ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Δρακόντεια μέτρα και μικροένταση στο κέντρο της Αθήνας (vid&pics)

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Δρακόντεια μέτρα και μικροένταση στο κέντρο της Αθήνας (vid&pics)
CNN Greece

Εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έχασε τη ζωή του σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, πριν από 8 χρόνια, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. 

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα το κέντρο της Αθήνας να είναι από νωρίς το πρωί απροσπέλαστο, με εκατοντάδες αστυνομικούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ και οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και πανεπιστήμιο θα κλείσουν για κάποιες ώρες.

Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία προς τη Βουλή που πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες και ξεκίνησε από τα Προπύλαια, ενώ σταδιακά άνοιξαν και οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας.

IMG 0105

Πηγή: CNN Greece

IMG 0110
IMG 0112

Πηγή: CNN Greece

IMG 0113

Πηγή: CNN Greece

Πηγή: CNN Greece

IMG 0086

πηγή: CNN Greece

IMG 0099

πηγή: CNN Greece

IMG 0100

πηγή: CNN Greece

Λίγο πριν τις 13:00 δημιουργήθηκε μικροένταση στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, όταν ομάδα ατόμων ανέβηκε την Ακαδημίας και άρχισε να πετά πέτρες και νεράτζια προς την πλευρά των ΜΑΤ που έχουν παραταχθεί μπροστά από τη νομική.

IMG 0090

πηγή: CNN Greece

IMG 0094

πηγή: CNN Greece

Η Ελληνική αστυνομία, έχει προχωρήσει στον απαραίτητο σχεδιασμό και αναμένεται να κατεβάσει στους δρόμους της Αθήνας περίπου 3.000 αστυνομικούς, προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση με τις διαδηλώσεις.

Επίσης, συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε διαδηλώσεις στις 5 και στις 6 το απόγευμα, αντίστοιχα, με αφετηρία τα Προπύλαια. Επιπλέον, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Εντοπίστηκαν 150 μολότοφ

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής, βαλίτσες και τελάρα με πάνω από 150 μολότοφ ανακάλυψαν το απόγευμα της Κυριακής πυροσβέστες σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια.

Οι ένοικοι των διπλανών σπιτιών ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς η μυρωδιά της βενζίνης ήταν πολύ έντονη.

Μόλις οι πυροσβέστες μπήκαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο εντόπισαν αρχικά ένα τελάρο γεμάτο με βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση, ενώ συνεχίζοντας τις έρευνες βρήκαν επίσης μια βαλίτσα γεμάτη μολότοφ.

Οι αρχές εκτιμούν ότι τις μολότοφ θα χρησιμοποιούσαν ομάδες αντιεξουσιαστών σε επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, πιθανότατα μετά τις πορείες για την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ