ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Σε αργία ο σταθμάρχης Λάρισας και ο προϊστάμενός του

Τέμπη: Σε αργία ο σταθμάρχης Λάρισας και ο προϊστάμενός του
Ο ΟΣΕ διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί πλήρης και απόλυτη δικαιοσύνη AP Photo/Vaggelis Kousioras

Σε αργία έχουν τεθεί ο Σταθμάρχης βάρδιας του Σταθμού Λαρίσης κατά την τραγωδία στα Τέμπη καθώς και ο προϊστάμενός του, όπως έγινε γνωστό από τον ΟΣΕ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Ο Οργανισμός παραδέχεται πως υπό το βάρος των συνθηκών «είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στην λεπτομερή ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ «κάτι το οποία θα συμβεί το επόμενο διάστημα με το μέγιστο σεβασμό στα θύματα του δυστυχήματος».

Διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί πλήρης και απόλυτη δικαιοσύνη και εκφράζει ξανά τα συλληπητήρια και την οδύνη για τα θύματα του δυστυχήματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος για άλλη μια φορά εκφράζει τα συλλυπητήρια και την οδύνη του, δεσμευόμενος ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποδοθεί πλήρης και απόλυτη δικαιοσύνη σε ότι αφορά τα αίτια του τραγικού συμβάντος στο οποίο χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση και τα στελέχη του Οργανισμού βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και με ειδικά συνεργεία έχουν ρίξει το βάρος τους στον απεγκλωβισμό των επιβατών και τη συνολική αντιμετώπιση του δυστυχήματος στο πεδίο συνδράμοντας όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Υπό το βάρος τέτοιων συνθηκών και με βάση αυτές τις προτεραιότητες είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στην λεπτομερή ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ κάτι το οποία θα συμβεί το επόμενο διάστημα με το μέγιστο σεβασμό στα θύματα του δυστυχήματος.

Ο ΟΣΕ κάνει επιπλέον γνωστό ότι, ο Σταθμάρχης βάρδιας του Σταθμού της Λάρισας και ο Προϊστάμενος του έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε αργία καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Υπουργείο Μεταφορών: Σε αργία τέθηκε επιθεωρητής

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «Αργία σε περίπτωση κατάφωρου αδικήματος. Βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ και κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπ. Πατέρα, από 4-3-2023 τίθεται σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας».

Γεωργιάδης: «Τελείως ψέμα πως ο σταθμάρχης τοποθετήθηκε με ρουσφέτι»

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδηςδιέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες πως η τοποθέτηση του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας έγινε με «ρουσφέτι».

«Αυτό που ακούστηκε και προκάλεσε την κοινή γνώμη, ότι ο σταθμάρχης αυτός ήταν ρουσφέτι κάποιου βουλευτού, είναι τελείως ψέμα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η καταγγελία έχει ήδη διερευνηθεί από τον ίδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η κινητικότητα στο δημόσιο γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία είναι δημόσια και ο καθένας μπορεί να τη δει.

«Η κινητικότητα άνοιξε και ζήτησε ο ΟΣΕ 18 θέσεις για σταθμάρχες. Έκαναν αίτηση δυο και το σύστημα αυτόματα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, τους πήρε και εφόσον περάσαν αυτοί οι δύο από την αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του ΟΣΕ, τους έκριναν κατάλληλους και τους πήγαν για εκπαίδευση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «δε χρειαζόταν να βάλει κάποιος ρουσφέτι γιατί το σύστημα τους ‘’ρουφάει’’ αυτόματα, εφόσον είναι μόνο δύο. Ρουσφέτι έπρεπε να βάλει εφόσον ήταν 18 οι θέσεις και 50 οι αιτήσεις».

Διέψευσε ακόμη πως ο σταθμάρχης πέρασε από 15νθήμερη εκπαίδευση λέγοντας πως «αυτά είναι ψέματα, και δεν πρέπει να λέμε ψέματα στον κόσμο σε μια εποχή τραγωδίας».

Ο υπουργός ανέφερε ότι τόσο ο σταθμάρχης Λάρισας, ο δεύτερος που συμμετείχε στην κινητικότητα αλλά και οι άλλοι 16 που προσελήφθησαν με μπλοκάκι, πέρασαν 7μηνη εκπαίδευση, πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις και πήραν τη διεθνή πιστοποίηση που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σχετικά με την τοποθέτηση του 59χρονου στη Λάρισα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αρχικά ήταν στην Καλαμπάκα σε σταθμό με πολύ μικρή κίνηση και πως στη Λάρισα «τον έχει βάλει με την υπογραφή του προφανώς ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΣΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ