Νύχτα αγωνίας στο Κίεβο: Η ρωσική «ομοβροντία», τα γερμανικά όπλα και ο βομβαρδισμός των Ελλήνων
Η φρίκη του πολέμου πλήττει για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο την Ουκρανία, που μετρά ήδη περισσότερους από 200 νεκρούς, ανάμεσά τους και 10 Έλληνες ομογενείς από τα χωριά Μπουγάς και Σαρτανάς. Οι επιθέσεις αυτές καταδικάστηκαν απερίφραστα από την ελληνική κυβέρνηση.
Τον αποτροπιασμό του για τους θανάτους των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο twitter.
«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Κατά τα λοιπά, η εντολή που είχαν λάβει από αργά το απόγευμα του Σαββάτου τα ρωσικά στρατεύματα ήταν συγκεκριμένη: Ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία, ώστε να «πέσει» το Κίεβο. Όμως οι πολίτες της χώρας δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να παραδώσουν τόσο εύκολα τη χώρα τους στα στρατεύματα του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την ίδια στιγμή, τα φώτα στρέφονται στις κυρώσεις που επιβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο η διεθνής κοινότητα στην Ρωσία. Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναμειγνύεται ενεργά σε μια εμπόλεμη κατάσταση που λαμβάνει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η ανάμειξη αυτή εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα: Σε οικονομικό επίπεδο, αφορά στον «στοχευμένο» και «λειτουργικό» περιορισμό του SWIFT έναντι της Ρωσίας, τον οποίο ανακοίνωσε το γερμανικό ΥΠΕΞ το Σάββατο.
Το επίμαχο tweet ανέφερε τα εξής: «Εργαζόμαστε σταθερά για τον περιορισμό της παράπλευρης ζημιάς από την αποσύνδεση από το #SWIFT με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζει τα σωστά άτομα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας στοχευμένος και λειτουργικός περιορισμός του SWIFT».
Σε στρατιωτικό επίπεδο – και αυτό όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές είναι το πιο σημαντικό - το Βερολίνο αποφάσισε να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία σε πολεμοφόδια και στρατιωτικό υλικό και μάλιστα διά στόματος του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σόλτς.
Ειδικότερα, η Καγκελαρία ενέκρινε το βράδυ του Σαββάτου την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία.
«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Twitter.
Ταυτόχρονα, τρία μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν ενισχύσεις για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μάχη της εναντίον της Ρωσίας.
Η Τσεχία δεσμεύτηκε το Σάββατο, να στείλει «αποστολή όπλων στην Ουκρανία» αξίας άνω των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε «τόπο της επιλογής των Ουκρανών».
Εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η «αλλαγή πλεύσης» από την πλευρά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του θα υποστηρίξει πλήρως όλες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Ο Όρμπαν θεωρείτο μέχρι πρότινος ο ισχυρότερος σύμμαχος του Πούτιν στην ΕΕ.
Με δεδομένη, συνεπώς, και τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού, αίρονται, όπως όλα δείχνουν, και τα τελευταία εμπόδια, ώστε οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν ομόφωνα τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT.
Εξάλλου, την Κυριακή (27/02), μέσω τηλεδιάσκεψης οι ΥΠΕΞ της Ευρώπης θα συζητήσουν το νέο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπου θα συζητηθεί και η παράδοση στρατιωτικής βοήθειας.
Μπάιντεν: Ευρώπη και ΝΑΤΟ πιο κοντά από ποτέ μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, δήλωσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς στόχους του, τη στιγμή που η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, είναι να διατηρήσει την ενότητα ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στόχος μου ευθύς εξ' αρχής ήταν να διασφαλίσω πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι ένα ζήτημα που ο Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να πετύχει, ήταν να διασπάσει το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα μεγάλο άνοιγμα για τον ίδιο, για να μπορέσει να περάσει μέσα από αυτό. Κι αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο δημιουργό podcast και σχολιαστή Μπράιαν Τάιλερ Κοέν.
Μπάιντεν: Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία φέρνει Ευρώπη και ΝΑΤΟ πιο κοντά από ποτέ
Γενναία αντίσταση των Ουκρανών έναντι των Ρώσων εισβολέων
Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται να δώσει δυναμική απάντηση έναντι της Ρωσίας, επιδιώκοντας την απομόνωσή της, οι πολίτες της Ουκρανίας βιώνουν το δικό τους Γολγοθά, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον πόλεμο, την καταστροφή και το θάνατο.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, λέει το Κίεβο
Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα δήλωνε κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα της εισβολής στην Ουκρανία ότι η χώρα θα «έπεφτε» πολύ γρήγορα, η γενναία στάση των πολιτών αλλά και των ενόπλων δυνάμεων έχει κατορθώσει να αποκρούσει έναν ρωσικό «περίπατο» εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονιστικό βίντεο με άνδρα που στέκεται μπροστά σε ρωσική αυτοκινητοπομπή
Ωστόσο, το τίμημα της απείθειας του ρωσικού επεκτατισμού είναι ήδη βαρύ. Το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μελιτόπολη και αρκετές ακόμη πόλεις και χωριά βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ανελέητο «σφυροκόπημα» των ρωσικών βομβαρδισμών.
Ουκρανία - BBC: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες από τον βομβαρδισμό της πολυκατοικίας στο Κίεβο
Υπό το πρίσμα αυτό, οι κάτοικοι της χώρας καλούνται να ζήσουν ακόμη μία εφιαλτική νύχτα, καθώς οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν τον αμυντικό κλοιό και μπουν μέσα στο Κίεβο.