ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο παρά πέντε της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Στο παρά πέντε της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών η κυβέρνηση
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στο παρά πέντε της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται την Τρίτη να ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας, να στέλνει τα πρώτα φύλλα πορείας σε κάποιους από αυτούς.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν θέλουν να ακούσουν καν για το ενδεχόμενο της επιστράτευσης- σημειώνοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν τιμά το ιατρικό σώμα- και μιλούν μόνο για εθελοντική προσφορά, στην πιο δύσκολη ώρα του ΕΣΥ, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει. Δηλαδή κάποια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να δέχονται ιδιώτες γιατρούς.

Από την άλλη πλευρά, και ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δηλώνει ότι θα εξαντληθεί ο διάλογος και η δυνατότητα της εθελοντικής παρουσίας ορισμένων ιατρικών ειδικοτήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σπεύδει να δηλώσει ότι η επιστράτευση θα ξεκινήσει την Τρίτη, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αφορμή το νέο πανδημικό κύμα που σαρώνει τη χώρα.

Μιλώντας στο OPEN TV, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε κάποιες ιατρικές ειδικότητες, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι. Δηλαδή, εάν πάρεις έναν αναισθησιολόγο, θα χάσεις και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Διότι αναισθησιολόγοι δεν βρίσκονται στο ελεύθερο επάγγελμα, σε ένα ιατρείο. Βρίσκονται σε κάποιο Νοσοκομείο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό και δουλεύουν. Άρα είναι πολύ δύσκολη εξίσωση υπό ποια έννοια; Ότι δεν θέλουμε να στερήσουμε γιατρούς στους ιδιώτες που χρησιμοποιούμε τις κλίνες τους για τις ανάγκες του δημοσίου».

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, ότι πιθανόν να χρειαστούν 100 με 124 ιδιώτες γιατροί- όσα είναι και τα νοσοκομεία της χώρας- προκειμένου να στελεχώσουν το ΕΣΥ. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν.

Έκκληση από τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν το ΕΣΥ

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, τονίζει ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα συμπαρατίθενται σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Ο ΙΣΘ απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, ειδικοτήτων Αναισθησιολογίας, Παθολογίας Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Καρδιολογίας να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων του ΕΣΥ, καλύπτοντας τους συγχρόνως με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

«Η επιδημιολογική επιβάρυνση εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη μας, βαίνει αυξανόμενη καθημερινά», τονίζει ο ΙΣΘ, προσθέτοντας, ότι «ανάλογη είναι και η επιβάρυνση των νοσοκομείων του ΕΣΥ εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού προσερχόμενων ασθενών σε αυτά και η οποία αφορά κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

«Πρέπει να επισημάνουμε όμως, ότι και οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα επιτελούν σημαντικό έργο καθώς βρίσκονται επί 24ωρης βάσης στο πλευρό των ασθενών οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους, ώστε να προσέρχονται στα νοσοκομεία μόνο εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ χειρουργός – οφθαλμίατρος κ. Νικόλαος Νίτσας, τάσσεται κατά της επιστράτευσης, δηλώνοντας ότι «πιστεύουμε στην συστράτευση όλων των γιατρών για την οποία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον. Οι προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, ώστε η πόλη μας να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και το 4ο κύμα της πανδημίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ