ΚΟΣΜΟΣ

«Τώρα μπορώ να αναπνεύσω»: Νέες διαδηλώσεις μετά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Τζορτζ Φλόιντ

«Τώρα μπορώ να αναπνεύσω»: Νέες διαδηλώσεις μετά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Τζορτζ Φλόιντ
AP Photo/Bebeto Matthews

Το «τελευταίο αντίο» στον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ, είπαν οι δικοί του άνθρωποι στην Μινεάπολη το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση

Την ώρα που οι τρεις από τους τέσσερις πρώην αστυνομικούς που ευθύνονται για τον θάνατό του έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο δικαστήριο, οι συγγενείς και οι φίλοι του Φλόιντ συγκεντρώνονταν στο North Central University, σε μια συγκινητική τελετή.

Κατά τη διάρκειά της, οι παριστάμενοι γονάτισαν και έκλαψαν, προσευχήθηκαν και τήρησαν σιωπή για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, με το μήνυμα: «Τώρα μπορώ να αναπνεύσω».

Ανάμεσα στους παρισταμένους εκτός από την οικογένεια ήταν διασημότητες, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων και πολιτικοί.

Οι παριστάμενοι φορούσαν μάσκες και απέφυγαν τις αγκαλιές και τις χειραψίες λόγω του κορωνοϊού, προτιμώντας τους χαιρετισμούς με τον αγκώνα μπροστά στο χρυσό φέρετρο.

Τον σκότωσε η πανδημία του ρατσισμού

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Μπεν Κραμπ, ωστόσο, δεν ήταν ο κορωνοϊός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ, αλλά «η πανδημία του ρατσισμού και των διακρίσεων».

Ο αδελφός του Φλόιντ και άλλα μέλη της οικογένειας μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους ιστορίες χαρούμενων ημερών, με χορό, ποδόσφαιρο, μαγειρική και οικογενειακών συναθροίσεων ενώ αποκάλυψαν το παρατσούκλι του αγαθού, όπως είπαν γίγαντα:«Ο μεγάλος Τζορτζ».

«Ήταν κάτι σαν στρατηγός», είπε ο αδελφός του, Φιλονάις Φλόιντ. «Κάθε μέρα έβγαινε έξω και υπήρχε ένα πλήθος ανθρώπων που τον περίμεναν στην ουρά να τον χαιρετήσουν… Ήταν δυνατός. Ήξερε να μιλάει… Όλοι αγαπούσαν τον Τζορτζ».

Μετά την επιμνημόσυνη τελετή ακολούθησαν νέες μαζικές διαδηλώσεις για 10η συνεχή ημέρα τόσο στη Μινεάπολη, όσο και σε πολλές ακόμη πόλεις όπως την Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες και το Μανχάταν.

Στη Νέα Υόρκη, οι αστυνομικοί συνέλαβαν αρκετούς πολίτες, οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Στο Μπάφαλο, δύο αστυνομικοί ωστόσο απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους όταν, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, έσπρωξαν ηλικιωμένο άνδρα με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στο οδόστρωμα. Ο 75χρονος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση, αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Στο Λος Άντζελες το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας ήρθη μετά από πέντε ημέρες και εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά.

Εγγύηση 1 εκατ. δολάρια

Εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων όρισε την Πέμπτη το δικαστήριο για τους τρεις -πρώην πλέον- αστυνομικούς της Μινεάπολης οι οποίοι κατηγορούνται για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία πυροδότησε κοινωνική οργή στις ΗΠΑ.

Η εγγύησή τους θα μπορούσε να μειωθεί στις 750.000 δολάρια εάν συμφωνούσαν σε συγκεκριμένους όρους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας προσωπικών πυροβόλων όπλων.

Oι Του Θάο, Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Λέιν βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κιθ Έλισον, απέγγειλε κατά των τριών αστυνομικών κατηγορίες και συναυτουρία, συνέργεια και υποκίνηση σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ