ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - ΝΑΤΟ: Η Ρωσία σχεδιάζει πλήρους κλίμακας επίθεση - Νέα εισβολή «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Ουκρανία - ΝΑΤΟ: Η Ρωσία σχεδιάζει πλήρους κλίμακας επίθεση - Νέα εισβολή «βλέπουν» οι ΗΠΑ
Με χρήση του όρου «ειρηνευτικές δυνάμεις» ο Βλαντιμίρ Πούτιν στήνει το «νομικό» και πολιτικό υπόβαθρο για ρωσική στρατιωτική κατοχή σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ AP Photo/Vadim Ghird

Για (νέα) «εισβολή» κάνουν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, κατόπιν της αναγνώρισης της αναξαρτησίας τους εκ μέρους του Κρεμλίνου, ενώ από πλευράς ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζει πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Μόσχα σχεδιάζει «πλήρους κλίμακας» επίθεση. Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα από το Λευκό Οίκο στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Κατόπιν της αρχικής διστακτικότητας στη χρήση του όρου από τον Λευκό Οίκο, η διακυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρεται πλέον τις τελευταίες ώρες σε εισβολή -«κόκκινη γραμμή» για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει προειδοποιήσει πως θα οδηγήσει σε σκληρές αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Θεωρούμε ότι, ναι, αυτή είναι η έναρξη μίας εισβολής, νέας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο Τζον Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, δίνοντας έμφαση στο «νέα», δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ήδη εισβάλει και προσαρτήσει την χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Ο Λευκός Οίκος άρχισε να αναφέρεται στις ρωσικές ενέργειες ως «εισβολή» στη βάση των στοιχείων για την κατάσταση επί του πεδίου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Τις πρώτες ώρες, μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και την εντολή για την ανάπτυξη δυνάμεων, υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής δύναμης», ο Λευκός Οίκος τηρούσε στάση αναμονής για να εκτιμήσει την κατάσταση επί του εδάφους και τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, έως ότου κατέστη σαφές πως πρόκειται για νέα εισβολή, κατά την ίδια κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press.

Από ευρωπαϊκής πλευράς υπήρξαν νωρίτερα δηλώσεις ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς, χωρίς εντούτοις επί του παρόντος να γίνεται λόγος για ευρείας κλίμακας εισβολή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει λάβει και την τυπική έγκριση της ρωσικής Άνω Βουλής για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία που φοβάται και επιχειρεί να αποτρέψει η Δύση.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία σχεδιάζει πλήρους κλίμακας επίθεση

AP Photo/Olivier Matthys

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισήμανε ακριβώς πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως η Ρωσία θα επιχειρήσει πλήρη εισβολή στο ουκρανικό έδαφος -αν και επέμεινε πως υπάρχει ακόμη καιρός προς αποφυγή ενός πολέμου.

«Κάθε ένδειξη που διαθέτουμε είναι ότι η Ρωσία εξακολουθεί να σχεδιάζει πλήρους κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Καλούμε τη Ρωσία να υπαναχωρήσει [...] δεν είναι αργά».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ρωσία έχει ήδη εισβάλει μία φορά στην Ουκρανία το 2014, και έκτοτε παρέμενε στρατιωτικά παρούσα στο Ντονμπάς χωρίς να το αναγνωρίζει.

H Ρωσία διαψεύδει ότι έχει ήδη στείλει στρατό σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής δύναμης» -όρο τον οποίο χρησιμοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεικνύοντας πως στήνει το «νομικό» και πολιτικό υπόβαθρο για ρωσική στρατιωτική κατοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ