ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποφύγαμε πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια – Βομβαρδισμών συνέχεια και νέες διαπραγματεύσεις

ΗΠΑ: Αποφύγαμε πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια – Βομβαρδισμών συνέχεια και νέες διαπραγματεύσεις
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σε πόλεις όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο και η Μαριούπολη. Μάλιστα, στην ουκρανική πρωτεύουσα οι σειρήνες ήχησαν για ακόμα μία φορά τη νύχτα της Παρασκευής. AP Photo/Efrem Lukatsky

Τη στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στη δέκατη ημέρα από την εκκίνησή της, η ανησυχία που προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η φωτιά στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή διπλωματική σκηνή, με φόντο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η αμερικανική πλευρά, διά της αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «παράτολμες κι επικίνδυνες ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας».

«Με τη χάρη του Θεού, ο κόσμος απέτρεψε στο “παρά πέντε” μια πυρηνική καταστροφή χθες το βράδυ. Όλοι περιμέναμε να ανασάνουμε, καθώς παρακολουθούσαμε τη φοβερή εξέλιξη της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε η κυρία Τόμας – Γκρίνφιλντ.

Ωστόσο, τα όσα μεσολάβησαν έως τη δήλωση αυτή, δείχνουν μια «προσεκτική στροφή» της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τα πραγματικά γεγονότα στη Ζαπορίζια.

Είχε προηγηθεί το tweet της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, το οποίο χαρακτήριζε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «πιθανό έγκλημα πολέμου».

Κι ενώ το επίμαχο tweet έκανε ήδη το γύρο του Διαδικτύου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του, λίγη ώρα αργότερα, αποφάσισε να «σβήσει» τα όσα είχε γράψει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας, μάλιστα, όλες τις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας ανά τον κόσμο να μην αναπαράγουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

«Προς όλους: Μην κάνετε retweet το tweet της πρεσβείας στο Κίεβο [που ανέφερε] ότι ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης [στη Ζαπορίζια] είναι πιθανό έγκλημα πολέμου. Εάν το έχετε retweet, σβήστε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στη σχετική οδηγία του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επί της ουσίας, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να «μαζέψει» τα όσα έγραφε η πρεσβεία στο Κίεβο και να φανεί πιο προσεκτική απέναντι στην επίθεση στη Ζαπορίζια.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την φωτιά στο Ζαπορίζια.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σε πόλεις όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο και η Μαριούπολη. Μάλιστα, στην ουκρανική πρωτεύουσα οι σειρήνες ήχησαν για ακόμα μία φορά τη νύχτα της Παρασκευής.

Ουκρανία: Τους 331 φτάνουν οι άμαχοι νεκροί - 19 παιδιά ανάμεσά τους

«Γέφυρα σωτηρίας» για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του πρέσβη, Φραγκίσκου Κωστελλένου, πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας - Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, ενημερώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

O Νίκος Δένδιας, τόνισε πω πως η επιχείρηση «Νόστος 3» ολοκληρώθηκε επιτυχώς» και συγχαίρει όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Παρασκευή, η αυτοκινητοπομπή των Ελλήνων κατάφερε να εφοδιαστεί με καύσιμα στην πόλη Ούμαν.

Τα οχήματα της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται ακόμα σε ουκρανικό έδαφος, συνοδεύονται από τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο με κατεύθυνση τα σύνορα της Μολδαβίας προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στη γειτονική χώρα.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας μαζί με την ελληνική αποστολή, διανυκτέρευσαν στην πόλη Ούμαν, της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, το πρωί της Παρασκευής, 4 Μαρτίου.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Κυβερνητική σύσκεψη για τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

Συνάντηση του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης με εκπροσώπους των ουκρανικών κοινοτήτων

Κομισιόν: Αυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις κοινές δηλώσεις της με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενη στον συντονισμό μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι σχεδιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, «ένα σύνολο κυρώσεων που δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει το τίμημα».

Προ των πυλών ο τρίτος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Όλαφ Σολτς το απόγευμα της Παρασκευής, για πρώτη φορά μετά την ιστορική αλλαγή στάσης του Βερολίνου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, από την πλευρά του, ότι θα υπάρξει τρίτος γύρος συνομιλιών με Ουκρανούς αξιωματούχους αυτό το Σαββατοκύριακο. Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα νέες συνομιλίες.

Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν την Πέμπτη στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή εκκένωση του άμαχου πληθυσμού, κάτι που, για την ώρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν θα γίνουν παραχωρήσεις για την εδαφική ακεραιότητα

Κατά τα λοιπά, η ουκρανική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις συνομιλίες με τη Ρωσία «κατανοεί τα κίνητρα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, δήλωσε o επικεφαλής της και ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μικαίλο Ποντόλιακ, προσθέτοντας ότι ενώ η ουκρανική πλευρά γνωρίζει «πού θέλει να πάει [η Ρωσία]», δεν θα γίνουν παραχωρήσεις για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή - αν ήταν εύκολο, δεν θα επιτίθεντο στην Ουκρανία - αλλά η θέση του Ουκρανού Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι επίσης σκληρή. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά γίνονται», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

G7: Δεν αναγνωρίζουμε εδάφη που κατέκτησε η Ρωσία

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω «σκληρές κυρώσεις» για την εισβολή της στην Ουκρανία και τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν εδάφη που κατέκτησε κατά την εισβολή.

Επιγραμματικά τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης:

  • Η G7 δεν αναγνωρίζει αλλαγές στα σύνορα και στα εδάφη της Ουκρανίας τα οποία προκλήθηκαν από την ρωσική εισβολή.
  • Οι κυρώσεις κατά της Ρωσία θα συνεχιστούν
  • Οι χώρες της G7 θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της ρωσικής προπαγάνδας.
  • Η ανακοίνωση για τη δημιουργία διαδρόμων εντός της Ουκρανίας για τον άμαχο πληθυσμό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

«Μαύρο» σε Facebook, twitter και YouTube στην ρωσική επικράτεια με εντολή Κρεμλίνου

Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook , το twitter και το YouTube εντός της χώρας, υποστηρίζοντας ότι τα δίκτυα έχουν εμπλακεί σε «διακρίσεις κατά των ρωσικών ειδησεογραφικών μέσων», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το BBC ανέστειλε την λειτουργία του στη Ρωσία

Το BBC ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους δημοσιογράφους του από τη Ρωσία και ότι ανέστειλε προσωρινά τις ειδησεογραφικές δραστηριότητές του εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έπειτα από τη νέα νομοθεσία που υιοθέτησαν οι ρωσικές αρχές.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους εκθέσουμε στον κίνδυνο ποινικής δίωξης απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι σε ανακοίνωσή του.

«Θα ήθελα να επαινέσω όλους αυτούς, για τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και τον επαγγελματισμό τους», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο σήμερα, Παρασκευή, που τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας με έως και 15 χρόνια φυλάκιση. Ήδη ο νόμος επικρίνεται ως κίνηση του Κρεμλίνου να ποινικοποιήσει κάθε εσωτερική αντιπολίτευση και την ανεξαρτησία του Τύπου, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Ο νόμος τίθεται σει ισχύ από το Σάββατο, και θα μπορούσε να συνιστά ποινικό αδίκημα να αποκαλείται η ρωσική εισβολή «πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα μέσα ενημέρωσης, καθώς η επίσημη γραμμή της Μόσχας υποστηρίζει πως πρόκειται για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Διαβάστε εδώ πώς κάλυψε το CNN Greece για 9η ημέρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε μορφή liveblog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ