ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος στο CNN Greece: Στο 80-85% το αναγκαίο τείχος ανοσίας λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Γώγος στο CNN Greece: Στο 80-85% το αναγκαίο τείχος ανοσίας λόγω μετάλλαξης Δέλτα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Yorgos Karahalis

«Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή η επιδημιολογική καμπύλη εμφανίζει μία σταθερότητα και μια μικρή αύξηση προς τα πάνω» δηλώνει στο CNN Greece o καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι αλλάζει τα δεδομένα για το τείχος ανοσίας που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσω των εμβολιασμών.

«Περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια διότι αυτά είναι τα δεδομένα τριών συνεχών ημερών, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε μία μικρή έξαρση την οποία επιτηρούμε και βάσει της οποίας θα πορευτούμε στη συνέχεια. Ακόμα δεν έχουμε απόλυτα δεδομένα, έχουμε την αυξημένη κινητικότητα του καλοκαιριού, την εμφάνιση του στελέχους Δ που προσθέτει αρκετά στη μεταδοτικότητα και τη διασπορά», σημειώνει.

Στο πού αποδίδεται η διαφαινόμενη αύξηση κρουσμάτων και θετικότητας, ο κ. Γώγος εξηγεί ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι το καλοκαίρι αυξάνεται η κινητικότητα, ενώ παράλληλα υπάρχει και κάποια χαλάρωση από πλευράς του λόγω καιρού. Όπως χαρακτηρσικά λέει ο καθηγητής, «είναι νωρίς να συζητάμε για ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού»:

«Είναι όμως ένα ενδεχόμενο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας διότι σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να πετύχουμε τα αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού το καλοκαίρι, θα υπάρξει».

«Αυτό δεν ξέρω αν θα συνοδευτεί με πίεση στο σύστημα υγείας δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και κυρίως έχουμε πάνω από 70% εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικά ευάλωτων ομάδων. Επομένως εάν υπάρξει κάποια έξαρση, πιθανώς να συνοδεύεται από μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας», συμπληρώνει.

«Από εκεί και πέρα, αν πετύχουμε καλά εμβολιαστικά δεδομένα και αν καταφέρουμε να ελέγξουμε με καλή επιτήρηση -και γονιδιωματική επιτήρηση, όχι μόνο κρουσμάτων- τη διασπορά του στελέχους Δ ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση στοχεύοντας σε συγκεκριμένες περιοχές με τοπικά μέτρα, ελπίζω να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα», επισημαίνει.

Στο κατά πόσο υπάρχει εικόνα σε τι ποσοστό επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα στην κοινότητα, ο καθηγητής ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε περισσότερα πέρα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη και σε κάποιες ακόμα περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που τα κρούσματα ανέρχονταν γύρω στα 50. Σίγουρα ο αριθμός θα έχει αυξηθεί και περισσότερα δεδομένα θα έχουμε αυτήν την εβδομάδα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα ενημερωθεί στην εβδομαδιαία της σύσκεψη από το Κέντρο Γονιδιωματικής Επιτήρησης».

Μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σενάριο που δεν απέκλεισε χθες, Δευτέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο κ. Γώγος εξηγεί:

«Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, το να μην χρησιμοποιούμε μάσκα όταν περπατάμε στους 40 βαθμούς Κελσίου στους εξωτερικούς χώρους έχοντας αποστάσεις μεταξύ μας είναι ασφαλές και απολύτως λογικό κατά τη γνώμη μου. Αρκεί όμως αυτό να μην οδηγεί σε μια γενίκευση με συνθήματα τύπου πέθαναν οι μάσκες ή οτιδήποτε τέτοιο».

«Η μάσκα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους και θα χρειαστεί για σημαντικό διάστημα ακόμα, δεδομένου και της νέας μετάλλαξης Δέλτα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να τη χρησιμοποιούμε σε συνθήκες συνωστισμού και σε κλειστούς χώρους», υπογραμμίζει, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόνο επιστροφής του οριζόντιου μέτρου.

Σε σωστό χρόνο η σύσταση για εμβολιασμό εφήβων

«Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών γίνεται σε σωστό χρόνο, πρώτον διότι υπάρχει πλέον σαφής και δεδομένη κλινική παρατήρηση ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και σε αυτές τις ομάδες», απαντά ο καθηγητής σε σχετική ερώτηση.

«Δεύτερον, αυτές οι ομάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδημία λόγω κινητικότητας. Τρίτον, έχουμε τη νέα μετάλλαξη Δ, η οποία χρειάζεται ένα τείχος ανοσίας που είναι υψηλότερο από αυτό που περιμέναμε, αγγίζει το 80 – 85%. Για να πετύχουμε λοιπόν τέτοια μεγάλα νούμερα στη χώρα μας, σε παγκόσμια κλίμακα θα συμβεί δύσκολα και θα πάρει χρόνο, θα πρέπει να συμμετέχουν στην εμβολιαστική κάλυψη και αυτές οι ηλικίες».

«Γι’ αυτόν τον λόγο και η κυρία Θεοδωρίδου, εκφράζοντας και την Επιτροπή, προέβη στις χθεσινές ανακοινώσεις», προσθέτει.

«Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αυτοπεριοριστεί ή να επικρατήσει πλήρως "σαρώνοντας" τα προηγούμενα στελέχη», προειδοποιεί, λέγοντας ότι με τα δεδομένα που έχουμε τώρα «το τείχος είναι χαμηλότερο».

«Το αν θα πετύχουμε τη δημιουργία τείχους ανοσίας στο 80-85% είναι στο χέρι μας».

«Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, οπότε μένει να πείσουμε τον κόσμο ότι μπορεί και πρέπει να εμβολιαστεί. Να είμαστε και πειστικοί και ειλικρινείς. Να φτάσουμε με στοχευμένες τοποθετήσεις σε ομάδες πληθυσμού που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία ή την εργασιακή σχέση, να τους πείσουμε να εμβολιαστούν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Αν πετύχουμε αυτά τα υψηλά ποσοστά θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε μια κανονικότητα, χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται όχι επειδή δεν το θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους», συμπληρώνει και τονίζει:

«Οφείλουμε να τους προστατέψουμε ως πολίτες και ως κράτος».

«Είναι διαφορετική η ανάπτυξη αντοχής με χρήση αντιβιοτικών και ο εμβολιασμός για ιογενείς λοιμώξεις όπως είναι η Covid-19. Εδώ έχουμε το εξής, όσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να πολλαπλασιαστεί τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος ή συνδυασμός μεταλλάξεων με κλινικό ενδιαφέρον (Variants of Concern). Γι' αυτό μέσω και του εμβολιασμού προσπαθούμε να αποκλείσουμε τις οδούς πολλαπλασιασμού του ιού, για να μπορέσουμε να ελλατώσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης τέτοιων στελεχών», καταλήγει ο κ. Γώγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ