ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» οι θάνατοι Ίριδας, Μαλένας, σπιτονοικοκυράς - Η στάση Δασκαλάκη έναντι Πισπιρίγκου

Στο «μικροσκόπιο» οι θάνατοι Ίριδας, Μαλένας, σπιτονοικοκυράς - Η στάση Δασκαλάκη έναντι Πισπιρίγκου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάνος Δασκαλάκης θα μεταβεί στην ανακρίτρια εντός των επομένων 24ώρων προκειμένου να υποστηρίξει την κατηγορία εις βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Ευρύτερες διαστάσεις λαμβάνει το θρίλερ της Πάτρας, με κεντρικό πρόσωπο τη Ρούλα Πισπιρίγκου που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας. Το άτυχο κοριτσάκι αποτέλεσε την άκρη του νήματος για τους αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών, καθώς σύμφωνα με ειδικούς το κουβάρι των θανάτων μόλις έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. 

Ως «κλειδί» στην υπόθεση εκτιμάται ότι είναι η θάνατος της Ίριδας στις 21 Μαρτίου 2021, τον οποίο οι αστυνομικοί έχουν θέσει στο επίκεντρο του νέου κύκλου ερευνών, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο θάνατος της Μαλένας.

Όπως εκτιμάται, αν οι έρευνες αποδείξουν πως ο θάνατος του 6 μηνών βρέφους ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας, θα ακολουθήσει «τσουνάμι» εξελίξεων. Κι αυτό διότι το βράδυ που πέθανε η Ίριδα στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, παρούσες ήταν η Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδελφή της, κατά δήλωση της ιδίας.

Αν και εφόσον ο θάνατος αποδοθεί σε εγκληματική ενέργεια και η Ρούλα Πισπιρίγκου διατηρήσει τη στάση που έχει ως τώρα και αν την ίδια στάση υιοθετήσει και το συγγενικό της πρόσωπο, εκτιμάται πως θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από κοινού.

Όπως έχει εγκαίρως αναφέρει το CNN Greece πλέον, στην υπόθεση μπορούν να γίνουν περισσότεροι χειρισμοί, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου αντιμετωπίζει ήδη την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Ήδη, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν φτιάξει κατάλογο για τις καταθέσεις που πρέπει να λάβουν. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει κυρίως γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα γίνουν ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό των δύο παιδιών, για το πώς μπήκαν στο νοσοκομείο και τι συνέβη εκεί, αλλά θα επιμείνουν πολύ στη στάση και τη συμπεριφορά της μητέρας.

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα που είχε διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή στην Ίριδα, είχε αναφερθεί -μετά από ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων- σε αλλοιώσεις συμβατές με ανοξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.

Για ύπαρξη πληθώρας στοιχείων που αποδεικνύουν πως ο θάνατος των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη προήλθε από ασφυξία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μιλάμε προφανώς για εγκληματική ενέργεια» τόνισε ο κ. Λέων καθώς εξήγησε πως έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και οι γενετικοί παράγοντες για τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας.

Ωστόσο στην περίπτωση των δυο κοριτσιών δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι χορηγήθηκε κάποια ουσία όπως στην Τζωρτζίνα: «Στο πρώτο παιδί (στην μικρή Μαλένα) είχαν γίνει οι τοξικολογικές εξετάσεις με την ίδια μεθοδολογία όπως στην Τζωρτζίνα και ήταν καθαρές», δήλωσε ο κ. Λέων.

Μετά κι από όλες τις πληροφορίες που έχουν εκτιμηθεί, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας είπε πως όλα οδηγούν σε εξωγενή παράγοντα ο οποίος είναι ο ασφυκτικός θάνατος.

«Για την Ίριδα, υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία όπως το πανάκι με το αίμα όπως και τραύματα εντός της στοματικής κοιλότητας», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με την Μαλένα, το πρώτο κοριτσάκι που έχασε την ζωή του το 2019, ο κ. Λέων αποκάλυψε πως υπάρχουν κάποια τραύματα που έχουν καταγραφεί και είναι οι εκδορές που πιθανώς να δημιουργήθηκαν πάνω στην αντίσταση του παιδιού.

Στο «μικροσκόπιο» και ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς

Την ίδια ώρα, έρευνα έχει ανοίξει και για τον θάνατο της σπιτονοικοκυράς της οικογένειας Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου. Οι συγγενείς της 69χρονης έχουν αναθέσει σε ιδιωτικό ερευνητή και δικηγόρο να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με την περιουσία της, καθώς και αν η σορός της έχει ταφεί στο Α' Νεκροταφείο Πατρών ή έχει αποτεφρωθεί.

Ο δικηγόρος των συγγενών της 69χρονης, Κωνσταντίνος Λέων, δήλωσε ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες προκύπτει πως μοναδική περιουσία της γυναίκας ήταν το ακίνητο όπου κατοικούσε η ίδια και η οικογένεια Δασκαλάκη - Πισπιρίγκου, το οποίο δεν έχει μεταβιβαστεί κάπου.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η εκταφή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι ύποπτο με τον θάνατό της, αν για παράδειγμα έχει δηλητηριασθεί.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι γνωστοί της αποθανούσας υποστηρίζουν πως η Ρούλα Πισπιρίγκου επικοινώνησε μαζί τους και τους είπε ότι πέθανε την Παρασκευή, ενώ το πιστοποιητικό θανάτου έχει εκδοθεί Σάββατο, κάτι που έχει δημιουργήσει υποψίες.

Ήδη, ο ιατρικός φάκελος της 69χρονης βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και πρόκειται να εξεταστεί ενδελεχώς και από ιατροδικαστή, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και εκταφή.

Τα έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τον μηχανισμό θανάτου της γυναίκας, δεδομένου του ότι μετά το θάνατό της εκδόθηκε απλό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο, δεν διενεργήθηκε νεκροτομή και κατά συνέπεια δεν συντάχθηκε ιατροδικαστική έκθεση. Και αυτό διότι η 69χρονη πέθανε νοσηλευόμενη.

Οι έρευνες των αστυνομικών στρέφονται πλέον «στο τι προηγήθηκε της εισαγωγής της στο νοσοκομείο». Σε αυτή την κατεύθυνση η εισαγγελική εντολή, την οποία εκτελούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών είναι σαφής: Να εξεταστούν όλοι οι φάκελοι που αφορούν στις νοσηλείες της 69χρονης, όχι μόνον από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου εξέπνευσε, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο (ακόμη και Κέντρο Υγείας) όπου πιθανόν είχε εισαχθεί στο παρελθόν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν δοθεί διά της υπηρεσιακής οδού εντολές να συλλεχθούν όλα τα ιατρικά στοιχεία που αναφέρουν το όνομα της 69χρονης, «ακόμη και αν επισκέφθηκε για λίγες ώρες ένα Κέντρο Υγείας νιώθοντας κάποια αδιαθεσία», αναφέρει γνώστης των ερευνών.

Φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι αστυνομικές Αρχές, ύστερα από την Εισαγγελική παραγγελία και για την φαρμακευτική αγωγή που χορηγείτο στην 69χρονη σε όλη τη διάρκεια που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αλλά και προγενέστερα.

Άρση τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου της 33χρονης

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας, την άρση του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία βρίσκεται πλέον στις φυλακές Κορυδαλλού για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της 9χρονης Τζωρτζίνας διέταξε η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.

Η έμπειρη δικαστική λειτουργός, που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση, λίγες ώρες μετά την προφυλάκιση της 33χρονης, προχώρησε στην εν λόγω ενέργεια προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και στον τρόπο που φέρεται να προμηθεύτηκε τη θανατηφόρα ουσία, την κεταμίνη η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κατ' οίκον έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς στο σπίτι της κατηγορουμένης, στην Πάτρα, παρουσία εισαγγελέα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα.

Από τις συσκευές αυτές οι αρχές θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, ακόμη κι αν δεν λειτουργούν, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ύποπτα μηνύματα και τηλεφωνικές επικοινωνίες της 33χρονης, που μπορεί να «ξεκλειδώσουν» κρίσιμες για τη δικαστική έρευνα πληροφορίες.

Χρήσιμα στοιχεία εκτιμάται ότι θα αντλήσουν οι αρχές και από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Ρούλας Πισπιρίγκου προκειμένου να διακριβωθεί εάν πράγματι έψαχνε, μέσω διαδικτύου, να προμηθευτεί την κεταμίνη, την οποία κατηγορείται ότι χορήγησε στον οργανισμό της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Κατάθεση από τον Μάνο Δασκαλάκη

Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αναμένεται άμεσα να κληθούν για να καταθέσουν ως μάρτυρες γιατροί και νοσηλευτές από το Καραμανδάνειο της Πάτρας, το Ωνάσειο αλλά και το Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», όπου νοσηλεύτηκε και άφησε την τελευταία της πνοή η 9χρονη Τζωρτζίνα.

Θα κληθούν ακόμη να εξεταστούν πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος της Ρούλας Πισπιρίγκου, όπως και ο εν διαστάσει πλέον σύζυγός της Μάνος Δασκαλάκης, εάν βέβαια δεν εμφανιστεί ο ίδιος αυτοβούλως έως τότε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 30χρονος θα μεταβεί στην ανακρίτρια εντός των επομένων 24ώρων προκειμένου να υποστηρίξει την κατηγορία εις βάρος της εν διαστάσει συζύγου του.

«Το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μπαμ» ο Μάνος Δασκαλάκης δηλώνει ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχει διαπράξει αυτό για το οποίο κατηγορείται η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Αναλυτικά στη συνέντευξη αναφέρει:

– Πάμε λίγο στην Τζωρτζίνα. Βρέθηκαν όλα τα φάρμακα που έπαιρνε. Βρέθηκε και κεταμίνη όμως…

«Δυστυχώς… Δεν μπορώ να το διανοηθώ αυτό».

– Βρέθηκε κεταμίνη σε τριπλάσια αναλογία από αυτήν που πεθαίνει ένας ενήλικος…

«Δεν μπορώ… Δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω…»

– Δεν μπορείς να το συνειδητοποιήσεις;

«Όχι να το συνειδητοποιήσω… Δεν μπορώ. Νομίζω ότι μιλάμε για άλλη γυναίκα. Ότι μιλάμε για άλλο πρόσωπο. Δεν μπορώ να διανοηθώ, να χωνέψω ότι εγώ για εννέα χρόνια… Όχι για να αποποιηθώ ευθύνες. Δεν είμαι μόνο εγώ, είναι τόσα άτομα…Έλεγα σε κάθε θάνατο ότι μετανιώνω τόσες ώρες για να κάνω το καλύτερο για τα παιδιά μου και δεν έχω ζήσει κάποιες στιγμές μαζί τους. Αν μετάνιωνα μία φορά τότε, μετανιώνω 50 τώρα! (και η φωνή του αρχίζει να σπάει και να βουρκώνει). Πάντα δούλευα όμως για να τους κάνω το καλύτερο! Ποτέ δεν περίμενα ότι θα φθάσει αυτή η στιγμή…»

– Μάνο, πώς θα κινηθείς από εδώ και πέρα;

«Είναι ξεκάθαρη η θέση μου…»

– Σε κατηγόρησαν πολλοί ότι ενδεχομένως να εκβιάζεσαι από την κατηγορούμενη;

«Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν και τίποτα! Ακόμη και τώρα θέλω να μάθω την αλήθεια για τα παιδιά μου. Από πού βρέθηκε η κεταμίνη, από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη… Πώς την έδωσε… Τι έγινε με τα άλλα δύο μου παιδιά…»

– Πιστεύεις ότι θα παραδεχτεί κάτι, έτσι όπως τη γνωρίζεις εσύ; Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει…

«Δεν ξέρω… Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σου πω… Εμένα μέχρι και τώρα μου λέει «δεν έχω κάνει κάτι». Αλλά με βάση αυτά που βρέθηκαν, δεν μπορεί να τα αναιρέσει κανείς…Και θα σου πω και κάτι άλλο… Δεν υπήρχε κανείς μες το δωμάτιο, ο.κ. Γιατί να πιστέψει κάποιος την κατάθεση του γιατρού και να μην πιστέψει της Ρούλας;».

– Γιατί είναι πολλοί γιατροί….

«Γιατί είναι πολλοί γιατροί. Δεκτό!»

– Και γιατί δεν υπήρχε η ουσία στο νοσοκομείο…

«Δεν υπήρχε η ουσία στο νοσοκομείο όμως… Και είναι κάτι που το έμαθα εγώ σήμερα…Ότι αυτή η ουσία στο «Αγλαΐα Κυριακού» δεν υπήρχε!»

– Μακάρι να υπήρχε…

«Και δεν είναι τσεκαρισμένο μόνο από εμένα και από εσένα… Τσεκαρισμένο από οργανισμό φαρμάκων και από αυτούς που προμηθεύουν τα φάρμακα στο «Αγλαΐα». Και κανένας δεν μπήκε σε αυτό το δωμάτιο…Ήταν μόνη της! Και δεν θεωρώ ότι υπήρχε κάποια νοσηλεύτρια ή κάποιος γιατρός που θα μπορούσε να τη βάλει…Θα έλεγα μέχρι και τώρα ότι αν υπήρχε σε αυτό το νοσοκομείο το φάρμακο αυτό, ότι έχει γίνει λάθος από τους γιατρούς. Ότι αντί να δώσουν κάτι άλλο έχουν δώσει αυτό. Και θα έλεγα… ακόμη ένα λάθος σε εμένα. Ακόμη ένα λάθος στην οικογένειά μου. Και θα κινούμουν και εκεί διαφορετικά γιατί μέχρι σήμερα που σου μιλάω… Αρνούμαι να το πιστέψω. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Όπως και κανείς από τους δικούς της δεν θα μπορεί να το πιστέψει».

– Το περιβάλλον σου, οι γονείς σου, τώρα τι σου λένε μετά από αυτές τις εξελίξεις…

«Δεν μπορεί να το πιστέψει κανένας…»

– Τα εγγόνια τους, ε;

«Η μάνα μου είναι σε μια τραγική κατάσταση. Τραγική… Δεν ξέρει τι να μου πρωτοπεί.

Η μάνα μου υπεραγαπούσε τα παιδιά, και την Τζωρτζίνα ειδικά, φαντάσου, την κράταγε και μέχρι τώρα σε αυτήν την κατάσταση. Τη Μαλένα από μικρό παιδί…Την μπέμπα! Αυτή η γυναίκα μαζί με εμάς τα έχει μεγαλώσει και αυτή. Γιατί τα κράταγε και αυτή αρκετά διαστήματα».

– Τι θα ήθελες να πεις, έτσι, να περάσεις ένα μήνυμα…

«Θα πω κάτι που με πείραξε από την αρχή. Να μην κρίνει ο κόσμος απ’ ό,τι ακούει και απ’ ό,τι βλέπει. Και να δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή που μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους. Γιατί εγώ πίστευα ότι κάθε στιγμή με τα παιδιά μου είναι η τελευταία, με αυτά που μου έχουν συμβεί από τη Μαλένα και μετά. Ζούσα την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία μαζί τους. Γιατί δεν ξέρω τι μου ξημερώνει και αύριο – μεθαύριο μπορεί να μην υπάρχω εγώ. Να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους κάθε βράδυ πριν κοιμηθούνε. Να τα αγκαλιάζουν συνέχεια. Και να περνάνε όση μπορούν μαζί τους που δεν πρόλαβα να περάσω εγώ. Και ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα που έχω κάνει στη ζωή μου…»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ