ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια

Γαλλία: Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια
(AP Photo/Daniel Cole)

Ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι σήμερα τρεις ανθρώπους στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας στη Γαλλία, είναι ένας Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών, ο οποίος έφτασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Δικαστικές πηγές, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανέφεραν πως η ταυτότητα του δράστη δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με μια τοπική πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ονομάζεται Μπραχίμ Αουισάουι. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια άλλη πηγή με γνώση της έρευνας.

Έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Λαμπεντούζα όπου τέθηκε σε καραντίνα από τις ιταλικές αρχές, προτού κληθεί να εγκαταλείψει την ιταλική επικράτεια και αφεθεί ελεύθερος, αναφέρθηκε από μια τοπική πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Βρισκόταν στη Γαλλία από τις αρχές Οκτωβρίου.

Δεν είχε καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου στη Γαλλία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή με γνώσης της υπόθεσης, οι ερευνητές έχουν στη διάθεσή τους ένα έγγραφο του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού με το όνομα Μπραχίμ Αουισάουι.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψής του:

Μακρόν: Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση

«Ανυποχώρητος» δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις σημερινές φονικές επιθέσεις κατά Γάλλων, οι οποίες είχαν «άρωμα τρομοκρατίας».

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε ο Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια, με τρεις νεκρούς.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

Μήνυμα ειρήνης του Γάλλου ΥΠΕΞ στον μουσουλμανικό κόσμο

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έστειλε σήμερα ένα «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι «η χώρα της ανοχής» και όχι «της περιφρόνησης ή της απόρριψης».

«Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Στο στόχαστρο φανατικών η Γαλλία: Τρεις αιματηρές επιθέσεις

Έντρομη παρακολουθεί η κοινή γνώμη στη Γαλλία αλλά και στον πλανήτη τις φονικές επιθέσεις κατά Γάλλων, με «άρωμα τρομοκρατίας».

Η πρώτη σημειώθηκε στις 9 το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας όταν ένας άνδρας εισέβαλε με μαχαίρι στη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της πόλης και άρχισε να επιτίθεται αδιακρίτως.

Ως αποτέλεσμα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, μια αποκεφαλισμένη γυναίκα εντοπίστηκε εντός του ναού.

Ο δράστης συνελήφθη, τραυματισμένος κι αυτός από τα πυρά των αστυνομικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, δεν σταμάτησε να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ» ακόμη κι όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος υπό αστυνομική κράτηση.

Επιθέσεις σε Αβινιόν και Σαουδική Αραβία

Δύο ώρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνομικών στην πόλη Αβινιόν φωνάζοντας στα αραβικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» για να τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, ένας άνδρας επιτίθετο στο γαλλικό προξενείο της χώρας κατά φρουρού με αιχμηρό αντικείμενο. Ο φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ο δράστης συνελήφθη και κρατείται.

Τα τρία ξεχωριστά περιστατικά έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, γεγονός που εγείρει έντονη ανησυχία αν πρόκειται για τυχαίες επιθέσεις φανατικών ή συντονισμένες ενέργειες:

  • Τα δύο έγιναν σε πόλεις της Γαλλία και το τρίτο σε γαλλικό προξενείο, το οποίο θεωρείται γαλλικό έδαφος
  • Έγιναν την ίδια μέρα και με διαφορά λίγων λεπτών
  • Κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε μαχαίρι
  • Τουλάχιστον στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ο δράστης ακούστηκε να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ»

Οι επιθέσεις έθεσαν σε ύψιστη ετοιμότητα τις γαλλικές Αρχές, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Καστέξ να ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στης χώρας στο υψηλότερο δυνατό, εκείνο της «έκτακτης ανάγκης από τρομοκρατική επίθεση».

Ομόθυμη καταδίκη

Τη θλίψη τους για τα αιματηρά περιστατικά που συγκλονίζουν από το πρωί της Πέμπτης τη Γαλλία εκφράζουν, ο ένας μετά τον άλλο, ηγέτες κρατών, πνευματικοί ηγέτες και οργανώσεις, τονίζοντας την ανάγκη η μάχη κατά της τρομοκρατίας να μην μετατραπεί σε μάχη μεταξύ των θρησκειών.

Τη φονική επίθεση καταδίκασε ο Πάπας Φραγκίσκος, υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν είναι «ποτέ αποδεκτή», ενώ πρόσθεσε ότι προσεύχεται για τα θύματα.

«Η σημερινή επίθεση έχει σπείρει το θάνατο σε έναν τόπο αγάπης και παρηγοριάς. Ο Πάπας έχει επίγνωση της κατάστασης και βρίσκεται κοντά στην πενθούσα καθολική κοινότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Μάττο Μπρούνι.

Την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε άμεσα και το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια. Ως ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, καλώ τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλες τους εορτασμούς για την Επέτειο γέννησης του Μωάμεθ».

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο Twitter:

«Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε:

«Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Ηγέτες κρατών εξέφρασαν, ο ένας μετά τον άλλο, την αλληλεγγύη τους στον γαλλικό λαό:

Αλληλέγγυος με τη Γαλλία εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας τον «αποτροπιασμό» του για τα νέα από τη Νίκαια. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους, και το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται σταθερά με τη Γαλλία ενάντια στην τρομοκρατία και τη μισαλλοδοξία», ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter o πρωθυπουργός.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Γαλλία, προσθέτοντας πως «λυπάται βαθιά για τις φρικτές δολοφονίες στην εκκλησία της Νίκαιας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του γαλλικού έθνους».

Μέσω τηλεγραφήματος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Γάλλο πρόεδρο ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση στη Νίκαια ως ένα «κυνικό και σκληρό έγκλημα μέσα σε μία εκκλησία».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε, επίσης μέσω Twitter, ότι στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας μετά την «απεχθή» επίθεση, ενώ τόνισε ότι ο γαλλικός λαός δεν «είναι μόνος του στη μάχη κατά του εξτρεμισμού».

Την συμπάθειά του προς τον γαλλικό λαό εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Αλλά και η Τουρκία καταδίκασε έντονα την «άγρια», όπως την χαρακτηρίζει, επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια και εκφράζει την αλληλεγγύη της στη Γαλλία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι -τουλάχιστον προσώρας.

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (...) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κανένας λόγος δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ή να δικαιολογήσει τη δολοφονία κάποιου ή τη βία. Όσοι πραγματοποίησαν αυτήν την άγρια επίθεση σε έναν ιερό χώρο λατρείας δεν μοιράζονται σαφώς θρησκευτικές, ανθρώπινες ή ηθικές αξίες», υπογραμμίζει η Άγκυρα.

«Ξύπνησε» ο εφιάλτης της τρομοκρατίας

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας «ξύπνησε» και πάλι στη Γαλλία πριν από περίπου δύο εβδομάδες όταν φανατικός ισλαμιστής αποκεφάλισε έναν καθηγητή Ιστορίας επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ σε εφήβους μαθητές του κατά τη διάρκεια του μαθήματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο άτυχος καθηγητής, Σαμουέλ Πατί, είχε δεχτεί απειλές από ισλαμιστές γονείς μαθητών.

Η ισλαμιστική θρησκεία δεν επιτρέπει καμία απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ, κάτι που θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα.

Ωστόσο μετά το περιστατικό με τον καθηγητή ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη απεικόνηση των επίμαχων σκίτσων που είχαν δημοσιευτεί από το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτήρια ως απόδοση τιμής για τον θάνατο του άτυχου καθηγητή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μαζικές απελάσεις ισλαμιστών ενώ έκλεισε μια σειρά συλλόγων οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση» των νέων.

Όλα τα παραπάνω πυροδότησαν νέα ένταση με τις μουσουλμανικές οργανώσεις να διαμαρτύρονται και σε πολλές χώρες να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν

Μεταξύ των πιο οργισμένων αντιδράεων ήταν εκείνη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιτέθηκε -εκ νέου- κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.

Προ ολίγων ημερών, ο Ερντογάν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στη σύνοδο των μουφτήδων και των επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών θρησκευτικών υποθέσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι η χρήση όρων όπως γαλλικό Ισλάμ ή ευρωπαϊκό Ισλάμ αποσκοπέι στην αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, δείχνοντας ως κύριο υπέυθυνο για την «αναμέτρηση» αυτή τον Γάλλο πρόεδρο.

Η γαλλική προεδρία είχε καταγγείλει αυτές τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ως «απαράδεκτες».

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ