ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εξετάζονται αλλαγές για τα καταστήματα εστίασης - Τι θα γίνει με τις μάσκες

Κορωνοϊός: Εξετάζονται αλλαγές για τα καταστήματα εστίασης - Τι θα γίνει με τις μάσκες
ΙΝΤΙΜΕ

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και οι φόβοι για τέταρτο κύμα το επόμενο διάστημα πιθανότητα να αλλάξουν τους σχεδιασμούς και τα μέτρα της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία εξετάζει τον επιδημιολογικό χάρτη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται αυστηροί έλεγχοι όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα νησιά και τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς, ενώ επανέρχεται και η συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων στην εστίαση.

Εάν δηλαδή θα είναι μόνο αμιγούς χρήσης, δηλαδή αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή και μικτής.

Όσον αφορά το ζήτημα της επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αυτό δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι των συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται πως ότι η μάσκα δεν έχει καταργηθεί, καθώς είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία των εμβολιασμών καθώς χθες κλείστηκαν 56 χιλιάδες επιπλέον ραντεβού από άτομα που ανήκουν κυρίως στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες.

Το στοίχημα του εμβολιασμού

Ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει στροφές στη διπλή εκστρατεία για να ενισχύσει το «αντίδοτο» στο «κοκτέιλ» της απροθυμίας που κρατά καθηλωμένα τα ποσοστά των εμβολιασμών και διατηρεί την απόσταση από τον στόχο του τείχους ανοσίας στο 70% με 75% το αργότερο έως το ερχόμενο φθινόπωρο. Εκκλησία και αυτοδιοίκηση καλούνται να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στην απήχηση του εμβολιαστικού μηνύματος.

Τη μπαγκέτα της αφύπνισης και του συντονισμού κρατά ο υπουργός, Αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, πριν την εκκίνηση ενός ενημερωτικού μαραθωνίου στις περιφέρειες και στους δήμους που κρατούν τα σκήπτρα των αρνητικών επιδόσεων στους εμβολιασμούς.

Στην καμπάνια θα επιστρατευτούν πρόσωπα ευρείας αποδοχής και με ισχυρή επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, και στο «ραντάρ» της μπαίνουν 82 δήμοι με καταγεγραμμένη εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 30%. Επιπλέον 50 δήμοι όπου το ποσοστό των εμβολιασμών είναι υποδεέστερο του 25%, και σε επιμέρους διαμερίσματα υπολείπεται ακόμη και του 10%. Πέραν της επικράτειας, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι προετοιμάζεται από τον υπουργό, Αναπληρωτή Εσωτερικών, μια ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τους επικεφαλής των δημοτικών αρχών από τις περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Σε δεύτερο στάδιο και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Πέτσας ανοίγει τον κύκλο της εμβολιαστικής καμπάνιας στην περιφέρεια, με αφετηριακό σταθμό των περιοδειών τον νομό Φθιώτιδας και τις περιοχές Μακρακώμη και Αμφίκλεια στις οποίες επιδιώκεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Στην ίδια φάση εντάσσεται και η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, επίσης με αρκετές περιοχές τα ποσοστά των οποίων προβληματίζουν, καθώς κινούνται κάτω του 20%, αλλά και η μετάβαση στις Σέρρες, όπου καταγράφεται περίπτωση με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάτω του 10%.

Το δεύτερο κύμα περιοδειών θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατά κύριο λόγο περιοχές της Ροδόπης με ισχνό εμβολιαστικό αποτύπωμα, και την Πελοπόννησο, όπου, επίσης, υπάρχουν δήμοι που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ