ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σήμα κινδύνου από τους λοιμωξιολόγους - Προβλέψεις για πάνω από 2.000 κρούσματα

Κορωνοϊός: Σήμα κινδύνου από τους λοιμωξιολόγους - Προβλέψεις για πάνω από 2.000 κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Έντονη είναι η ανησυχία σε κυβέρνηση αλλά και ειδικούς από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες καθώς φαίνεται πως το στέλεχος Δέλτα, σαρώνει, παρά τα περιοριστικά μέτρα.

Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι δυσοίωνες με τους λοιμωξιολόγους να κάνουν προβλέψεις για 2.000-3.000 κρούσματα καθημερινά και το 4ο κύμα να είναι προ των πυλών στη χώρα μας.

Η Επιτροπή των ειδικών αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα περί τις 12:00, με πρώτο θέμα στη λίστα να είναι η χρήση μάσκας, ενώ από την κυβέρνηση εξετάζεται και το μέτρο των μετακινήσεων με αρνητικά τεστ και στην ηπειρωτική χώρα, εκτός της νησιωτικής.

Οι ειδικοί συνεχίζουν καθημερινά να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τον εμβολιασμό και ιδίως των νέων καθώς εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εξάπλωση της νόσου.

Γώγος: Να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στην εστίαση

Την αναγκαιότητα να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στην εστίαση τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως για να συντελεστεί κάτι τέτοιο, η έγκριση για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι επείγουσας χρήσης.

«Από εκεί και πέρα σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίο» συνόψισε δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» είπε.

Μάλιστα, ο κος Γώγος υπογράμμισε πως εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να μπει κανείς σε κέντρα διασκέδασης, δεν θα είχαμε κρούσματα ή εάν υπήρχαν, αυτά θα ήταν μηδαμινά.

Όπως ανέφερε, ο πολλαπλασιασμός στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρούταν τις τελευταίες 3-4 μέρες εντούτοις χθες 6/7 πραγματικά υπήρξε, θα μπορούσε κανείς να πει, μια έκρηξη.

Η ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων έχει βάση, αφού τα κρούσματα αυτά σχετίζονται κυρίως με τον συγχρωτισμό στους χώρους διασκέδασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ρόλο έχει παίξει η διασπορά του στελέχους Δέλτα στην επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

«Είμαστε σε φάση έξαρσης της νόσου», είπε.

«Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτή τη δυνατότητα του νέου στελέχους να μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Ακόμη, επεσήμανε την αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί ο πληθυσμός αφού παράλληλα με τον συγχρωτισμό, δεν υπάρχει η προστασία η οποία παρέχεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.

Λινού: Δεν δόθηκε το σωστό μήνυμα στους νέοους - Πιθανό να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα

«Είχα αντιδράσει όταν άνοιξαν τα γυμναστήρια. Η αερόβια και το τρέξιμο να γίνεται εκτός γυμναστηρίου ή με μάσκα. Να συζητήσουμε πάλι τα κέντρα αισθητικής και άλλα», δήλωσε από την πλευρά της στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Ενώ ειδικά για τα μπαρ και με αφορμή τα 100 κρούσματα που διαγνώστηκαν μετά από πάρτι στην Παραλιακή, είπε πως «δεν αναφέρθηκε εκτός από τα 150 ευρώ ότι ‘θα είστε ελεύθεροι, αλλά 15 μέρες μετά τη 2η δόση. Δεν δόθηκε καθόλου σαν μήνυμα’ και πρότεινε να δίνεται ενημερωτικό φυλλάδιο στους νέους που εμβολιάζονται».

«Οι νέοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να προφυλαχθούν, να προστατευθούν», απάντησε, διευκρινίζοντας πως το ζήτημα δεν είναι το να προφυλαχθούν άλλες ηλικιακές ομάδες και εξήγησε πως «κάναμε τα εμβόλια πρώτα στους μεγαλύτερους γιατί είχαν περισσότερες πιθανότητες. Τώρα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ακάλυπτους επειδή θα νοσήσουν λίγοι».

«Η νόσος μεταδίδεται, πιθανότατα επειδή το περνάνε πολύ ελαφριά τα παιδιά, τα κρούσματα να μην είναι 200, αλλά 2000» στους νέους είπε και προκάλεσε «όποιον μπορεί να πάρει το ρίσκο να πεθάνουν νέοι άνθρωποι, ας το πει».

Ενώ για τη μετάλλαξη Δέλτα, πως είναι «πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 3000 γιατί είναι πολύ μεταδοτικό αυτό το στέλεχος και ξεκινάμε με το 60% του πληθυσμού ακάλυπτο».

Κι όταν ρωτήθηκε αν θα ληφθούν τα ίδια μέτρα, σε αυτή την περίπτωση είπε πως «μερικά από αυτά τα μέτρα το ξέρουμε ότι δεν είχαν αποδώσει», αναφερόμενη ειδικά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ. Πρότεινε δε, ότι, «καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο».

Θωμαΐδης: Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Η αύξηση στο ιικό φορτίο που καταγράφηκε στα λύματα της Αττικής, ήταν περίπου 65% την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά αύξησης καταγράφηκαν και σε δυο περιοχές της Κρήτης.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αυτή που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε.

Παράλληλα όμως δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία κι αυτό είναι μια θετική παράμετρος.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν. Ο κ. Θωμαΐδης έσπευσε να προσθέσει ότι «είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πως ένιωθαν ως νέοι», υπογραμμίζοντας βέβαια ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στον φονικό ιό είναι ο εμβολιασμός.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορωνοϊού.

Τζανάκης: Προβλέπεται δύσκολο καλοκαίρι

Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε με τη σειρά του στο Mega ότι ο «ιός είναι εδώ και μας εκπλήσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα».

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια εξήγηση της δυναμικής αυτής», σημείωσε. «Πίσω από όλα αυτά σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται η μετάλαξη Δέλτα, εμείς του επιτρέψαμε να λειτουργήσει έτσι, με τη συμπεριφορά μας. Με τα πάρτι και τις διασκεδάσεις χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο».

Ο καθηγητής στάθηκε στους νέους που συνδέοονται με events, στους γάμους με πολλά άτομα, εν γένει η κατάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αν σε αυτά κανείς προσθέσει τη μετάλλαξη Δέλτα είναι μπροστά σε μια εξίσωση που λύνεται.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα», προέβλεψε. «Θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση θα μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες. Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις.», τόνισε.

«Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά», εξήγησε.

«Το πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας, αυτοί είναι η μεγάλη δεξαμενή των πασχόντων. Ο εμβολιασμένος έχει μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει.», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ που όπως είπε «έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 70% των ανθρώπων σε ένα τείχος ανοσίας που δεν καλύπτει αυτό το μεταδοτικό στέλεχος. Πιθανώς η πίεση στο ΕΣΥ να είναι διαχειρίσιμη. Απομένει να το δούμε αυτό».

«Το Ρέθυμνο τρέχει με 415 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 μέρες αυτό το φορτίο δεν υπήρχε σε προηγούμενα κύματα», ανέφερε.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους νέους μας κι όσου συμμετέχουν σε αυτές τις συναθροίσεις των ψχαγωγικών κέντρων της παραλίας αυτό θα οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες», προέβλεψε και στάθηκε στα δύσκολα μέτρα που όπως είπε θα πέσουν στο τραπέζι προς εφαρμογή.

«Θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε», υπογράμμισε.

Το στοίχημα του εμβολιασμού

Με τον στόχο για τη δημιουργία τείχους ανοσίας να αυξάνεται πλέον άνω του 70% - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων-, η κυβέρνηση κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις για την ενίσχυση και επιτάχυνση των εμβολιασμών, προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία της ασπίδας κόντρα στην μετάλλαξη Δέλτα στις επόμενες 60 ημέρες.

Ειδικότερα, στόχος είναι να ενισχυθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε περιοχές που είναι πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα, σε 82 δήμους ανά την Επικράτεια η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται κάτω του 30% (συμπεριλαμβανομένων και των ραντεβού), ενώ σε 50 από αυτούς καταγράφεται ποσοστό κάλυψης κάτω του 25%.

Εμβολιασμοί: Ποιες περιφέρειες είναι πρώτες και ποιες υστερούν

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση κινητοποιεί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ενίσχυση των εμβολιασμών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχίζει από την ερχόμενη Τρίτη περιοδείες σε περιφέρειες της χώρας. Κατά τις πληροφορίες αυτές, η αρχή θα γίνει από τη Φθιώτιδα και η περιοδεία θα συνεχιστεί σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ζητά την κινητοποίηση της Εκκλησίας υπέρ του εμβολιασμού, με στόχο να πειστεί ένα πιο δύσπιστο κοινό. Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναφορά στη συνεργασία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και ζητήθηκε, ακόμα μία φορά, η συμβολή της Εκκλησίας στην επίτευξη των στόχων του εμβολιαστικού προγράμματος, μιλώντας στις καρδιές των πιστών, προκειμένου να εμβολιαστούν και να χρησιμοποιήσουν το ισχυρότερο όπλο που έχουν στα χέρια τους απέναντι στην πανδημία.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του εμβολιασμού, υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εφήβους 15-17 ετών, ενώ επίκειται η έναρξη του εμβολιασμού κατ' οίκον για κατάκοιτους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ