ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, το «σπριντ» για το τείχος ανοσίας και η κάρτα ελευθερίας

Κορωνοϊός: Η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, το «σπριντ» για το τείχος ανοσίας και η κάρτα ελευθερίας
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της Covid 19 και στη χώρα μας επιτάσσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει ήδη επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι η επικρατέστερη στον πλανήτη.

Όπως υπογράμμισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το 90% των νέων λοιμώξεων θα αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα. Είναι κατά 50-70% πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αντίστοιχο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος. Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα προβλέπεται ότι θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους, αλλά και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στη χώρα μας έχουν αναφερθεί ήδη συνολικά 29 κρούσματα το στελέχους. Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου κατέστησε σαφές ότι ο «ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει κι εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας».

Ανεβαίνει ο πήχης για το τείχος ανοσίας - Το «στοίχημα»

Υπό το πρίσμα αυτό, η μετάλλαξη Δέλτα «υψώνει» πλέον σε άνω του 80% το ποσοστό της κάλυψης που πρέπει να επιτευχθεί για την ανοσία, με συνέπεια να καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο το «στοίχημα» για το καλοκαίρι και την οχύρωση της χώρας έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής που επίκειται να επικρατήσει διεθνώς.

Η εκστρατεία πρέπει να «τρέξει» και «ουδείς πρέπει να παραμείνει ανεμβολίαστος», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου με το βλέμμα ιδίως στους νέους και σε όσους διστάζουν, επισημαίνοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα θα καταστεί κυρίαρχη και η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά.

Από πλευράς του, ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισήμανε πως η χώρα διαθέτει την επιχειρησιακή ικανότητα να φθάσει το στόχο του 80% έως το τέλος καλοκαιριού-αρχές Σεπτεμβρίου, αρκεί να πειστούν οι πολίτες και να προσέλθουν προς εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα με μία δόση 4.750.000 πολίτες (ποσοστό 45%) και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (35%) -αριθμοί που καθιστούν φανερό το μεγάλο στοίχημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για αγώνα επικράτησης μεταξύ του ανθρώπου, με την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19, και του μικρόκοσμου των ιών που ανθίστανται με τις μεταλλάξεις.

«Χωρίς να παραγνωρίζεται ότι η επιδημία είναι μαζί μας, είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας» υπογράμμισε.

Το «προφίλ» της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες και μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη «προς παρακολούθηση» σε μετάλλαξη «ιδιαίτερης ανησυχίας». Έχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες και στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπειται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος έως το τέλος του καλοκαιριού σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατ' εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι της παραλλαγής Δέλτα, ενώ η διασπορά θα αφορά βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα -50% έως 70% μεγαλύτερη από τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο και είναι ήδη 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.

Αναφερόμενη στα εμβολιαστικά προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, το οποίο και αποτελεί χώρα-πρότυπο ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως αμφότερες οι χώρες έχουν επιτύχει σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας.

Η εμφάνιση, κατ' επέκταση, έστω και μικρής επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ σε ανεμβολίαστους ενήλικες καταδεικνύει πως το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί στη χώρα δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία και έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που απαιτείται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%.

Διαβάστε επίσης

Μετάλλαξη Δέλτα - Τι συμβαίνει στο Ισραήλ, μια χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς

Απαιτούνται δύο δόσεις - Ποιος ο βαθμός προστασίας

Αναλύοντας περαιτέρω τη φύση της μετάλλαξης Δέλτα, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό που επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού.

Ως προς το βαθμό προστασίας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσου από το Δέλτα στέλεχος, η ίδια επισήμανε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των σκευασμάτων των Pfizer και AstraZeneca είναι σε επίπεδο 96% και 92%, αντίστοιχα.

Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson.

Ωστόσο, η προστασία για όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%, συνεπώς τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν πως απαιτείται εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος, και όλοι πρέπει να εμβολιαστούν με τις δύο δόσεις, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται το μονοδοσικό εμβόλιο» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναγνώρισε πως εντατικοποίηση εμβολιασμών και καλοκαίρι κάπου δεν «ταιριάζουν», όμως υπογράμμισε πως διανύουμε περίοδο επιδημίας και αυτό μπορεί να απειλήσει την ελευθερία και την άνεση όλων στους μήνες που ακολουθούν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πρόσφατα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορωνοϊό αφορά ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα στοιχεία της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ελλάδα δείχνουν μία ικανοποιητική πορεία που δεν πρέπει να ανακοπεί, αντίθετα πρέπει να επιταχυνθεί, επισήμανε κάνοντας ειδική αναφορά στους νέους και σε πολίτες που αναβάλλουν ή διστάζουν να εμβολιαστούν, αλλά και στο γεγονός της παραπληροφόρησης ως προς τα εμβόλια που πρέπει συνολικά να αποκρούσουμε.

Συνολικά στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί, όπως ανέφερε ακολούθως ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Μία δόση έχουν λάβει 4.750.000 πολίτες (ποσοστό 45%) και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (35%). Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί.

Η στροφή προς τους νέους και η «κάρτα ελευθερίας»

Εξάλλου, η Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «ωραία κίνηση» την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παροχή προπληρωμένης «κάρτας ελευθερίας» 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται.

«Προσωπικά είχα δύο τηλέφωνα που ήταν πολύ ενθουσιώδη κυρίως για την ποιοτική προσφορά. Θα έχετε δει πως σε όλες τις χώρες έχουν καταφύγει στο να δώσουν ενθάρρυνση για τους εμβολιασμούς, δίνοντας, όμως, εισιτήρια για το ποδόσφαιρο ή στα McDonald's», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα, διότι στα νέα παιδιά νομίζω ότι και το κάθε ευρώ μετράει. Είναι μια ωραία κίνηση», πρόσθεσε.

H «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη για όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1996 – 2003 και έχουν εμβολιαστεί μ τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/2021 έως 31/12/2021. Θα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr με τη χρήση του ΑΜΚΑ, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μία μέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και sms.

Η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού, θα χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα e-shops και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

Το freedom pass θα είναι χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό προφίλ του κινητού και θα είναι διαθέσιμη εντός του Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολλαπλές ιδιότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ