ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισχυρή προειδοποίηση απο τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%

Ιράν: Ισχυρή προειδοποίηση απο τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%
AP

Προειδοποίηση προς την Τεχεράνη απο τις ευρωπαϊκές δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πιο συγκεκριμένα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία την Τετάρτη προειδοποίησαν το Ιράν πως πως η απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Την Πέμπτη αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα σε διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βιέννη. Ωστόσο σε μια κοινή δήλωση η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν πως η απόφαση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60% δεν βασίζεται σε αξιόπιστους πολιτικούς λόγους και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

«Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται την ώρα που οι συμμετέχοντες στο JCPoA [Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης - η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν] και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις, με σκοπό να εξευρεθεί ταχεία, διπλωματική λύση προκειμένου να αναζωογονηθεί και να αποκατασταθείη JCPoA", ανέφεραν οι τρεις χώρες.

«Η πρόσφατη επικίνδυνη ανακοίνωση του Ιράν αντιτίθεται στο εποικοδομητικό πνεύμα και την καλή πίστη των συνομιλιών αυτών».

Η Τεχεράνη δήλωσε πως οι αποφάσεις της ελήφθησαν αφού το Ισραήλ διενήργησε δολιοφθορά στις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, απορρίπτουμε όλα τα μέτρα κλιμάκωσης από οποιονδήποτε, και καλούμε το Ιράν να μην περιπλέξει περαιτέρω τη διπλωματική διαδικασία», ανέφεραν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν θα ξεκινήσει το εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό καθαρότητας 60%, που είναι και το υψηλότερο που έχει προβλεφθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ιρανός διαπραγματευτής για την πυρηνική ενέργεια, Αμπάς Αραγκτσί.

Σύμφωνα με το Associated Press, η ενέργεια αυτή έρχεται στον απόηχο της επίθεσης που σημειώθηκε εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Νατάνζ.

Η δήλωση του Αραγκτσί που έγινε στο ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ακολούθησε μετά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Mοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ότι η επίθεση στη Νατάνζ ενδέχεται να πλήξει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές στοχεύουν στην ανεύρεση ενός τρόπου, ώστε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία, ο στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός των ενεργειών του Ιράν ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου, με αντάλλαγμα μια «χαλάρωση» των κυρώσεων σε βάρος της χώρας αυτής.

Μέχρι πρότινος, το Ιράν εμπλούτιζε ουράνιο σε ποσοστό καθαρότητας 20%. Αυτό είναι ένα μικρό τεχνικό βήμα για τη δημιουργία όπλων.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Αραγκτσί. Ωστόσο, το αγγλόφωνο τμήμα του ιρανικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Press TV μετέδωσε πως η IAEA ήταν ήδη ενήμερη για την πρωτοβουλία αυτή της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επικαλέστηκε τον Ιρανό διαπραγματευτή, η χώρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία άλλες 1.000 συσκευές φυγοκεντρισμού στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, χωρίς όμως να δίνει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Φεβρουάριο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε απειλήσει ότι η χώρα του θα προχωρούσε σε εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%, εάν αυτό ήταν αναγκαίο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τις πυρηνικές μας δυνατότητες σε συνάρτηση με τις ανάγκες της χώρας», είχε δηλώσει τότε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του προς τον ιρανικό λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ