ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Άμεσα ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων - Τρίτη δόση και στους υγειονομικούς

Θεοδωρίδου: Άμεσα ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων - Τρίτη δόση και στους υγειονομικούς
AP Photo / Vadim Ghirda

«Καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία», ευχήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ έδωσε έμφαση στον καταλυτικό ρόλο των παιδιάτρων για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η ίδια εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δοθεί το «πράσινο φως» και για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών αποτελεί θέμα συζήτησης. Πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή αλλάζουν το DNA τους. Οι αντιλήψεις αυτές θα εκλείψουν με την επικοινωνία γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Για τα εμβόλια σε παιδιά 5 ως 12 ετών και από έξι μηνών ως 5 ετών, γίνονται κλινικές μελέτες. Ρυθμιστικές αρχές μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με το χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες. Θέλω, όμως, να σταθώ στο παρόν. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε μια ημέρα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό», συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές μελέτες για τους εμβολισμούς παιδιών ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών).

Για τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα εμβόλια

Εξάλλου, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον φόβο πολιτών να εμβολιαστούν, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

«Πολλοί εμβολιασμοί έγιναν ή δεν έχουν γίνει, από το άγχος πολλών ανθρώπων για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ και έγινε στο διάστημα από την αρχή των εμβολιασμών τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021. Συμμετείχαν 8.102 άτομα με αναφερόμενο ιστορικό αλλεργίας», σχολίασε σχετικά.

«Το 5%, τα 329 άτομα, είχαν προϋποθέσεις να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Το 98% των ατόμων αυτών, δεν είχε καμία αντίδραση. Το 1% είχε ήπια αντίδραση και το 0,7% είχε αναφυλακτικού τύπου αντίδραση που ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμη. Η συχνότητα που καταγράφεται για το mRNA εμβόλιο της Pfizer αφορά 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο. Η μελέτη είναι σημαντική γιατί αποτυπώνει τον κίνδυνο σε αλλεργική αντίδραση σε πραγματικές συνθήκες. Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης φαίνεται ότι υπάρχει υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια και αυτό έχει στερήσει την ανοσοποίηση ανθρώπων από τον κορωνοϊό», τόνισε.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου - Υπό εξέταση η αναμνηστική δόση σε υγειονομικούς

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς, καθώς εκτίθενται άμεσα στον κορωνοϊό.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από την Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών.

Οι πολίτες θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS στις 13 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση ακόμη κι από την επόμενη ημέρα, που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, προτεραιότητα για ενισχυτικό εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στα άτομα που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει γνωμοδοτήσει για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Ωστόσο, έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.

Πού στοχεύει η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου

Ο στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι:

  • Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
  • Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».

Η πορεία των εμβολιασμών μέχρι σήμερα

ΕΟΔΥ: Σημαντική αύξηση των θανάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Την ίδια στιγμή, πάντως, μετά το «πρώτο κουδούνι», κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να κερδηθεί το «στοίχημα» της παραμονής των σχολείων ανοιχτών και του περιορισμού των πιθανοτήτων για μια νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα (13/09) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα εξής:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.608, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (63.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 342 (90.24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.046 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 183 (ημερήσια μεταβολή -16.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ