ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Πανόραμα Βούλας: Ώρες αγωνίας - Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα για τις διάσπαρτες εστίες

Φωτιά στο Πανόραμα Βούλας: Ώρες αγωνίας - Σε επιφυλακή όλη τη νύχτα για τις διάσπαρτες εστίες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με τη συνδρομή στρατού, αστυνομίας και εθελοντών έδωσαν μάχη με τις φλόγες επί οχτώ ώρες για την πυρκαγιά που πέρασε στο αστικό ιστό στην Βούλα CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Δραματικές ώρες έζησαν το Σάββατο οι κάτοικοι των περιοχών Γλυφάδας και Βούλαςπου βρέθηκαν στο επίκεντρο του πύρινου μετώπου το οποίο κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, να εισχωρήσει στις πόλεις, απειλώντας ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στην Γλυφάδα, πέρασε γρήγορα στην Βούλα, έφθασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες, αυτοκίνητα και στρέμματα δασικής έκτασης, που αποτελεί τον πνεύμονα του αστικού ιστού.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, ωστόσο, τέσσερις κατάκοιτοι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Ασκληπιείο, καθώς και ένας πυροσβέστης στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα δύο τραυματίες πυροσβέστες. Η κατάσταση της υγείας όλων πάντως, είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές, ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γ. Κωνσταντέλλος, έκανε λόγο για ζημιές σε 20 σπίτια, σε εγκαταστάσεις εξωτερικού χώρου, τέντες, αυλόπορτες, και σε τρία ακόμα σπίτια, οι οποίες είναι πιο γενικευμένες. Επίσης, υπάρχουν τέσσερα αυτοκίνητα καμένα.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με τη συνδρομή στρατού, αστυνομίας και εθελοντών έδωσαν μάχη με τις φλόγες, και μόνο λίγο μετά τις 20:30 δηλαδή μετά από 8 ώρες καταστροφικής πορείας, η πυρκαγιά φάνηκε να βρίσκεται σε ύφεση, με διάσπαρτες εστίες.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η φωτιά συνέχισε να καίει στο κοιμητήριο της Βούλας σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Η υπόλοιπη περιοχή, παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα. Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς όλη τη νύχτα ενώ θα ενισχυθούν από δυνάμεις που φθάνουν από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή (23:00) επιχειρούν 56 οχήματα, 171 πυροσβέστες και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Όταν φθάσουν οι ενισχύσεις οι δυνάμεις θα διπλασιαστούν για να φθάσουν τους 300 πυροσβέστες.

Καθ'όλη τη διάρκεια της αγωνιώδους προσπάθειας για την κατάσβεσή της, και για την ασφάλεια των κατοίκων, δόθηκαν εντολές εκκένωσης περιοχών που βρίσκονταν κοντά στο πύρινο μέτωπο. Αρχικά, οι κάτοικοι του Πανοράματος Βούλας έλαβαν μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή προς την πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Στη συνέχεια και λίγο πριν τις 20:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους για 4 ακόμα οικισμούς (Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο, Εξοχή) καθώς και για το γηροκομείο «Άξιος Οδηγός» με 100 τρόφιμους και τα Παιδικά Χωριά SOS.

Στην μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς νωρίτερα επιχειρούσαν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι για εναέριο συντονισμό, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας. Επίσης ο στρατός διέθεσε ένα ελικόπτερο και η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά. Επίσης, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:00 στη Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, κοντά στην περιοχή Πυρνάρι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου. Κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει ένδειξη για πρόβλημα που προκάλεσε την πυρκαγιά στη Γλυφάδα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεση και η φωτιά από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ σύντομα έσβησε, χαμηλά στις παρυφές του Υμηττού.

«Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις - υδροφόρες και οχήματα - στην πλευρά της Βούλας», σημείωνε ο κ. Παπανικολάου σε ανάρτησή του.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη για πρόβλημα που προκάλεσε την πυρκαγιά στη Γλυφάδα

Απάντηση στις δηλώσεις των δημάρχων Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου ότι από έκρηξη σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο που επεκτάθηκε στο Πανόραμα Βούλας, έδωσε η επιχείρηση.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΔΔΗΕ που επικαλείται η ΕΡΤ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να σημειώθηκε κάποια έκρηξη μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνουν, ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν, ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις, όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνά κλιμάκιο του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το έργο της πυρόσβεσης συντόνιζαν ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης και ο διευθυντής Αθηνών, αρχιπύραρχος Αθανάσιος Χατζόπουλος.

To tweet της Πυροσβεστικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ