ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ενισχύει τις δυνάμεις στον νότο η Ρωσία - Έτοιμη για την απορρόφηση νέων εδαφών

Ουκρανία: Ενισχύει τις δυνάμεις στον νότο η Ρωσία - Έτοιμη για την απορρόφηση νέων εδαφών
Νέες φωτογραφίες από τη Maxar Technologies που δείχνουν την εκτεταμένη καταστροφή στο Azovstal (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να «εκτοξεύουν πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη» ενώ αποκλείουν τις ουκρανικές μονάδες κοντά στο εργοστάσιο Azovstal.

Το Azovstal βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις για περίπου δύο μήνες και ενώ ένας Ουκρανός αξιωματικός μέσα στις εγκαταστάσεις είπε ότι όλοι οι παγιδευμένοι άμαχοι πιθανότατα έχουν εκκενωθεί, οι Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν να αντέχουν.

«Για να εδραιώσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης και να καταστείλει την αντίσταση των Ουκρανών υπερασπιστών, χρησιμοποιεί στρατηγική αεροπορία. Δεδομένης της εκκένωσης των ντόπιων κατοίκων, θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των πυρών στο εγγύς μέλλον», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε νέος γύρος συνομιλιών με σκοπό να διασωθούν οι στρατιωτικοί που είναι παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

«Αρχίσαμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράντα.

Σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε οδηγία να διαπραγματευθούν με τη ρωσική πλευρά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεσολαβητικό ρόλο έχει αναλάβει η Τουρκία.

Στο νότο, η περιφερειακή διοίκηση στη Ζαπορίζια είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να ενισχύσουν τις μονάδες τους φέρνοντας περισσότερο εξοπλισμό και στρατεύματα. Ανέφερε ότι ένα νέο ρωσικό απόσπασμα έφτασε στη Mykhailivka, ακριβώς νότια των σημερινών γραμμών του μετώπου.

Έτοιμη για την απορρόφηση νέων εδαφών η Ρωσία

Το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν απαγορεύει την ένταξη ενός νέου εδάφους στη Ρωσία, το οποίο ανήκει σε άλλο κράτος, αλλά γι 'αυτό είναι απαραίτητο να συνταχθεί μια διεθνής συνθήκη και να υποβληθεί για επικύρωση στην κρατική Δούμα. Αυτό ανακοίνωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ο Δανιήλ Μπεσαράμποφ, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Δούμας για την οικοδόμηση και τη νομοθεσία.

Το σχετικό σχόλιο την Παρασκευή αφορούσε στην πρωτοβουλία των δυνάμεων κατοχής της περιοχής της Χερσώνας για να ενταχθεί στη Ρωσία.

«Το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας προβλέπει τη δυνατότητα αποδοχής ενός νέου υποκειμένου στη Ρωσία, αλλά αυτό πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό συνταγματικό νόμο. Υπάρχει ένας τέτοιος ομοσπονδιακός συνταγματικός νόμος, ο οποίος ορίζει ως προϋποθέσεις αποδοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία ότι ένα ξένο κράτος ή μέρος του μπορεί να γίνει αποδεκτό ως νέο υποκείμενο. Αυτό πραγματοποιείται με κοινή συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και αυτού του κράτους ή μέρους αυτού βάσει καλής θέλησης και μιας διεθνούς συνθήκης», είπε ο βουλευτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ