ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εστίασης και διασκέδασης μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εστίασης και διασκέδασης μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων
AP Photo/Petros Giannakouris

Τα νέα αυστηρά μέτρα για τους χώρους εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, όπου εντοπίστηκε εστία υπερμετάδοσης της πανδημίας, η οποία οδήγησε στην «έκρηξη» κρουσμάτων, τίθενται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, και για την τήρησή τους έχουν προβλεφθεί σαρωτικοί έλεγχοι.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα θα βγουν στους δρόμους τουλάχιστον 600 αστυνομικοί, επιφορτισμένοι αποκλειστικά με τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων για τους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Σε ομάδες των 5 αστυνομικών, θα γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στα καταστήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, θα ελέγχονται για την τήρηση των μέτρων τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και οι πελάτες ένας προς έναν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους θαμώνες των καταστημάτων, ο έλεγχος θα αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα αποδεικτικά των τεστ, μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έλεγχος με τρία χρώματα

Λεπτομέρειες για την υπό διαμόρφωση εφαρμογή που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως το επόμενο διάστημα στα καταστήματα εστίασης για τον έλεγχο γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την Covid-19 έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως προανήγγειλε, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος θα μπορεί να κατεβάζει είτε σε κινητό τηλέφωνο είτε σε tablet για να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού την εφαρμογή που ανάλογα με τι διαβάζει θα εμφανίζει και το ανάλογο χρώμα.

«Το πράσινο χρώμα θα εμφανίζεται για όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, κίτρινο χρώμα στην περίπτωση πρόκειται για τεστ κορωνοϊού και κόκκινο χρώμα στην περίπτωση που δεν είναι γνήσιο το πιστοποιητικό» εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η εφαρμογή θα σαρώνει το barcode του πιστοποιητικού που θα επιδεικνύει ο πελάτης -είτε το έχει σε ηλεκτρονική μορφή είτε εκτυπωμένο- και αυτόματα θα εμφανίζεται το αντίστοιχο χρώμα: πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη

Οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη μέρα.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που θα ισχύουν σε περιπτώσεις παράβασης των μέτρων:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών.
  • Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση απο την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφγράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.
  • Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ