ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ξεκινά ξανά η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά και απάτη

Ισραήλ: Ξεκινά ξανά η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά και απάτη
AP Photo/Ariel Schalit

Σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έφτασε το πρωί ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την επανάληψη της δίκης του με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της απάτης και της παραβίασης εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις, κατηγορίες που αρνείται.

Η δίκη επαναλαμβάνεται σήμερα με την κατάθεση των πρώτων μαρτύρων, ενώ παράλληλα ξεκινούν και οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για τον ορισμό του υποψηφίου που θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Οι δικαστές είχαν καλέσει τον 71χρονο Νετανιάχου στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την εναρκτήρια αγόρευση της εισαγγελίας, ένα νέο στάδιο στην πρώτη δίκη στην Ιστορία του Ισραήλ εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Η δίκη του επί 15 χρόνια πρωθυπουργού της χώρας έχει καθυστερήσει επανειλημμένα εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και των γενικών εκλογών του περασμένου μήνα, όπου υπήρξε σημείο-κλειδί στην πολιτική αντιπαράθεση.

Κυβερνητικές ασκήσεις επί χάρτου

Την ώρα που ο βασικός εισαγγελέας Λιάτ Μπεν- Άρι θα παρουσιάζει τα επιχειρήματά του κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ρίβλιν θα ξεκινά λίγα χιλιόμετρα μακριά από το δικαστήριο τις διήμερες συζητήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του Νετανιάχου.

Το Λικούντ, του Νετανιάχου, κέρδισε τις περισσότερες έδρες μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου – τις τέταρτες σε λιγότερο από δύο χρόνια-- 30 σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ.

Όμως αυτές οι έδρες σε συνδυασμό με όσες κέρδισαν οι φυσικοί του σύμμαχοι δεν του διασφαλίζουν τις 61 που χρειάζεται για να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση. Απέναντί του πολλά κόμματα έχουν αποφασίσει να βάλουν τέλος στα 12 συνεχή χρόνια εξουσίας του.

Καθώς η αντίπαλη πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε κοινό επικεφαλής, ο Νετανιάχου ίσως να λάβει τις περισσότερες ψήφους, με τη στήριξη 16 βουλευτών από τα υπερορθόδοξα κόμματα, και έξι του ακροδεξιού Θρησκευτικός Σιωνισμός.

Συνήθως ο πρόεδρος του Ισραήλ ζητεί από τον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους να ξεκινήσει τη διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε 28 ημέρες, χρονικό διάστημα που μπορεί να παραταθεί κατά 14 ημέρες.

Όμως ο Ρίβλιν άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των εδρών ενδέχεται να μην είναι ο μόνος παράγοντας που θα λάβει υπόψη του και ότι θα ορίσει την Τετάρτη έναν βουλευτή ικανό να σχηματίσει μια κυβέρνηση «η οποία θα μπορεί να ξεπεράσει τη διχόνοια (…) και θα ανοικοδομήσει την κοινωνία».

Ασυνήθιστοι συνασπισμοί

Ίσως να χρειαστούν «ασυνήθιστοι συνασπισμοί» για να βγει το Ισραήλ από το αδιέξοδο, επεσήμανε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Με δεδομένη την αντιπαράθεση μεταξύ Νετανιάχου και Ρίβλιν, το Λικούντ ερμήνευσε αυτές τις δηλώσεις ως ένδειξη έμμεσης στήριξης στους αντι- Νετανιάχου.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ και το κόμμα του Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) έχουν κερδίσει 17 έδρες. Όμως θα χρειαστεί να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Γκίντεον Σάαρ, πρώην συντηρητικό υπουργό του Νετανιάχου, και τον Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς και πρώην σύμμαχο του πρωθυπουργού, αλλά και άλλα κεντρώα και αριστερά κόμματα για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης είτε από τον Νετανιάχου είτε από τους αντιπάλους του μοιάζει αδύνατος χωρίς τη στήριξη του ισλαμιστικού κόμματος Raam του Μανσούρ Αμπάς, το οποίο κέρδισε τέσσερις έδρες και δηλώνει έτοιμο να συζητήσει και με τις δύο πλευρές.

Όμως ο Θρησκευτικός Σιωνισμός έχει αποκλείσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το Raam, περιπλέκοντας την κατάσταση για τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Αν καμία από τις δύο πλευρές δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές, παρατείνοντας την πολίτικη κρίση στο Ισραήλ.

Προς το παρόν η δίκη του δεν απειλεί τις φιλοδοξίες του Νετανιάχου, καθώς δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί παρά μόνο σε περίπτωση οριστικής καταδίκης του και αφού έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ