ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Βόμβα» κρουσμάτων έφερε η χαλάρωση - Λήψη μέτρων και ενίσχυση εμβολιασμών

Κορωνοϊός: «Βόμβα» κρουσμάτων έφερε η χαλάρωση - Λήψη μέτρων και ενίσχυση εμβολιασμών
(φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σοκαριστική ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων του ΕΟΔΥ σήμερα, καθώς ξεπέρασαν και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Ωστόσο, κυβέρνηση και ειδικοί είχαν βάλει από τις προηγούμενες ημέρες στο μικροσκόπιο την επιδημιολογική εικόνα και είχε καταστρωθεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, μέσω στοχευμένων μέτρων όπου εντοπίζονται εστίες υπερμετάδοσης και ενίσχυσης των εμβολιασμών προκειμένου να δημιουργηθεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου λάμβανε εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την αυξητική τάση που διέγραφαν οι νέες μολύνσεις από την Covid-19. Μετά την εδραίωση της εκθετική ανόδου και την κατοχύρωση του αριθμητικού άλματος των κρουσμάτων, και το καμπανάκι που ήχησε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.

Παρουσία και του καθηγητή Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σύσσωμη την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έκαναν μια αναλυτική επισκόπηση της κατάστασης. Τέθηκαν επί τάπητος και οι απαραίτητες προβολές και μετά την ενδελεχή αξιολόγηση όλων των δεδομένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το «πράσινο φως» για να ενεργοποιηθούν τα μέτρα εμπροσθοβαρώς.

Έτσι σε έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυστηροποίηση των μέτρων για τα κέντρα διασκέδασης και εστίασης, καθώς εκεί εντοπίστηκαν εστίες υπερμετάδοσης, όπως συνέβη για παράδειγμα στο κορωνοπάρτι του Αλίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη μέρα, τόνισε.

Σε περίπτωση παράβασης των μέτρων οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών.
  • Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση απο την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφγράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.
  • Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια.

Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από τις 28/6 βλέπουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και αυτή αφορά κυρίως νέους και σχετίζεται κυρίως με χώρους διασκέδασης. Αναφερόμενος στη σημερινή δειγματοληψία στον νότιο τομέα της Αττικής είπε ότι σε Άλιμο και Γλυφάδα προέκυψε θετικότητα 6,1 και 8,4% αντίστοιχα.

Ακόμα, έκανε έκκληση για άμεσο εμβολιασμό ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες ενώ προέτρεψε τους νέους να κάνουν τεστ πριν από κοινωνικές δραστηριότητες.

Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Όπως γνωρίζετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ όπως και σε άλλες χώρες η επικρατούσα μετάλλαξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Θυμίζουμε ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου βλέπουμε μια αλματώδη και ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί».

Το στοίχημα του εμβολιασμού

Με τον στόχο για τη δημιουργία τείχους ανοσίας να αυξάνεται πλέον άνω του 70% - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων-, η κυβέρνηση κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις για την ενίσχυση και επιτάχυνση των εμβολιασμών, προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία της ασπίδας κόντρα στην μετάλλαξη Δέλτα στις επόμενες 60 ημέρες.

Ειδικότερα, στόχος είναι να ενισχυθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε περιοχές που είναι πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα, σε 82 δήμους ανά την Επικράτεια η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται κάτω του 30% (συμπεριλαμβανομένων και των ραντεβού), ενώ σε 50 από αυτούς καταγράφεται ποσοστό κάλυψης κάτω του 25%.

Εμβολιασμοί: Ποιες περιφέρειες είναι πρώτες και ποιες υστερούν

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση κινητοποιεί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ενίσχυση των εμβολιασμών. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχίζει από την ερχόμενη Τρίτη περιοδείες σε περιφέρειες της χώρας. Κατά τις πληροφορίες αυτές, η αρχή θα γίνει από τη Φθιώτιδα και η περιοδεία θα συνεχιστεί σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ζητά την κινητοποίηση της Εκκλησίας υπέρ του εμβολιασμού, με στόχο να πειστεί ένα πιο δύσπιστο κοινό. Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναφορά στη συνεργασία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και ζητήθηκε, ακόμα μία φορά, η συμβολή της Εκκλησίας στην επίτευξη των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος, μιλώντας στις καρδιές των πιστών, προκειμένου να εμβολιαστούν και να χρησιμοποιήσουν το ισχυρότερο όπλο που έχουν στα χέρια τους απέναντι στην πανδημία.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του εμβολιασμού, υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εφήβους 15-17 ετών, ενώ επίκειται η έναρξη του εμβολιασμού κατ' οίκον για κατάκοιτους πολίτες.

Το «καμπανάκι» των ειδικών

O καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο CNN Greece προειδοποίησε για το ενδεχόμενο επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι αλλάζει τα δεδομένα για το τείχος ανοσίας που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσω των εμβολιασμών. Χρειάζεται ένα τείχος ανοσίας που είναι υψηλότερο από αυτό που περιμέναμε, αγγίζει το 80 – 85%, τόνισε.

Στην εκτίμηση ότι στο τέλος Ιουλίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού θα ανέρχονται σε 2.600, ως εβδομαδιαίος μέσος όρος, κατέληξε βάση των μοντέλων που επεξεργάζεται ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. Προσδιόρισε ως πρώτη μέρα του «4ου κύματος της πανδημίας» την 28η Ιουνίου, οπότε και σημειώθηκε η «αναστροφή πορείας» με την αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού.

Εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του τέταρτου κύματος, είπε πως είναι ο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, και εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως σήμερα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα είχαμε έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, κρίνοντας από την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε είδαν τους αριθμούς να έχουν μια ανοδική πορεία.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι η πιθανότητα να κάνουμε lockdown. Οποιοδήποτε πιο δραστικό μέτρο θα εξαρτηθεί από την πίεση στο σύστημα Υγείας. Αναμένουμε ότι θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, αλλά το βασικό που βλέπουμε είναι η πίεση στο ΕΣΥ και ο αριθμός των θανάτων, είπε και πρόσθεσε πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο.

Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «μας έχει ταρακουνήσει, είναι όμως η πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι σύμβουλός μας πρέπει να είναι ο πανικός. Ο ιός είναι πολύ έξυπνος, ο ιός είναι εδώ. Μόλις πήραμε μία ανάσα κι αρχίσαμε να χαλαρώνουμε, ο ιός μας έδειξε τον πραγματικό του εαυτό και μας θύμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

«Έχουμε αυτό το πισωγύρισμα, το οποίο μας χτυπάει το καμπανάκι ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τη συμπεριφορά μας, και για εμάς και για τους γύρω μας», είπε μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας μπροστά στην απειλή και πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων είπε πως «ο στόχος μας είναι να μην υπάρξουν πάλι τιμωρητικά μέτρα. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι και το πιο σημαντικό είναι ο καθένας να θωρακίζει τον εαυτό του».

Ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό, Γιώργος Μπουλμπασάκος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 εξέφρασε τη εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός θα ακολουθήσει την συνηθισμένη φυσιολογική πορεία των «αέναων μεταλλάξεων» για να επιβιώσει και θα γίνεται «όλο και πιο μεταδοτικός και πιο ήπιος».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, όταν ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός, αρρωσταίνουν όλο και πιο πολλοί και αυξάνεται η πίεση στα συστήματα Υγείας, εκτίμησε, ωστόσο, ότι «δεν θα πάμε σε κάτι πιο φονικό ή επικίνδυνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ