ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου 3 μήνες μετά τη νόσηση για παιδιά και εφήβους

Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου 3 μήνες μετά τη νόσηση για παιδιά και εφήβους
Unsplash (Φωτογραφία αρχείου)

Διευκρινίσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων αλλά και για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έδωσαν τη Δευτέρα η Πρόεδρος  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας σήμερα επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, έχουν χαθεί εκατομμύρια διδακτικές. Οι πόρτες της εισόδου στα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές οπωσδήποτε το 2022», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση.

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για διενέργεια τρίτης - αναμνηστικής - δόσης, παρά μόνον εάν υπάρχει επιβεβαιωμένο πρόβλημα υγείας (π.χ. ανοσοκαταστολή).

Για τα παιδιά που νοσούν χωρίς ή με λίγα συμπτώματα και έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, συστήνεται η χορήγησης μίας δόσης εμβολίου έπειτα από τρεις μήνες, ενώ εάν έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ήδη, τότε δεν απαιτείται να εμβολιαστούν εκ νέου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.

Για το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε νοσήσαντες εφήβους από Covid-19

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, παράλληλα, και στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε νοσήσαντες εφήβους από Covid-19.

Σύμφωνα με μελέτη του CDC, αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη 30 ημέρες μετά τη νόσηση. Η λοίμωξη Covid 19 είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Τα παιδιά που νόσησαν με τέτοια χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η μελέτη, εμφάνισαν διαβητική κυτοξέωση.

Πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους κάτω των 18 ετών. Ο παθογενετικός μηχανισμός δεν είναι απλός. Ξέρουμε ότι η Covid-19 επηρεάζει τα παγκρεατικά κύτταρα και σίγουρα στην κατάσταση αυτή συντελούν σημαντικές παθήσεις του μεταβολισμού, όπως η παχυσαρκία.

«Πρέπει να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση από γονείς, γιατρούς και παιδιά, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1», υπογράμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου

H χορήγησή της είναι κάτι που θα εξεταστεί στο μέλλον, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μέχρι στιγμής, πάντως η τρίτη δόση θεωρείται ότι παρέχει πλήρη προστασία από σοβαρή νόσο και αποτελεί τον κύριο και πρωταρχικό στόχο του εμβολιαστικού προγράμματος.

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 18,1 εκατ. εμβολιασμούς

Την ικανοποίησή του για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος εξέφρασε, από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Περισσότεροι από 7.540.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (71,8% του γενικού πληθυσμού). Περισσότεροι από 7.150.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (61,8% του γενικού πληθυσμού). Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς με την τρίτη - αναμνηστική δόση - 3.970.000 πολίτες την έχουν πραγματοποιήσει ήδη (62,8% επί των δικαιούχων)».

Για τα ραντεβού εμβολιασμού παιδιών ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το υπουργείο προχωρά άμεσα στο άνοιγμα νέων ραντεβού, ιδίως σε περιοχές που είχε εμφανιστεί πρόβλημα.

Για το διοικητικό πρόστιμο στους άνω των 60 ετών

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «ποσοστό άνω του 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί».

«Καταληκτική ημερομηνία για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής αυτής ομάδας έχει οριστεί στις 16 Ιανουαρίου, ενώ από εκεί και πέρα θα βεβαιώνεται το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ», πρόσθεσε.

Για τη δήλωση εμβολιασθέντων στο εξωτερικό: Άνοιξε η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr

Σε λειτουργία τέθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.

Έτσι, όσοι διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο Μητρώο εμβολιασμών εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά και αφορά σε πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους:

ΕΟΔΥ: 27.766 νέα κρούσματα, 654 διασωληνωμένοι, 85 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 27.766, εκ των οποίων 85 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.535.382 (ημερήσια μεταβολή +1.8%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.479 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654 (57.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (83.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 109 (16.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.828 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 536 (ημερήσια μεταβολή -15.19%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ