ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σημείο καμπής στις συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σημείο καμπής στις συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας
H επίθεση κατά του κυβερνητικού κτηρίου στο Μικολάιβ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν AP Photo/Petros Giannakouris

Τα ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα και οι ουκρανικές αντεπιθέσεις συνεχίστηκαν σχεδόν στο σύνολο της Ουκρανίας παρά το γεγονός ότι κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Μόσχας - Κιέβου, στην Κωνσταντινούπολη σήμερα υπήρξαν βήματα προόδου και ανακοινώσεις περί αποκλιμάκωσης των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τέθηκε το μέλλον της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς -κάτι που δεν είχε γίνει αποδεκτό προηγούμενα από τους Ουκρανούς- καθώς επίσης η πρόταση του Κιέβου περί ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας έναντι εγγυήσεων ασφαλείας από μια σειρά τρίτων χωρών. Από την πλευρά της Ρωσίας ανακοινώθηκε δραστική μείωση επιχειρήσεων στα περίχωρα του Κιέβου και στο Τσερνίχιβ, ενώ αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες αυτές, οι πυραυλικές επιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου συνεχίστηκαν το βράδυ της Τρίτης.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν δήλωσε ότι η ανακοίνωση για αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις συνομιλίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ο Φόμιν υποστήριξε ότι υπήρξε πρόοδος, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία συμφωνίας για την ουδετερότητα και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στρέφονται σε πρακτικά ζητήματα».

Η εξαγγελία της Μόσχας, που παρουσιάζεται ως βήμα καλής θέλησης, έρχεται καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις της παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό στασιμότητα, ως αποτέλεσμα της σκληρότερης ουκρανικής αντίστασης από την αναμενόμενη και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων.

Πάντως, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση της Ρωσίας για μερική αποκλιμάκωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.

«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η φιλοδοξία μας, σταδιακά να καταλήξουμε σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σε αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετά το πέρας των συνομιλιών.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε μια «μερική απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι δήλωσε στο CNNi ότι «δεν έχουμε δει τίποτα που να επιβεβαιώνει» πως η Ρωσία αποσύρει σημαντικές δυνάμεις από το Κίεβο, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι ρωσικές επιχειρήσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν σταματήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αμφισβήτησε τη δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει τις εχθροπραξίες.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και υπάρχει αυτό που πράττει η Ρωσία. Είμαστε επικεντρωμένοι στο τελευταίο. Και αυτό που πράττει η Ρωσία είναι η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα κατά της Ουκρανίας και του λαού της, κι αυτό συνεχίζεται όσο μιλάμε» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει «σημάδια πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία για την ειρήνευση στην Ουκρανία, σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι ρωσικές δυνάμεις μάλλον «αλλάζουν θέση παρά αποσύρονται» από τα περίχωρα του Κιέβου.

Το ουκρανικό πλαίσιο για το προσχέδιο συμφωνίας

Η ουκρανική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο του προσχεδίου της ειρηνευτικής συμφωνίας βάσει της οποίας η Ουκρανία θα παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά την ασφάλειά της θα εγγυώνται τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Τουρκίας, Κίνας και Πολωνίας με ρήτρα συλλογικής άμυνας παρόμοιο με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ - «μια επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων».

Το Κίεβο προτείνει επίσης μια 15ετή περίοδο διμερών συνομιλιών για το καθεστώς της Κριμαίας -που προσάρτησε η Ρωσία το 2014- κατά την Ρωσία και Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

Όπως τόνισε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ, η ουκρανική πλευρά προτείνει κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, Ρωσία και Ουκρανία να μην χρησιμοποιούν στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία.

Ο Ποντόλιακ σημείωσε ότι η Κριμαία υπόκειται σε ξεχωριστό μέρος των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Ουκρανία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία, ενώ το Κίεβο «έχει ήδη μιλήσει με τις εγγυήτριες χώρες».

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti -επικαλούμενο τη ρωσική αντιπροσωπεία- έκανε λόγο για πιθανότητα συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι ταυτόχρονα με τη μονογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης από τους υπουργούς Εξωτερικών και των δύο χωρών.

Ζελένσκι: Θετικά σημάδια από τις διαπραγματεύσεις - Επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Μόσχας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «θετικά» σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν έχει λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και πως η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν

Στον απόηχο της διαπραγμάτευσης Κιέβου - Μόσχας, σημειώθηκε επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής αποστολής για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης κατά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, αλλά «δεν υφίστανται οι συνθήκες σε αυτό το στάδιο», δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να επιτευχθεί η ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη.

Η θέση της Ρωσίας για μια ανθρωπιστική επιχείρηση για τη Μαριούπολη παραμένει σκληρή, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι θα το σκεφτεί.

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την απόφαση της Ρωσίας να ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ