ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έχει δοθεί εντολή για επίθεση, λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

Ουκρανία: Έχει δοθεί εντολή για επίθεση, λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ
H Ρωσία έχει συγκεντρώσει γύρω από την Ουκρανία περίπου το75% των συμβατικών δυνάμεών της, βάσει νεότερης εκτίμησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Russian Defense Ministry Press Service via AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι δόθηκε εντολή σε Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές για επίθεση κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους και τρίτη πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που επικαλούνται το δίκτυο CNNi και η Washington Post. Σε θέσεις μάχης εναντίον της Ουκρανίας εμφανίζεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή το 75% των ρωσικών τακτικών δυνάμεων...

Οι πληροφορίες σχετικά με τις διαταγές σε στρατιωτικούς διοικητές και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών είναι μία από τις πολλές ενδείξεις που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ΗΠΑ για να αξιολογήσουν εάν οι ρωσικές προετοιμασίες έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο μιας πιθανής εισβολής.

Άλλες ενδείξεις, όπως η έναρξη ηλεκτρονικών αντίμετρων και οι εκτεταμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το CNNi.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν, πάντως, ότι οι εν λόγω εντολές μπορεί να ανακληθούν οποιαδήποτε στιγμή ή, ακόμη, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι παραπληροφόρηση με στόχο να παραπλανήσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει λάβει πλέον την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο σκληρό διάγγελμα της περασμένης Παρασκευής και επανέλαβαν εντός του Σαββατοκύριακου τόσο η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, όσο και ο επικεφαλής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το διάγγελμα Μπάιντεν την Παρασκευή φέρεται να στηρίχθηκε σε αυτές τις πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών που ήρθαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες.

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την απόφαση, αλλά έως ότου τα άρματα μάχης κινηθούν και τα αεροπλάνα σηκωθούν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό που διαθέτουμε για να διαπιστώσουμε η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον πρόεδρο Πούτιν» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε νωρίτερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι θα παραμείνει τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον και δεν θα μεταβεί στο Ντέλαγουερ ως ήταν προγραμματισμένο.

Σε θέσεις μάχης εναντίον της Ουκρανίας το 75% των ρωσικών τακτικών δυνάμεων

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν, όμως τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στη Λευκορωσία. Στιγμιότυπο από τα γυμνάσια-«πρόβα πολέμου», 19 Φεβρουαρίου 2022AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Στη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη μεταψυχροπολεμικά, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει γύρω από την Ουκρανία περίπου το75% των συμβατικών δυνάμεών της, βάσει της νεότερης εκτίμησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. ΟΒλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος για έναν πόλεμο -που σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν- έχει πλέον αποφασίσει, αν και θα μπορούσε ακόμη να αποφευχθεί...

Στην τεράστια στρατιωτική δύναμη με την οποία βρίσκεται περικυκλωμένη η πρώην σοβιετική δημοκρατία περιλαμβάνονται 160 τάγματα ρωσικών τακτικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων από την Ουκρανία, βάσει δηλώσεων αξιωματούχου με πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες που επικαλείται το CNNi.

Αν και αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 75% των κύριων μάχιμων μονάδων της Ρωσίας, είναι μικρότερος από το ήμισυ του συνόλου των στρατευμάτων του ρωσικού στρατού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει κάνει λόγο για δύναμη 150.000 στρατιωτών που απειλεί την Ουκρανία, και η οποία φθάνει τους 190.000 εάν συνυπολογιστούν οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς. Κατά τον Μπάιντεν, ο Πούτιν έχει λάβει την απόφασή του -και πρόκειται για έναν «πόλεμο επιλογής», και όχι αναγκαιότητας.

Περίπου 35 από τα 50 γνωστά τάγματα αεράμυνας έχουν αναπτυχθεί εναντίον της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι περίπου 500 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη βρίσκονται εντός εμβέλειας της Ουκρανίας, καθώς και 50 μεσαία και βαρέα βομβαρδιστικά.

Η ρωσική υπεροχή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έναντι των ουκρανικών είναι σαφώς συντριπτική.

Επιβεβαιώνονται, παράλληλα, τους σχετικούς φόβους της Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα διατηρήσει στο έδαφος της Λευκορωσίας δύναμη άνω των 30.000 στρατιωτών και μετά τη λήξη των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων.

Παρά τις διαρκείς διαβεβαίωσεις εκ μέρους Μόσχας και Μινσκ ότι οι ασκήσεις θα ολοκληρώνονταν βάσει του προγραμματισμού σήμερα, Κυριακή, και οι στρατιώτες θα αποσύρονταν, το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ασκήσεις παρατείνονται επικαλούμενο την «ένταση» στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ρωσικής δύναμης στην επικράτεια της Λευκορωσίας από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, η οποία -αν δεν εμπλακεί τώρα σε πιθανή ρωσική εισβολή- εκτιμάται πως μπορεί να μετεξελιχθεί σε μόνιμη παρουσία και εξίσου μόνιμη απειλή για το Κίεβο.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Στο πλαίσιο των ασκήσεων «Allied Resolve» -που κατά το ΝΑΤΟ αποτελούν επί της ουσίας προκάλυμμα για την πρετοιμασία εισβολής, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας- έχουν αναπτυχθεί ορισμένες από τις πλέον προηγμένες και σύγχρονα εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις σε εννέα διαφορετικές βάσεις και στρατιωτικά αεροδρόμια στη Λευκορωσία, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Περιλαμβάνουν ειδικές δυνάμεις και αερομεταφερόμενες μονάδες, μαζί με αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και εκατοντάδες αεροσκάφη, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα. Ορισμένα σταθμεύουν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Η σχετική ανακοίνωση περί παράτασης των «ασκήσεων» ήλθε δε την επομένη της ρωσικής επίδειξης στρατηγικής ισχύος, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιβλέπει από κοινoύ με τον σύμμαχό του και διεθνή παρία, Αλεξάντερ Λουκασένκο, από το κέντρο επιχειρήσεων του Κρεμλίνου στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Μπλίνκεν: Ο Πούτιν ακολουθεί το σενάριο κατά γράμμα

302185/

«Όπως έχουμε ήδη περιγράψει, φαίνεται πως συμβαίνουν όλα όσα οδηγούν προς την πραγματική εισβολή» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος τόσο στο σκηνικό έντασης στο Ντοναμπάς, όσο και στην παράταση της παραμονής των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πλέον πιθανή ανά πάσα στιγμή τη ρωσική εισβολή, εντούτοις επισήμανε πως η διπλωματία μπορεί ακόμη να αποτρέψει έναν πόλεμο.

Μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του CNNi την Κυριακή, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων στη Λευκορωσία είναι άλλη μία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για εισβολή, έπειτα από επιχειρήσεις προβοκάτσιας αυτή την εβδομάδα στο Ντονέτσκ.

«Τώρα δικαιολογούν τη συνέχιση των 'ασκήσεων' που είχαν πει ότι θα ολοκληρωθούν σήμερα, την επ' αόριστον συνέχιση αυτών των 'ασκήσεων', εντός εισαγωγικών, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία -μία κατάσταση που δημιούργησαν οι ίδιοι υποδαυλίζοντας την ένταση» επισήμανε.

Σημείωσε, εντουτοις, πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να αναζητούν διπλωματική διέξοδο. Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν παραμένει πρόθυμος να συνομιλήσει εκ νέου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ανά πάσα στιγμή, και υπό οποιοδήποτε σχήμα» εάν αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή του πολέμου.

Ο ίδιος ο Μπλίνκεν έχει προγραμματισμένη συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία είπε πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά -εάν εν τω μεταξύ η Ρωσία δεν έχει κινηθεί στρατιωτικά.

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την απόφαση, αλλά έως ότου τα τανκς κινηθούν και τα αεροπλάνα σηκωθούν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό που διαθέτουμε για να δούμε εάν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον πρόεδρο Πούτιν» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δημοσιοποιήσει η Δύση το πακέτο των κυρώσεων με τις οποίες απειλή τη Ρωσία, ο Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως μία τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στη Ρωσία να σχεδιάσει πώς θα αντιδράσει και θα τις αντιμετωπίσει.

«Ο σκοπός των κυρώσεων σε πρώτο βαθμό είναι να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να μπει σε πόλεμο. Μόλις ενεργοποιηθούν, αυτός ο παράγοντας αποτροπής έχει παρέλθει, και μέχρι την τελευταία στιγμή, εφόσον μπορούμε να έχουμε έναν παράγοντα αποτροοπής, θα το κάνουμε» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να μπλοφάρει, ο Μπλίνκεν είπε:

«Υπάρχει πάντα ένα ενδεχόμενο, αλλά κάθε ένδειξη που έχουμε δει, κάθε κίνηση που έχει κάνει, συμβαδίζει με το σχέδιο που παρουσιάσαμε ενώπιον όλου του κόσμου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακολουθεί το σενάριο σχεδόν κατά γράμμα. Όλα όσα βλέπουμε υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε στο χείλος μίας εισβολής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ