FOCUS

Η επόμενη ημέρα της κολχικίνης: Ένα βήμα πριν την έγκριση από τον ΕΜΑ

Η επόμενη ημέρα της κολχικίνης: Ένα βήμα πριν την έγκριση από τον ΕΜΑ
Την κολχικίνη, η οποία είναι ένα οικονομικό φάρμακο, θα μπορούν να λαμβάνουν οι ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας (φωτ. αρχείου) ASSOCIATED PRESS

Την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τα ευρήματα της καναδικής μελέτης Colcorona για την κολχικίνη, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα είναι θετικά, εκφράζουν στο CNN Greece, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Σπύρος Δευτεραίος και ο καρδιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός υπότροφος της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», Δημήτρης Βραχάτης.

Όπως μας εξηγούν, βάσει αυτής της μελέτης, αλλά και επιπλέον δεδομένων που είχαν αθροιστεί από Ιταλία, ΗΠΑ, Βραζιλία και Κολομβία -με απαρχή την ελληνική μελέτη GRECCO19- τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας άναψαν το πράσινο φως για την χορήγηση κολχικίνης.

Το εν λόγω αντιφλεγμονώδες φάρμακο θα μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, ξεκινώντας ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά τη διάγνωση.

Το φάρμακο αυτό, το οποίο είναι ένα οικονομικό φάρμακο γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια σε ρευματολόγους και καρδιολόγους, θα μπορούν να λαμβάνουν οι ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους, δύο φορές την ημέρα για τις 3 πρώτες ημέρες (0,5 mg x 2) και στην συνέχεια επί ένα μήνα (0,5 mg x 1). Πρόκειται δηλαδή για μία κατ' οίκον θεραπεία.

Οι πληθυσμιακές ομάδες που σίγουρα δεν μπορούν να λάβουν κολχικίνη, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, είναι οι γυναίκες που κυοφορούν, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που πρόκειται να τεκνοποιήσουν και οι ασθενείς με ηπατοπάθειες. Για τις λοιπές συνοσσηρότητες ή την συγχορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει τον θεράποντα ιατρό.

Αναφορικά με την ελληνική μελέτη GRECCO-19, υπενθυμίζουμε ότι εντάχθηκαν 105 άτομα τα οποία και μελετήθηκαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο διεθνή τύπο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το φάρμακο έχουν λάβει περισσότεροι ασθενείς, στο πλαίσιο εξατομικευμένης απόφασης των θεραπόντων γιατρών.

Η μελέτη της κολχικίνης στη χώρα μας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, ουσιαστικά με την έναρξη της σοβαρής υγειονομικής κρίσης. Τότε, μία Ομάδα Ελλήνων ερευνητών, είχε δηλώσει, ότι η κολχικίνη φαίνεται ότι έχει «αρκετά ικανοποιητικές ανασταλτικές επιδράσεις» στον ιό SARS-CoV-2. Τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης χρηματοδότησε η ELPEN και η KARIAN / ACARPIA με την ονομασία GRECCO-19 που αφορούσε τη χορήγηση της δραστικής ουσίας κολχικίνης.

Η μελέτη GRECCO-19, υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρου Δευτεραίου και Χριστόδουλου Στεφανάδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Humanitas του Μιλάνου και του La Fe της Βαλένθια.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 16 κέντρα και σε 105 ασθενείς, και έδειξε σαφές κλινικό όφελος στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κολχικίνη (σημαντική μείωση του ποσοστού των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση).

Στο τέλος Ιουλίου 2020 δημοσιεύθηκε δεύτερη σημαντική μελέτη, σε επίσης έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό, στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο, από ιταλική ερευνητική ομάδα, που επιβεβαίωσε τα πολύ θετικά ευρήματα της ελληνικής έρευνας. Μέχρι σήμερα ακολούθησαν συνολικά 6 δημοσιεύσεις στο αντικείμενο.

Και το επόμενο βήμα ποιο θα είναι άραγε για το μέλλον της κολχικίνης;

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βραχάτης αναμένουμε μία εξίσου μεγάλη μελέτη από την Οξφόρδη, την Recovery. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως στα χρονικά της Ιατρικής, η οποία εξετάζει διαδοχικά όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της πανδημίας.

Στην εν λόγω μελέτη, έχουν ενταχθεί 176 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σκέλος της κολχικίνης έχει ήδη στρατολογήσει περισσότερους από 6.000 ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο και εκτιμάται ότι στους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ