ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπεία στη Ρώμη: Ρωσικά «αντίποινα» με τη απέλαση Ιταλού διπλωμάτη

Κατασκοπεία στη Ρώμη: Ρωσικά «αντίποινα» με τη απέλαση Ιταλού διπλωμάτη
Το κτήριο της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη AP Photo/Alessandra Tarantino

Με το ίδιο «νόμισμα» απάντησε το Κρεμλίνο στην ιταλική κυβέρνηση με φόντο τις πρώτες απελάσεις ρωσικού διπλωματικού προσωπικού το ιταλικό έδαφος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης -υπό το βάρος σοβαρής υπόθεσης κατασκοπείας στη Ρώμη.

Η Ρωσία απέλασε Ιταλό διπλωμάτη σήμερα, Μ.Δευτέρα, και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την αβάσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση της Ρώμης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο μήνα.

Η Ιταλία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες στα τέλη Μαρτίου κατόπιν της σύλληψης Ιταλού πλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού τη στιγμή που παρέδιδε έναντι αμοιβής μυστικά έγγραφα σε Ρώσο αξιωματικό του στρατού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ναυτικός ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας στη Μόσχα κηρύχθηκε «persona non grata» και πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τον Ιταλό διπλωμάτη.

«Θεωρούμε την απόφαση αβάσιμη και άδικη διότι έρχεται σε αντίποινα ενός νόμιμου μέτρου που έλαβαν οι ιταλικές Αρχές υπερασπιζόμενες τη δική τους ασφάλεια» αναφέρει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία και η Δύση έχουν προχωρήσει εκατέρωθεν σε αρκετές απελάσεις διπλωματών τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω έντασης αναφορικά με την Ουκρανία και την υπόθεση του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν συγκεκριμένα απελάσει 10 διπλωμάτες η καθεμία.

Η Τσεχία από την πλευρά της έχει απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες, που παρουσιάστηκαν ως κατάσκοποι, κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα για ανάμειξη σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα. Η Μόσχα ανταπάντησε απαιτώντας από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει απελάσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία. Η Ρουμανία προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση σήμερα, Μ.Δευτέρα, ύστερα από ανάλογη κίνηση της Σλοβακίας την Πέμπτη και τριών χωρών της Βαλτικής την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης

Και η Πολωνία στο «χορό» απελάσεων διπλωματών μεταξύ Ρωσίας και πρώην ανατολικού μπλοκ

«Πόλεμος» απελάσεων μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας - Άλλους 63 διπλωμάτες «διώχνει» η Πράγα

«Απαντά» η Ρωσία στο «κατηγορώ» για κατασκοπεία απελαύνοντας διπλωμάτες της Βουλγαρίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ