ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για «δύσκολο χειμώνα» καθώς οι δείκτες σκαρφαλώνουν - Στο 52,5% οι εμβολιασμένοι

Κορωνοϊός: Ανησυχία για «δύσκολο χειμώνα» καθώς οι δείκτες σκαρφαλώνουν - Στο 52,5% οι εμβολιασμένοι
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε κλοιό κορωνοϊού παραμένει η χώρα με τους αριθμούς των διασωληνωμένων και των εισαχθέντων στα νοσοκομεία λόγω Covid να έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα. 

Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού αλλά και τις κόκκινες τουριστικές περιοχές βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης του επιχειρησιακού υγειονομικού σχεδιασμού, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά, μετατοπιζόμενα προς την ηπειρωτική χώρα.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την μετάδοση του κορωνοϊού και το ιικό φορτίο ανά περιοχή προκαλούν ανησυχία για τα ποσοστά θετικότητας τα οποία κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ιδίως στα νησιά.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.442 νέα κρούσματα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) παρέμεινε σταθερός στο 1,09 από την προηγούμενη εβδομάδα, τη δυσμενή διαφορά, όμως, έκανε το ποσοστό θετικότητας ανά την επικράτεια, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,59% και έφτασε στο 3,64%. Κατά τόπους, μάλιστα, το ποσοστό αυτό έφτασε έως και το 9,60%, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στο τέλος Αυγούστου, κατά την επιστροφή παραθεριστών στη βάση τους, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών

Μπορεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν προς το παρόν επάρκεια σε απλές κλίνες και ΜΕΘ COVID, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει αφού σημειώνεται άλματα σε εισαγωγές και διασωληνωμένους. Ήδη χθες οι τρεις «σκληροί δείκτες» της πανδημίας σημείωσαν σημαντική άνοδο, με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές να εκτινάσσονται σε 282 και 290 αντίστοιχα, ενώ ένα μήνα πριν πριν (18 Ιουλίου) περιορίζονταν σε 123 και 109.

Σημαντικά αυξήθηκαν το περασμένο 24ωρο και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από COVID-19, με τις απώλειες συμπολιτών μας να ξεπερνούν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες τις 20 και να φτάνουν τις 24. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη ημέρα του Ιουλίου μετρήσαμε 10 νεκρούς.

Έως 70% αύξηση κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα - Ανησυχία για την Κρήτη

Στο επίκεντρο συνεχίζουν να βρίσκονται η Αττική, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 3.442 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 818 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 319.

Στην Κρήτη βρέθηκαν 361 νέες μολύνσεις. Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα στο Ρέθυμνο, ενώ παράταση στο μίνι lockdown δόθηκε και στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Όσον αφορά την Αττική εντοπίστηκαν 818 κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων τα 131 είναι στην Ανατολική Αττική, τα 113 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, τα 93 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών και 84 στο Νότιο Τομέα.

«Στο κόκκινο» και τα νησιά

Όπως φαίνεται στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας παρουσιάζει η Νάξος με 9,60% και ακολουθούν:

Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%

Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%

Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%

Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%

Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%

Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%

Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%

Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα 09 Αυγούστου - 15 Αυγούστου (2021-W32) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.64% σε σύνολο 605.899 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.31% σε σύνολο 483.918 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.09%.

Αναλυτικά τα συγκεντρωτικά στοιχεία της εβδομάδας 9 - 15 Αυγούστου


Ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με δεδομένα από 09 Αυγούστου 2021 έως 15 Αυγούστου 2021 (2021-W32)

Στο 52,5% οι πλήρως εμβολισμένοι

Την ίδια ώρα, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, απέχουμε ακόμα από το ποσοστό που απαιτείται για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έφτασαν το 52,5%.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται ως 11.076.656 εμβολιασμένοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση, ενώ 5,5 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ