ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ξέσπασμα οργής σε τουλάχιστον 30 πόλεις των ΗΠΑ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ξέσπασμα οργής σε τουλάχιστον 30 πόλεις των ΗΠΑ
AP Photo/John Minchillo

Σε δίνη κοινωνικής οργής βρίσκονται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτ Φλόιντ -σε κοινή θέα- από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, της Μινεσότα. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τιμ Γουόλτς ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση της Εθνοφρουράς για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μονάδες στρατιωτικής αστυνομίας έχουν λάβει εντολή ετοιμότητας σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου Άμυνας στο CNNi

Ο στρατηγός Τζον Γιένσεν επιβεβαίωσε ότι 1.700 στρατιώτες κινούνται προς τη Μινεσότα και ο Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι «ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος» και ότι περιμένει πως οι αποψινές διαδηλώσεις θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

«Εχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε εκεί τον στρατό μας εκεί πολύ γρήγορα», εάν ζητηθεί η βοήθειά του, προειδοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τη σύλληψη του πρώην -πλέον- αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα είχε το γόνατό του στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, η απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελίας να απαγγείλει στον αστυνομικό κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και όχι εκ προθέσεως και εκ προμελέτης, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων.

Η εγγύηση για τον Ντέρεκ Σόβιν ορίσθηκε στις 500.000 δολάρια, ωστόσο δεν είναι σαφές αν παραμένει υπό κράτηση. Το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους των φυλακισμένων της κομητείας του Χένεπιν. Εάν καταδικασθεί, προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης.

Ωστόσο το Σάββατο, ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, δήλωσε ότι το κατηγορητήριο για τον Σόβιν «είναι μόνο η αρχή της νομικής διαδικασίας».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των επεισοδίων. Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα του κυβερνήτη της Μινεσότα για συνδρομή του στρατού προς την Εθνοφρουρά της πολιτείας.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι «εξωτερικά ακραία στοιχεία και ταραξίες» έχουν οικειοποιηθεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις των ΗΠΑ. «Ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα να διασχίζει κανείς τα σύνορα των πολιτειών ή να χρησιμοποιεί διαπολιτειακές υποδομές για να υποκινεί ή να συμμετέχει σε βίαιες εξεγέρσεις και θα εφαρμόσουμε τους σχετικούς νόμους», προειδοποίησε.

Διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 30 πόλεις των ΗΠΑ

Από την Μινεάπολη μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Παρασκευή καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη...Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης της Μινεσότα, προσθέτοντας:

«Ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολη».

Συγκρούσεις και συλλήψεις

Το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων έγιναν 400 – 500 συλλήψεις στο Λος Άντζελες, δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες, Τζος Ρούμπενσταϊν. Ο ακριβής αριθμός των συλλήψεων εξακολουθεί να συμπληρώνεται όπως και ο αριθμός των τραυματισμένων πολιτών και αστυνομικών, ανέφερε ο Ρούμπενσταϊν.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης, έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις στον απόηχο των διαδηλώσεων για το θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότερα από 40 οχήματα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης έγιναν αντικείμενο βανδαλισμών, ενώ πάνω από 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά. Από τους συλληφθέντες, περισσότεροι από 40 άτομα ήταν από τα προάστια, συμπεριλαμβανομένου του Λονγκ Άιλαντ. Η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων κλήθηκαν να εμφανιστούν στο Τμήμα ή παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο και αφέθηκαν ελεύθεροι, ανέφερε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε γίνει νωρίτερα από το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, δεν υπήρξε κανείς σοβαρά τραυματισμένος πολίτης ή αστυνομικός

Στο Χιούστον σχεδόν 200 άτομα συνελήφθησαν και κατά των περισσότερων θα ασκηθεί ποινική δίωξη για παράνομη κατάληψη οδοστρώματος, ανέφερε η αστυνομία.

Στην Ατλάντα, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένας διαδηλωτής που έχει τραυματιστεί από πυροβολισμούς νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Η Μπέρνις Κινγκ, η μικρότερη κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία προς το κοινοβούλιο της πολιτείας και απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο. Η διαδήλωση έγινε βίαιη όταν φωτιές άναψαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του CNNi και τζάμια έσπασαν στο λόμπι του κτιρίου. Πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ τους και τουλάχιστον ένα περιπολικό, κάηκαν.

cnn atlanta


Πηγή: AP Photo/Brynn Anderson

Τραμπ: «Σκυλιά και όπλα» στους διαδηλωτές αν παραβίαζαν τον φράκτη του Λευκού Οίκου

Τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει έφτασαν μέχρι και έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Η επίσημη κατοικία του Αμερικανού προέδρου έκλεισε προσωρινά, αφού έφτασαν διαδηλωτές και σήκωσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», απαιτώντας «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ».

«Τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει ποτέ δει» θα είχαν υποδεχθεί τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν έξω από τον Λευκό Οίκο εάν είχαν παραβιάσει τον φράκτη, δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μία σειρά από tweets του, ο Τραμπ φάνηκε επίσης να καλεί τους υποστηρικές του να διαδηλώσουν το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας: «ΑΠΟΨΕ, ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΥΚΤΑ MAGA ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ;;» (MAGA εκ του «Make America Great Agai»!).

Ο Τραμπ επαίνεσε τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη του Λευκού Οίκου: «Και πολύ πρώτοι. Ήμουν μέσα, παρακολουθούσα κάθε κίνηση και δε θα μπορούσα να έχω αισθανθεί πιο ασφαλής» ανέφερε.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τη δήμαρχο της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ (μαύρη και Δημοκρατική) ότι αρνήθηκε να στείλει αστυνομία για να βοηθήσει τη Μυστική Υπηρεσία του Λευκού Οίκου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αστυνομική δύναμη της πόλης Ουάσινγκτον είχε αναπτυχθεί στον χώρο και βοήθησε στον έλεγχο της δεύτερης συγκέντρωσης έξω από τον Λευκό Οίκο.

Δύο νεκροί τις τελευταίες ώρες

Μετά το θάνατο ενός 19χρονου στο Ντιτρόιτ, η αστυνομία του Όκλαντ στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως νεκρός είναι ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός, μέλος υπηρεσίας που υπάγεται Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) των ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, δύο άνδρες της εν λόγω υπηρεσίας δέχτηκαν πυρά αργά το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για τον Τζόρτζ Φλόιντ στην Καλιφόρνια και ένας εξ αυτών κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ