ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εξετάζονται αναφορές για χημικά όπλα με τις μάχες να επικεντρώνονται στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Εξετάζονται αναφορές για χημικά όπλα με τις μάχες να επικεντρώνονται στη Μαριούπολη
Η μάχη στη Μαριούπολη επικεντρώνεται γύρω από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας χάλυβα Azovstal AP Photo/Mstyslav Chernov

Τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζουν να εγκαταλείπουν οι άμαχοι εν όψει της αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης, την ώρα που το Κίεβο αποκάλυψε ότι ελέγχει αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να κάνουν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η μάχη στη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, επικεντρώνεται τώρα γύρω από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας χάλυβα Azovstal. Εάν οι Ρώσοι καταλάβουν την Azovstal, θα εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ, δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης. «Υπάρχει ένα σενάριο ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι πυρομαχικά με φώσφορο» είπε ο Μάλιαρ σε σχόλια της που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν είχαν πράγματι χρησιμοποιηθεί.

Και ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, είπε επίσης ότι είχε δει αναφορές περιστατικών για πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούσε να τις επιβεβαιώσει.

«Γνωρίζουμε ότι χθες το βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε έναν μέχρι στιγμής άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό και τρία άτομα που βρίσκονταν μέσα και γύρω από το εργοστάσιο μετάλλων στη Μαριούπολη άρχισαν να αισθάνονται αδιαθεσία», είπε στο CNNi. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δεν κινδύνευσε η ζωή τους, προσέθεσε.

Ερωτηθείς για τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Μαριούπολη, ο Κιριλένκο ανέφερε πώς «αυτή τη στιγμή συζητάμε για 20-22.000 νεκρούς», προσθέτοντας πάντως ότι ο αριθμός πρέπει να ελεγχθεί πολύ προσεκτικά.

Η παραγωγή, χρήση και αποθήκευση χημικών όπλων απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης του 1997 για τα Χημικά Όπλα (CWC). Αν και καταδικάζεται από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται βάσει της CWC.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στα ανατολικά αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι εξετάζουν τις αναφορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ