ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις από τη G7 στην Ρωσία - Εμπόδια από την Ουγγαρία στην ΕΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις από τη G7 στην Ρωσία - Εμπόδια από την Ουγγαρία στην ΕΕ
Οι G7 αποφάσισαν επιπλέον κυρώσεις έναντι της Μόσχας, τη στιγμή που η ΕΕ φρενάρει τον 6ο κύκλο μέτρων έναντι της Ρωσίας εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης που επιδεικνύει η Ουγγαρία AP Photo/ Doug Mills

Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία κλείνει σχεδόν 75 ημέρες από την έναρξή του και η χώρα θρηνεί το θάνατο τουλάχιστον 60 αμάχων, μετά και τους βομβαρδισμούς ενός σχολείου στο χωριό Μπιλοχορίβκαστο Λουχάνσκ, αλλά και στην πόλη Πριβίλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, λόγω των σθεναρών ενστάσεων που εγείρει η Ουγγαρία. 

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της G7, οι οποίοι συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή, συζήτησαν περαιτέρω ενέργειες που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δεσμεύτηκαν, ωστόσο ότι θα καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι επτά ηγέτες επανέλαβαν ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον» καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρώσεις κατά των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών της Ρωσίας και δέσμευση από κάθε μέλος της G7 να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ στα ΜΜΕ και τη ρωσική ελίτ

Οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι νέες κυρώσεις που αποκαλύφθηκαν από τις ΗΠΑ την Κυριακή θα αποκόψουν τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το Κρεμλίνο από τους διαφημιστές και την τεχνολογία παραγωγής των ΗΠΑ, θα απαγορεύσουν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΗΠΑ, όπως η διαχείριση ή η εταιρική συμβουλευτική και η λογιστική, καθώς και θα επιβάλουν νέους ελέγχους εξαγωγών κατά του ρωσικού βιομηχανικού τομέα.

Τα τρία τηλεοπτικά δίκτυα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις σήμερα από τις ΗΠΑ - Channel One Russia, Television Station Russia-1 και NTV Broadcasting Company - έλαβαν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα από δυτικές χώρες μόλις πέρυσι, σύμφωνα με αξιωματούχο.

«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση της Κυριακής περιλαμβάνει επίσης περίπου 2.600 περιορισμούς έκδοσης βίζας για Ρώσους και Λευκορώσους αξιωματούχους και τις πρώτες κυρώσεις εναντίον 27 στελεχών της Gazprombank, του ιδρύματος μέσω του οποίου το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αγοράζει ρωσικό αέριο.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μιας σειράς αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

Η Ουγγαρία καθυστερεί το σχέδιο της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουγγαρία συνέχισε να μπλοκάρει μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθυστερώντας ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων του ευρωπαϊκού μπλοκ που έχει ως στόχο τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η συνάντηση των 27 πρεσβευτών της ΕΕ έληξε την Κυριακή χωρίς καμία συμφωνία, ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν ,επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η πρόταση της ΕΕ αποσκοπεί στην απαγόρευση του αργού πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων καυσίμων έως τις αρχές Ιανουαρίου 2023. Η ΕΕ είχε προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις και στην Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, δεδομένου ότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η εξαίρεση δεν κατάφερε να πείσει την Ουγγαρία, η οποία συνέχισε να μπλοκάρει το σχέδιο την Κυριακή για την απαγόρευση του πετρελαίου καθώς και για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση από τη ρωσική ενέργεια, ανέφεραν οι άνθρωποι.

«Έχουμε ψηφίσει όλα τα πακέτα κυρώσεων μέχρι στιγμής, αλλά αυτό το τελευταίο θα κατέστρεφε την ασφάλεια του ουγγρικού ενεργειακού εφοδιασμού. Όσο δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η πρόταση των Βρυξελλών, δεν θα ψηφίσουμε αυτό το πακέτο», ανέφερε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε δήλωσή του την Κυριακή.

Η ΕΕ πίεζε να ολοκληρωθούν οι κυρώσεις μέχρι την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί τη νίκη της Ρωσίας επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι θα γίνει με ναυτιλία και ασφαλίσεις για τις πετρελαϊκές μεταφορές

Σύμφωνα με ένα σχέδιο της ΕΕ που κυκλοφόρησε στα κράτη - μέλη την περασμένη εβδομάδα, θα απαγορευτεί σε ευρωπαϊκές εταιρείες και ιδιώτες να παρέχουν πλοία και υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση, που απαιτούνται για τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Η Ελλάδα και η Κύπρος επιθυμούν την αναβολή του τμήματος των πλοίων της εν λόγω πρότασης μέχρι να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα οι χώρες της G-7, σύμφωνα με το people.

Διαβάστε περισσότερα: ΕΕ στοχεύει το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας με ναυτιλιακές κυρώσεις

Η ΕΕ προτείνει επίσης να:

  • Να αποκόψει τρεις ακόμη ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης δανείστριας τράπεζας της Ρωσίας Sberbank.
  • Να περιορίσει τις ρωσικές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα από την αγορά ακινήτων στην ΕΕ.
  • Να απαγορεύσει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ρωσικές εταιρείες και το εμπόριο ορισμένων χημικών προϊόντων.
  • Να επιβληθούν κυρώσεις στην Αλίνα Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκη γυμνάστρια που «συνδέεται στενά» με τον Πούτιν, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ και στον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος ηγείται της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και έχει υποστηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Να επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι για τα αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, καθώς και σε εταιρείες που παρέχουν εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Δείτε αναλυτικά πώς κάλυψε το CNN Greece όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία σε μορφή Live Blog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ