ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Πάρνηθα, Αρκαλοχώρι, Εύβοια: Οι σεισμοί που δεν περιμέναμε – «Επιχείρηση» καταγραφή ρηγμάτων

Πάρνηθα, Αρκαλοχώρι, Εύβοια: Οι σεισμοί που δεν περιμέναμε – «Επιχείρηση» καταγραφή ρηγμάτων
Εικόνες από τον ισχυρό σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Eurokinissi

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα οι σεισμοί στην Εύβοια, καθώς, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για ένα άγνωστο ρήγμα, και για αυτό θα πρέπει να παρατηρηθεί και να μελετηθεί η σεισμική ακολουθία της περιοχής από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο CNN Greece ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα άγνωστο ρήγμα έδωσε μεγάλο σεισμό.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι αρκετοί ισχυροί σεισμοί έχουν προέλθει από ρήγματα που δεν γνωρίζαμε στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη. Ήταν ένα ρήγμα που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε και παρόλα αυτά στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9:17 π.μ., σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece o Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Και προσθέτει:

«Το ίδιο συνέβη και το 1999 με τον σεισμό στην Πάρνηθα. Και αυτός προήλθε από ένα ρήγμα που μέχρι τότε δεν ξέραμε ότι υπήρχε ενώ αν κοιτάξουμε και πιο πίσω ανάλογη περίπτωση ήταν και ο σεισμός του 1968 στον Άγιο Ευστράτιο μεγέθους 7,1 Ρίχτερ».

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι σε μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα σαν την Ελλάδα, μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταγραφεί τα υπάρχοντα ρήγματα.

«Επιχείρηση» καταγραφή ρηγμάτων

Μιλώντας για το θέμα ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής των ρηγμάτων στην ελληνική επικράτεια, γεγονός που θα βοηθήσει την έρευνα.

«Πρόκειται για ένα project που εκτελείται από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), το πρώην Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), στον οποίο είμαι και εγώ μέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το project της χαρτογράφησης των ελληνικών ρηγμάτων μίλησε στο CNN Greece και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Η μελέτη, καταγραφή και παρουσίαση των ρηγμάτων θα είναι έτοιμη σε ένα χρόνο και θα υπάρχει σε μια βάση δεδομένων στην οποία θα υπάρχουν όλα τα ρήγματα και εκεί θα προστίθενται κάθε φορά και τα λεγόμενα "άγνωστα" σαν αυτό της Εύβοιας, γεγονός που θα βοηθήσει πολύ στην έρευνα για τους σεισμούς. Σε αυτό το έργο συμμετέχουν όλοι οι ερευνητικοί φορείς της χώρας μας, όλοι οι επιστήμονες. Αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει πολύ αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα».

Άγνωστα ρήγματα

Παλαιότερες έρευνες που δημοσιεύτηκαν, δείχνουν ότι εντός και γύρω από την Αττική υπάρχουν 25 άγνωστα ρήγματα που προκαλούν ανησυχία σε γεωλόγους και σεισμολόγους

Πρόκειται για ρήγματα τα οποία έχουν καταγραφεί μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Σεπτέμβριο του 1999 και έχουν εντοπιστεί στον Νότιο Ευβοϊκό, το Πόρτο Ράφτη και τη Νέα Μάκρη, τον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό, τη Βόρεια Πάρνηθα και την Κακιά Σκάλα.

Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί δύο νέα ρήγματα στον υποθαλάσσιο χώρο του Νοτίου Ευβοϊκού, δύο σε Κάρυστο – Πόρτο Ράφτη, τέσσερα στον Σαρωνικό, 4-5 στον Κορινθιακό, 4-5 στη ζώνη της Βόρειας Πάρνηθας, και 4- 5 στη ζώνη της Πάρνηθας – Γερανίων και Κακιάς Σκάλας.

Αιγαίο

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, και στο βυθό του Αιγαίου υπάρχουν πολλά ρήγματα.

Ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό υπάρχουν συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός.

Αυτό προκύπτει από παλαιότερες έρευνες ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ