ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Πιθανώς θα ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα σήμερα

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Πιθανώς θα ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα σήμερα
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Δραματική πρόβλεψη ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ενδεχομένως να ξεπεράσει σήμερα τα 8.000, έκανε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως στην πρωτεύουσα την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει πως το ερχόμενο 5ήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1.550 κρούσματα την ημέρα.

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ανέφερε πώς η αναλογία στα νοσοκομεία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1 και η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι περίπου στο 89%.

«Το επόμενο 15ήμερο, είναι κρίσιμο» είπε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, προβλέποντας για την πορεία της πανδημίας πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.

Προβλέψεις για 11.000 κρούσματα τέλος του μήνα

Εφιαλτικές προβλέψεις για 9 με 11 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού από τα τέλη Νοεμβρίου κάνει καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης στο Mega. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο για την πορεία της πανδημίας είναι για τον Φεβρουάριο.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις. Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα», είπε και σημείωσε:

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.

«Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος. Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ