FOCUS

Έρευνα: Μεσογειακή διατροφή και ήπια άσκηση μειώνουν το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος

Έρευνα: Μεσογειακή διατροφή και ήπια άσκηση μειώνουν το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος
Η μεσογειακή διατροφή με μειωμένες θερμίδες και η τακτική ήπια άσκηση έχουν πολλαπλά οφέλη Jez Timms / Unsplash

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή με λιγότερες θερμίδες γυμνάζονταν ελάχιστα έως και έξι ημέρες την εβδομάδα, κέρδισαν μυϊκή μάζα και έχασαν σημαντική ποσότητα σωματικού λίπους μέσα σε ένα χρόνο.

«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι μια μεσογειακή διατροφή με ελεγχόμενες θερμίδες και άσκηση δεν επιφέρει απλώς απώλεια βάρους – έχει ως αποτέλεσμα την ανακατανομή της σύστασης του σώματος, από το λίπος στους μυς», επισημαίνει ο Δρ. Ντέιβιντ Κατζ, ειδικός στην προληπτική ιατρική.

Εκτός από την απώλεια συνολικού σωματικού λίπους, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό. Βρίσκεται πίσω από τους μυς του στομάχου, περιβάλλει τα όργανα βαθιά μέσα στην κοιλιά. Εάν το σπλαχνικό λίπος είναι περίπου το 10% της συνολικής λιπώδους μάζας του σώματός σας, είναι φυσιολογικό και υγιές. Το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή, συμβάλλοντας σε χρόνιες ασθένειες.

Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας οκταετούς τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής στην Ισπανία, με 23 ερευνητικά κέντρα που εξετάζουν πώς η διατροφή και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών. Και οι 6.874 συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο – υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αλλοιωμένη χοληστερόλη και υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (18/10) στο περιοδικό JAMA Network Open, εξέτασε τα αποτελέσματα ενός και τριών ετών σε έναν υποπληθυσμό 1.521 ατόμων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους.

Διατροφή και άσκηση

Από τη μισή ομάδα ζητήθηκε να ακολουθήσει μεσογειακή διατροφή με μείωση των θερμίδων κατά 30% και να περιορίσει την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης, μπισκότων, επεξεργασμένου ψωμιού και δημητριακών, βουτύρου, κρέμας γάλακτος, επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, με παρακολούθηση από διαιτολόγους τρεις φορές το μήνα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

Η ίδια ομάδα κλήθηκε επίσης να αυξήσει την αερόβια άσκησή της με την πάροδο του χρόνου σε περπάτημα 45 ή περισσότερων λεπτών την ημέρα, μαζί με ασκήσεις για τη βελτίωση της δύναμης, της ευλυγισίας και της ισορροπίας, οι οποίες είναι κρίσιμες για την καλή γήρανση.

«Όταν μειώνετε τις θερμίδες, χάνετε τόσο άλιπη όσο και λιπώδη μάζα. Όταν προσθέτετε άσκηση, βοηθά στην προστασία της άλιπης μάζας, ειδικά αν προσθέσετε προπόνηση αντίστασης για την οικοδόμηση μυών. Γενικά, το ιδανικό είναι να χάνεις λίπος, να διατηρείς μυς», σημειώνει ο Δρ. Κατζ.

Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες δόθηκαν γενικές συμβουλές κατά τη διάρκεια ομαδικών συνεδριών δύο φορές το χρόνο, και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου της μελέτης.

Στο τέλος ενός έτους, τα άτομα της ομάδας παρέμβασης που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή με λιγότερες θερμίδες και γυμνάζονταν έχασαν μια μέτρια ποσότητα σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, αλλά ήταν σημαντικά περισσότερο από την ομάδα ελέγχου. Επίσης, μόνο οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης μείωσαν τα γραμμάρια μάζας σπλαχνικού λίπους, ενώ το σπλαχνικό λίπος παρέμεινε αμετάβλητο στην ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Και οι δύο ομάδες κέρδισαν κάποια άλιπη μυϊκή μάζα, αλλά η ομάδα παρέμβασης είχε «πιο ευνοϊκή σύνθεση σώματος», καθώς έχασε περισσότερο λίπος παρά μυς, σημειώνεται.

Με πληροφορίες από: This diet with exercise reduces dangerous belly fat and more, study says by Sandee LaMotte, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ