ΕΛΛΑΔΑ

Όμικρον: «Επιχείρηση» ανοιχτά σχολεία εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας

Όμικρον: «Επιχείρηση» ανοιχτά σχολεία εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας
Όλες οι αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση AP Photo/Alvaro Barrientos (Φωτογραφία αρχείου)

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για περισσότερα από 50.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώθηκαν, με τη χώρα να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας και να σπάει το φράγμα των 21.000 θανάτων.

Το προηγούμενο «μαύρο» ρεκόρ ήταν 40.560 κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, 50.126 νέες μολύνσεις σε σύνολο 650.101 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να διαμορφώνεται στο 7,71%.

Τιμές ρεκόρ διαπιστώθηκαν επίσης στο ιικό φορτίο που ανιχνεύεται στα λύματα, σε συνολικά 12 περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά την τελευταία εβδομάδα, στην Αττική το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρουσίασε αύξηση 95%, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε αύξηση 177%, στη Λάρισα σημειώθηκε αλματώδης αύξηση κατά 342%, στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αύξηση 158%, ενώ εκρηκτική είναι η αύξηση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης κατά 516%.

Η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί ήδη στη χώρα και αφορά το 70% των συνολικών κρουσμάτων που καταγράφονται σε πέντε περιφέρειες της χώρας -Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη- τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στιος νοσηλείες, καθώς το 70% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της «Όμικρον».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην επικράτεια, παρά τις εκτιμήσεις ότι η «Όμικρον» έχει πιο ήπια νόσο, σφίγγει περαιτέρω τον κλοιό γύρω από το ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι μετά από συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών θα διατεθούν άμεσα από τις ιδιωτικές κλινικές το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά.

Αντίστοιχα, το σύνολο των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών έχει διατεθεί στο ΕΣΥ για non-covid περιστατικά.

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία με αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο

«Η βούληση της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Το πρωτόκολλο των τελευταίων τεσσάρων μηνών λειτούργησε άψογα. Με τον ίδιο τρόπο, τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με αυξημένα τεστ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε από την πλευρά της πως «έχει τονιστεί η μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων». Αναφερόμενη στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ανακοίνωσε τις εξής αλλαγές:

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο.

Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid test και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
  • δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

«Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά rapid test για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα», τόνισε η κυρία Κεραμέως.

Παραμένει το «50%+1» για να κλείσει ένα τμήμα

Την πεποίθηση ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με απόλυτη ασφάλεια, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια των τεστ τα οποία θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας αλλά χωρίς lockdown, τα παιδιά θα είναι πιο προστατευμένα μέσα στο ασφαλές σχολικό περιβάλλον παρά έξω από αυτό.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης επαναλαμβάνει ότι η αναμενόμενη κορύφωση αναμένεται στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο, με τον ίδιο να διαφωνεί με το 50%+1 για να κλείνει ένα τμήμα -που παραμένει σε ισχύ και μετα τις σημερινές ανακοινώσεις- σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είναι στο 35%.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Newsbomb.gr, θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και «ανάλογα θα προσαρμόζονται οι αποφάσεις» σχετικά με τα σχολεία αλλά και γενικότερα.

Άλλωστε ο κ. Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα λέγοντας ότι «όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ