FOCUS

«Η τεχνολογία mRNa πρέπει να ακολουθηθεί»: Τι λέει Έλληνας γιατρός που εμβολιάστηκε στο Μαϊάμι

«Η τεχνολογία mRNa πρέπει να ακολουθηθεί»: Τι λέει Έλληνας γιατρός που εμβολιάστηκε στο Μαϊάμι

Ο 38χρονος Έλληνας γιατρός Βασίλης Καρανταλής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεχίζει καθημερινά την εντατική και επίπονη εργασία του στο μακρινό Μαιάμι, ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην έρευνα και την επιστήμη -την οποία άλλωστε υπηρετεί με προσήλωση- έσπευσε να είναι από τους πρώτους επαγγελματίες υγείας που εμβολιάστηκαν στο νοσοκομείο που εργάζεται.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του νοσοκομείου Jackson Memorial Hospital, στο οποίο εργάζεται, εμβολιάστηκε, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και στους… καρπούς της.

Ο ίδιος εργάζεται και στο University of Miami Hospital.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανταλή, στο Jackson Memorial Hospital, εργάζονται 7.000 άτομα (γιατροί νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, καθαρίστριες κ.λπ.).

Από αυτούς, την πρώτη εβδομάδα εμβολιάστηκαν 5.200 εργαζόμενοι, εκ των οποίων, το 85% είναι γιατροί.

Τα χαμηλά ποσοστά των εργαζομένων που γύρισαν την πλάτη στο εμβόλιο κατά της COVID -19, ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό, όπως εξηγεί ο γιατρός Βασίλης Καρανταλής.

Από την Πάτρα στο Μαιάμι…

Ο συνομιλητής μας- με τον οποίο επικοινωνήσαμε διαδικτυακά και κατόπιν σύστασης του καθηγητή Ιατρικής Χημείας στο παν. Πατρών Γιάννη Ματσούκα- γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Ανήκει στην γενιά του ελληνικού brain drain, καθώς λίγο μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2011, αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του για το διεθνές επιστημονικό περιβάλλον και αφού του δόθηκε η ευκαιρία, την άδραξε και μετακόμισε στο Μαιάμι.

Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στην Ιατρική Χημεία του πανεπιστημίου Πατρών, συνέχισε το διδακτορικό του στην Καρδιολογία στην Πάτρα και εν συνεχεία, πραγματοποίησε την ερευνητική του δραστηριότητα στα καρδιαγγειακά βλαστοκύτταρα.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε Παθολογία και Καρδιολογία στο Jackson Memorial Hospital και στο University of Miami Hospital.

Ο κορωνοϊός κάνει μυοκαρδιοπάθεια

Το καλοκαίρι του 2020 -όπως και όλη την χρονιά- θα την θυμάται καλά ο κ. Καρανταλής. Είναι η χρονιά που σημάδεψε τον πλανήτη με τον κορωνοϊό, αλλά το καλοκαίρι ειδικότερα, όπως μας εξηγεί, «αναγκαστήκαμε να εργαστούμε και σε περιστατικά εκτός καρδιολογίας, εκτός της ειδικότητάς μου, με εκατοντάδες κρούσματα και νεκρούς από COVID 19 τα οποία μας συγκλόνισαν».

Και συνεχίζει:

«Το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ήταν τόσο άσχημο, αλλά είναι γεγονός, ότι πολύς κόσμος φοβόταν να έρθει στο νοσοκομείο, για να εξεταστεί, ή να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία του εάν ήταν ασθενής με χρόνιο νόσημα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν μεγάλος αριθμός ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ή με μεγάλη πίεση να βρίσκεται σε απόγνωση, έτσι προσπαθούσαμε να τους βοηθήσουμε μέσω τηλεϊατρικής.

Ένα από τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί ο κορωνοϊός, είναι η μυοκαρδιοπάθεια και ήδη πολλοί ασθενείς έρχονται με καρδιακή ανεπάρκεια ζητώντας ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ, έχουν μολυνθεί από COVID-19 περί τα 17 εκατ. άνθρωποι, αντιλαμβάνεστε το κύμα νοσηρότητας, που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια».

Τουλάχιστον τώρα έχουμε τα εμβόλια, συμπληρώνει, ότι η ανθρωπότητα έχει πλέον μεγάλες προσδοκίες για επιστροφή σε μία κανονική ζωή.

Τι ένιωσε μετά τον εμβολιασμό του

Πώς ένιωσε λοιπόν ο ίδιος όταν εμβολιάστηκε;

«Όπως έχετε ακούσει και έχετε διαβάσει, αφού κάνουμε το εμβόλιο, μετά για 15 λεπτά μας παρακολουθούν για λόγους ασφαλείας και σε περίπτωση που εμφανίσουμε κάποια αλλεργική αντίδραση. Προσωπικά μετά το εμβόλιο, επέστρεψα στο σπίτι, και δεν είχα κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται, όπως πονοκέφαλος ή μυαλγίες. Ωστόσο είχα 37,5 πυρετό, ο οποίος έπεσε μετά από κάποιες ώρες, ενώ την επόμενη ημέρα είχα μία μικρή ενόχληση στο σημείο του εμβολιασμού, η οποία κράτησε για λίγες ώρες».

Το εμβόλιο μας στέλνει την μνήμη του

Όπως μας αναφέρει ακόμη, όταν εμβολιάστηκε ο ίδιος δεν ένοιωσε κάτι να μπαίνει στον οργανισμό του (…γέλια).

Αυτό που συμβαίνει με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είναι ότι μετά τον εμβολιασμό, δεν μένει ίχνος από το εμβόλιο στον οργανισμό μας, αλλά η μνήμη της ακίδας του ιού, επομένως, δεν αλλοιώνεται ο γενετικός μας κώδικας, καθώς η μοριακή αυτή τεχνολογία δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων μας.

Το εμβόλιο αυτό που κάνει, είναι να στέλνει στον οργανισμό μας, τις οδηγίες χρήσης.

Επιπλέον να σας πω, ότι αυτή η μοριακή τεχνολογία mRNa, που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο, έχει μελετηθεί εδώ και 30 χρόνια και έχουν ήδη δημιουργηθεί αρκετά φάρμακα (βλ. στον σχετικό πίνακα παρακάτω).

Και συμπληρώνει λέγοντας:

«Είχα πάντα εμπιστοσύνη στην επιστήμη, και παρακολουθούσα την έρευνα των εμβολίων, εκτιμώ δε, ότι η τεχνολογία mRNa πρέπει να ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια από τους ερευνητές».

Όσον αφορά τις θεωρίες συνομωσίας που έχουν υφανθεί από την αρχή της πανδημίας, με αποκορύφωμα τον εμβολιασμό, ο συνομιλητής μας, επισημαίνει, ότι ευελπιστεί να ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ.

Άλλωστε αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας αλλά και η παραπληροφόρηση, έκαναν πολύ κακό στον αμερικανικό λαό, τονίζει και προσθέτει:

«Δυστυχώς ο αμερικανικός λαός, έπεσε θύμα μεγάλης παραπληροφόρησης και πολιτικοποίησης της νόσου ακόμη και εάν φορούσε κάποιος μάσκα, έδειχνε αν ήταν δημοκρατικός ή όχι».

«Ο πρόεδρος Τραμπ, χρησιμοποίησε ακόμη και τα εμβόλια στην πολιτική του ατζέντα.

Ελπίζω τώρα, με τη κυβέρνηση Μπάιντεν, να γίνει πιο αντικειμενική η ενημέρωση.

Εκτιμώ ότι έγινε αρκετή ζημιά στην εμπιστοσύνη του κόσμου και πολλές Πολιτείες αφέθηκαν. Ήταν σαν να ανταγωνίζονται η Κοζάνη με τη Θεσσαλονίκη πόσους αναπνευστήρες έχουν… Αυτό ήταν τραγικό… δηλαδή η δημόσια υγεία, να πολιτικοποιηθεί στον ύψιστο βαθμό» ανέφερε.

Η δεύτερη δόση του εμβολίου

Την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού- στο εμβόλιο της Moderna είναι μετά από 28 ημέρες- ο γιατρός Βασίλης Καρανταλής, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη δόση, η οποία που θα ανεβάσει το επίπεδο προστασίας έναντι του ιού, στο 95%.

Ωστόσο η δεύτερη δόση, έχει χειρότερα συμπτώματα δηλαδή πονοκέφαλο και μυαλγίες, τονίζει και προσθέτει:

«Πρέπει να πούμε γι’ αυτούς που ακούνε για τις αλλεργικές αντιδράσεις, ότι ελάχιστες έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, για παράδειγμα δύο στην Αγγλία και 6 στις ΗΠΑ μέχρι τώρα. Ωστόσο, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με επινεφρίνη».

Η επιστήμη είναι διεθνής…

Σε ερώτηση εάν θα ήθελε κάποια στιγμή να επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα, ο γιατρός Καρανταλής υπογραμμίζει:

«Δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και να ενεργούμε μόνο συναισθηματικά, δεν το αποκλείω, αλλά πρέπει να συνηγορήσουν και άλλοι παράγοντες. Εάν θέλουμε τους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα, θα πρέπει η Πολιτεία, να προσφέρει την κατάλληλες ευκαιρίες και να βοηθήσει πραγματικά. Σίγουρα έχουν γίνει αρκετά… αλλά χρειάζεται πάντα κάτι παραπάνω. Είναι η ώρα, η επιστήμη να βγει και εκτός της χώρας. Άλλωστε η επιστήμη ήταν πάντα διεθνής».

Τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ερωτηθείς ποια η άποψή του για τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ελλάδα και πρόκειται για μία θεραπεία ενδοφλέβια, την οποία λαμβάνει κάποιος μόλις νοσήσει, ώστε να μην νοσηλευθεί και να μην διασωληνωθεί, ο κ. Καρανταλής απαντά:

«Βεβαίως, και τα μονοκλωνικά αντισώματα, είναι ένα όπλο στην φαρέτρα μας. Επομένως, εάν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι δουλεύουν φυσικά, θα πρέπει να τα εντάξουμε στο οπλοστάσιό μας. Το ζητούμενο είναι σε ποια φάση της ασθένειας θα πρέπει να τα λάβει ένας ασθενής».

Ο καθηγ. Γ. Ματσούκας για τον γιατρό Βασίλη Καρανταλή

Συγχαρητήρια στον Έλληνα Πατρινό Γιατρό Βασίλη Καρανταλή έδωσε ο καθηγητής Ιατρικής Χημείας στην Πάτρα, Γιάννης Ματσούκας.

Αναφέρει ειδικότερα ο καθηγητής Ματσούκας:

«Ο Βασίλης Καρανταλής, ο οποίος πραγματοποιεί μια λαμπρή καριέρα με εξαιρετικές ερευνητικές επιδόσεις σε ειδικότητα Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Miami, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Ιατρική-Χημεία", στο οποίο πραγματοποίησε τη μεταπτυχιακή διατριβή του.

Ο κάτοχος Nobel, Andrew V. Schally κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα το 2010 για το Συνέδριο Ιατρικής Χημείας μας ζήτησε έναν πολύ καλό απόφοιτο του Πανεπιστημίου μας για να εργαστεί στην ερευνητική του ομάδα. Ο Βασίλης ήταν η πρόταση μου και του Καθηγητή Καρδιολογίας, Δημήτρη Αλεξόπουλου. Σήμερα ο Βασίλης, πραγματοποιεί μια εξαιρετική καριέρα στο Miami και είναι από τους πρώτους στις ΗΠΑ που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό.

Για την ιστορία, ο Andrew Schally επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2010, προσκεκλημένος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Ιατρική-Χημεία".

Ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του 11ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας και τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών με την αναγόρευση του σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Τμήμα Φαρμακευτικής. Η ομιλία του στις 27 Απριλίου 2010 αφορούσε την ανακάλυψη της πεπτιδικής ορμόνης GnRH (Gonadotropin Releasing Hormone), για την οποία πήρε και το Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας. Ήταν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής επιστήμης και η επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν μια μεγάλη τιμή.

Μίλησα με το Βασίλη για να τον συγχαρώ και για το εμβόλιο, αλλά ιδιαίτερα για την πρόοδο του. Η ικανοποίηση μας είναι μεγάλη να βλέπουμε απόφοιτους του Πανεπιστημίου μας να διαπρέπουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ