέχουν εναντίον του στελέχους δέλτα, και αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, όσο το δυνατόν γίνεται πιο άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ