ΕΛΛΑΔΑ

Γκάγκα στο CNN Greece: Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων - Πώς θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Γκάγκα στο CNN Greece: Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων - Πώς θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δεν συμφώνησε με μερίδα επιστημόνων μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι, εξαιτίας του πολύ υψηλού ιικού φορτίου αλλά και της μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα AP Photo / Mary Altaffer

Την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη επίσπευση της εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας επανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μετά από σχετική ερώτηση που CNN Greece.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δεν συμφώνησε με μερίδα επιστημόνων μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι, εξαιτίας του πολύ υψηλού ιικού φορτίου αλλά και της μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Αντίθετα, η κυρία Γκάγκα υποστήριξε ότι πρόκειται για πανδημία των ανεμβολίαστων, καθώς το 72% του ελληνικού πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένοι, με το εμβόλιο να αποτελεί την μεγάλη ασπίδα και προστασία απέναντι στον ιό.

Επίσης υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

«Πρεμιέρα» για τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων

Αναφερόμενη στην έναρξη χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι η σχετική πλατφόρμα για την αίτηση των γιατρών θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη.

Συνολικά δέκα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων το «Σωτηρία» και το «Σισμανόγλειο» στην Αττική θα είναι υπεύθυνα για την χορήγηση της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η επιλογή έγινε με κριτήριο την εμπειρία που έχουν, τόσο σε ασθενείς Covid 19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης, με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισήμανε πως ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουμε, μπορεί να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς».

«Ξεκινάμε με τα νοσοκομεία που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία. Έχουμε άλλο ένα μέτρο στη φαρέτρα μας -αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως «καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να παρεμβαίνουμε».

Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα λαμβάνονται με πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και με προτεραιοποίηση για την οποία θα είναι υπεύθυνοι πενταμελής ομάδα γιατρών που θα ελέγχει και θα αξιολογεί τα αιτήματα των ασθενών. Οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ασθενείς που ακολουθούν χημειοθεραπεία, οι μεταμοσχευμένοι και οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο, αποτελούν την προτεραιότητα για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η συγκεκριμένη θεραπεία θα λαμβάνεται μέχρι την πέμπτη ημέρα νόσησης από Covid 19.

Η διαδικασία ένταξης στο σύστημα θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή, αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
  • Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής, θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για Covid-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Σε ποιους ασθενείς χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Όπως είναι ήδη γνωστό η προτεραιοποίηση αφορά σε ανοσοκατεσταλμένους, ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένους και εγκύους στο τρίτο τρίμηνο.

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της COVID-19 ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, «για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, είχε υπογραμμίσει ο πρύτανης, είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντιγόνο) του ιού SARS-CoV-2.

«Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση.

Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID-19 και τις επιπλοκές της».

Στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, η παρηγορητική χρήση μη εγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της COVID-19 και για τα οποία έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.), είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομαδικού προγράμματος πρώιμης πρόσβασης, και όπως έχει γνωστοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η χορήγηση των αντισωμάτων, πρέπει να γίνεται σε διάστημα μικρότερο του δεκαημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα

Αναφορικά με τα επικείμενα Χριστούγεννα τόσο η κυρία Γκάγκα όσο και η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της Eπιτροπής Eμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφεραν στην ενημέρωση της Πέμπτης ότι δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα, ωστόσο φέτος έχουμε δύο σημαντικά όπλα: τον εμβολιασμό και την διενέργεια των τεστ.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, στη χώρα μας σήμερα έχουμε 54.000 ενεργά κρούσματα, η πίεση θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες ενώ 27 από τις 75 περιοχές της χώρας βρίσκονται το επίπεδο πέντε στο βαθύ κόκκινο. Η μείωση της θετικότητας κυμαίνεται μεταξύ 1,75% με 1,8%.

Η αυξημένη επιδημιολογική εικόνα, συνεχίζεται στη χώρα μας για έξι εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ