ΚΟΣΜΟΣ

Συσπείρωση κατά της Λεπέν στο β'γύρο

Συσπείρωση κατά της Λεπέν στο β'γύρο
Μαρίν και Μαρεσάλ Λεπέν πανηγυρίζουν για την νίκη τους στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών REUTERS/Benoit Tessier

Το Εθνικό Μέτωπο πέτυχε μια ιστορική νίκη την περασμένη Κυριακή και ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, αποτέλεσμα που σόκαρε και προκάλεσε πολιτικό σεισμό πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το αντιευρωπαϊκό – αντιμεταναστευτικό κόμμα σχεδιάζει μέτρα για να ικανοποιήσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του. Τα περιφερειακά κονδύλια που διατίθενται για την υποστήριξη των μεταναστών θα σταματήσουν.
Η Μαρεσάλ Λεπέν, που είναι πιο συντηρητική από την θεία της, Μαρίν, έχει ήδη προαναγγείλει την περικοπή χρηματοδότησης στα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού.

Όμως και οι κινήσεις των στελεχών του Εθνικού Μετώπου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη θέση δημάρχων δίνουν αρκετές ενδείξεις για την κατεύθυνση του κόμματος: Ο David Rachline κατέβασε την ευρωπαϊκή σημαία από το δημαρχείο του Frejus, στην νοτιοανατολική Γαλλία, ενώ ο Steeve Briois απαγόρευσε σε ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να χρησιμοποιεί αίθουσες του δημαρχείου στο Henin-Beaumont, για τις συνεδριάσεις της.

Ωστόσο αυτές οι κινήσεις, ίσως να είναι μόνο συμβολικές. Το Εθνικό Μέτωπο στοχεύει σε εθνικό ακροατήριο με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2017, κατά συνέπεια θα επιδιώξει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει υπεύθυνα και να προσφέρει σταθερότητα.

"Η λέξη-κλειδί είναι ο πραγματισμός, όχι η ιδεολογία", είπε η Μαρίν Λεπέν κατά την διάρκεια ομιλίας της την Πέμπτη μετά από τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που έδειξαν ότι τα ποσοστά του κόμματος της μειώθηκαν κι ότι η στρατηγική των αντιπάλων της, να συσπειρωθεί εναντίον της, αποδίδει καρπούς.

Την περασμένη Πέμπτη, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς, προειδοποίησε για διολίσθηση σε "εμφύλιο πόλεμο" στην περίπτωση που το Εθνικό Μέτωπο κερδίσει μεγαλύτερη εξουσία στις περιφερειακές εκλογές καθώς το επόμενο βήμα θα είναι οι προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Βάλς, πρωτοστατεί στις επιθέσεις κατά της Λεπέν, επιχειρώντας να περιορίσει την δυναμική του κόμματος της, προτρέποντας ακόμη και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να στηρίξουν τους κεντροδεξιούς υποψήφιους για να την εκλεγούν στελέχη του Εθνικού Μετώπου.

Έχουμε φτάσει σε μια ιστορική στιγμή όπου πρέπει η χώρα μας να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Ο ένας είναι αυτός της ακραίας δεξιάς, που οδηγεί στον διχασμό, έναν διχασμό που μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. - Μανουέλ Βάλς

Από την πρώτη ημέρα θητείας της, η Λεπέν επιχειρεί να χτίσει μια βάση τοπικά εκλεγμένων στελεχών οι οποίοι στοχεύουν στην "αποδαιμονοποίηση" του κόμματος και στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ενώ τα περιφερειακά συμβούλια δεν έχουν άμεσες εξουσίες επί της μεταναστευτικής πολιτικής της Γαλλίας, κορυφαίοι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου έχουν δηλώσει ότι θα ενεργήσουν με τον μόνο τρόπο που μπορούν σε αυτό το επίπεδο, βάζοντας τέλος σε τυχόν επιδοτήσεις για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που βοηθούν τους μετανάστες.

"Δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής πλευράς να ξοδεύεται δημόσιο χρήμα για να βοηθήσει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους και τους μετανάστες σε μια περιοχή όπου η ανεργία είναι υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο," δήλωσε η Μαρεσάλ Λεπέν σε συνέντευξη στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Ακόμη είπε ότι θα καταργήσει τις επιδοτήσεις και ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να ενισχύσει τις εξαγωγές για τις γαλλικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο πνεύμα, τα εκλογικά φυλλάδια της θείας της Μαρίν, χλευάζουν την βόρεια περιφέρεια της Γαλλίας για την χρηματοδότηση των σχολείων στην Αφρική, αποκαλώντας την "απίστευτο" παραδείγματα σπατάλης χρημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ