ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - FT: Ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Πόλεμος Ουκρανία - FT: Ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας
AP Photo/Pavel Dorogoy

Ουκρανία και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο πάνω σε ένα «προσχέδιο» ειρηνευτικής συμφωνίας 15 σημείων, στο οποίο περιλαμβάνεται η κατάπαυση πυρός και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρία άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν εκτεταμμένα για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, σύμφωνα με τους FT.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια —και η αποδοχή τους από τη Μόσχα— θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβαν Ρωσία και φιλορωσικές δυνάμεις το 2014.

Παρόλο που Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι για το κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πλήρως αφοσιωμένος στην επίτευξη της ειρήνης. Κι αυτό διότι το Κίεβο δεν αποκλείει ότι η Μόσχα ενδεχομένως να κερδίζει χρόνο προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Μιλώντας νωρίτερα σε αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε αμετακίνητος σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή, διαβεβαιώνοντας ότι «η Μόσχα θα επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης, η οποία προχωρά βάσει σχεδίου».

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η Ουκρανία να γίνει προπύργιο επιθετικών ενεργειών εναντίον της χώρας μας» είπε και, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε το «φιλοναζιστικό καθεστώς» του Κιέβου για σχέδια απόκτησης όπλων μαζικής καταστροφής με στόχο τη Ρωσία.

Ο Μικαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροωσπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας σε κάθε περίπτωση» — συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και τα εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με το προσχέδιο, καλείται να διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, να δεσμευθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα, Τετάρτη, ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.

«Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπάρχει πλέον αποτελεσματικό σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μόλις ξεκίνησε ένας σοβαρός πόλεμος στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ γρήγορα έθεσε εαυτόν εκτός», είπε ο Ποντόλιακ.

«Προτείνουμε ένα ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά κατιχυρωμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στη σύγκρουση από την πλευρά της Ουκρανίας, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Υποβάθμισε επίσης τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη αποκλείεται από την ουκρανική νομοθεσία.

Δύο από τα άτομα που επικαλούνται οι FT, δήλωσαν ότι το προσχέδιο περιελάμβανε επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση και της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην Ουκρανία από τη «γενοκτονία» που διαπράττουν οι «νεοναζί».

Ο Ποντόλιακ είπε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών ζητημάτων, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ